Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 19:14

Καλαμάτα: Εντιμος συμβιβασμός για το αντιπλημμυρικό - Αναμένεται πρωτοβουλία από το υπουργείο Υποδομών

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Εντιμος συμβιβασμός για το αντιπλημμυρικό - Αναμένεται πρωτοβουλία από το υπουργείο Υποδομών

Το υπουργείο Υποδομών καλείται εντός επομένων ημερών να αποφασίσει αν  η έκθεση Κουτσογιάννη για το αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας θα οδηγήσει σε ρήξεις ή σε έναν έντιμο συμβιβασμό για το έργο.

Αυτό τονίζουν πηγές τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και του Δήμου Καλαμάτας που περιμένουν από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεμπλοκάρει το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις, το υπουργείο Υποδομών δύσκολα θα αναλάβει το πολιτικό κόστος  τόσο της μηδενικής λύσης όσο και της απαρέγκλιτης εφαρμογής της μελέτης του "Μορέα".

Αναμένεται λοιπόν να προτείνει τροποποιήσεις της μελέτης "Μορέα" με στόχο την εξεύρεση μια λύσης που δεν θα προκαλέσει ρήξη ούτε με τη δημοτική αρχή Καλαμάτας ούτε με την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού μάλλον δύσκολα θα αγνοηθεί η παρέμβαση του επικεφαλής των "Νέων Δρόμων" Γιώργου Δέδε για την σωτήρια των δέντρων από την διαπλάτυνση της κοίτης του Νέδοντα στο τμήμα πριν τη θάλασσα. Για αυτό μάλλον θα υιοθετηθεί η πρόταση της έκθεσης Κουτσογιάννη για εκβάθυνση του τμήματος αυτού ακόμα και αν το καλοκαίρι λιμνάζει θαλασσινό νερό σε μήκος 70 μέτρων.
Επίσης δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί από το υπουργείο Υποδομών η πρόταση μελέτης για την δημιουργία φραγμάτων στο ανάντι του Νέδοντα με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.
Η κρίσιμη όμως απόφαση είναι για την παροχευτικότητα στο υποστηλωμένο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα από την πλατεία 23ης Μαρτίου έως τη γέφυρας της οδού Κιλκίς. Η μελέτη του "Μορέα" προβλέπει ξεσκέπασμα και επανασκέπασμα του Νέδοντα ενώ η έκθεση Κουτσογιάννη προτείνει εκβάθυνση χωρίς σκέπασμα. Δεν θα πρέπει να αποκλείσει πάντως η μετάθεση της σχετικής απόφασης σε μετεκλογικό χρόνο με πρόσχημα την περαιτέρω μελέτη της δυνατότητας αύξησης της παροχετευτικότητας χωρίς ξεσκέπασμα του Νέδοντα
Θ.Λ.


NEWSLETTER