Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 07:27

Δημοτικές εκλογές με σαρωτικές αλλαγές

Γράφτηκε από την
Δημοτικές εκλογές με σαρωτικές αλλαγές

Σαρωτικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της αυτοδιοίκησης φέρνει το εκλογικό νομοσχέδιο με το οποίο σχεδιάζονται οι δημοτικές εκλογές που θα γίνουν το Μάιο του 2014, ενώ κανένας δεν ασχολείται με τις περιφερειακές εκλογές, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Η Καθημερινή", για τις δημοτικές εκλογές προωθείται νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Ολοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το εκλογικό αυτό σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους από διαφορετικούς συνδυασμούς. Ετσι για παράδειγμα κάποιος μπορεί να ψηφίσει δεξιό δήμαρχο και αριστερούς δημοτικούς συμβούλους ή το αντίστροφο. Αρα υπάρχει πιθανότητα η παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου να μην έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να απαιτείται η σύναψη συμμαχιών για τη λήψη αποφάσεων.

ΔΗΜΑΡΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

Προκειμένου όμως να αποφευχθεί η πλήρης ακυβερνησία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μεταβιβαστούν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια στους δημάρχους. Ουσιαστικά τα δημοτικά συμβούλια θα αποφασίζουν μόνο για τα μεγάλα θέματα (ΓΠΣ, προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα), ενώ για τα υπόλοιπα θα αποφασίζει ο δήμαρχος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δίνεται η δυνατότητα στο δήμαρχο να ορίσει αντιδημάρχους που δεν έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι. Σε αυτή την περίπτωση ο δήμαρχος θα συγκροτεί την "κυβερνητική ομάδα" της επιλογής του και το δημοτικό συμβούλιο θα λειτουργεί ως καθαρά "νομοθετικό σώμα" και ελεγκτικό όργανο, το οποίο θα μπορεί να ανατρέψει τη δημοτική αρχή καταψηφίζοντας για παράδειγμα τον προϋπολογισμό.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ

Η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο μπροστά στον κίνδυνο οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μετατραπούν σε… δημοψήφισμα για την οικονομική πολιτική και σε πεδίο ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης. Με πρόσχημα τον "απογαλακτισμό" της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα επιχειρεί να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν ανεξάρτητους υποψηφίους χωρίς να καταδικάζουν την κυβερνητική πολιτική. Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ο "απογαλακτισμός" της αυτοδιοίκησης από τα κόμματα θα εξαρτηθεί κυρίως από τα άρθρα του εκλογικού νόμου που θα καθορίσουν το πλαίσιο συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Για παράδειγμα: Αν ο υποψήφιος δήμαρχος πρέπει να συγκροτήσει πλήρες ψηφοδέλτιο με μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει "απογαλακτισμός" αφού μόνο τα "παραδοσιακά" κόμματα έχουν τον μηχανισμό για τη συγκρότηση τόσο μεγάλου ψηφοδελτίου.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει:

Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.

Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν στο ψηφοδέλτιο των δημοτικών συμβούλων θα είναι μόνο υποψήφιοι από τους συνδυασμούς των δημάρχων ή αν θα δοθεί η δυνατότητα και σε μεμονωμένους υποψήφιους να μπουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Αν τελικώς έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο υποψήφιοι συνδυασμών πρέπει να διευκρινιστεί επίσης αν θα ισχύσει απολύτως η απλή αναλογική για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων ή αν θα ισχύσει και εκεί το όριο του 5% για την εκλογή των υποψηφίων συμβούλων.

 

 

 


NEWSLETTER