Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 08:09

Διαμαρτυρία για εγκατάσταση κεραίας στον οικισμό του Λεύκτρου

Διαμαρτυρία για εγκατάσταση κεραίας στον οικισμό του Λεύκτρου

 

Στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα στον οικισμό του Λεύκτρου αντιδρούν κάτοικοι, το Συμβούλιο της Κοινότητας Νεοχωρίου και ο Δήμος Δυτικής Μάνης.

Χθες στο δικαστικό μέγαρο Καλαμάτας συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων και του δήμου, για προσωρινή απόφαση, ώστε να σταματήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της κεραίας μέχρι την οριστική εκδίκαση.

“Αντιδρούμε, γιατί η κεραία εγκαθίσταται στον οικισμό, 70 μέτρα από εκκλησάκι - μνημείο και δίπλα σε σπίτι”, μας είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου Γιώργος Θεοδωρακέας και παρατήρησε: “Η Αρχαιολογία έχει δώσει άδεια χωρίς να ελέγξει. Εγιναν εργασίες χωρίς την παρουσία της Αρχαιολογίας. Ηρθαν νύχτα, λαθραία και ξεκίνησαν τις εργασίες. Δεν είμαστε κατά των κεραιών, αλλά όχι εντός των οικισμών. Πλήττεται ο αρχαιολογικός χώρος. Ζητάμε από την Αρχαιολογία να επανεξετάσει την άδεια που έχει δώσει”.

Ο δικηγόρος του δήμου Χρήστος Αρχοντής επεσήμανε ότι “οι κάτοικοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους. Και ο δήμος πρωτίστως ενδιαφέρεται για την υγεία των κατοίκων”. Παρατήρησε πως δεν είναι συγκεκριμένο το όριο εκπομπής της κεραίας, εκτιμώντας ότι στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θα υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Και σημείωσε πως “η Μάνη έχει 1.000 σημεία να τοποθετηθεί, όχι μέσα στο χωριό”.

Η δικηγόρος των κατοίκων Δέσποινα Τσιλιβαράκη παρατήρησε ότι “αν δεν υπάρχουν υγιείς άνθρωποι, δεν θα μπορούν να επικοινωνούν” και συμπλήρωσε πως “έχουν γίνει εργασίες λάθρα, χωρίς τους υπαλλήλους της Αρχαιολογίας. Και χωρίς να το αντιληφθούν οι κάτοικοι, γι’ αυτό έγιναν παραμονή και την Πρωτοχρονιά”.

Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας (Wind - Nova) ανέφερε ότι η εγκατάσταση της κεραίας είναι υπόθεση της κεντρικής διοίκησης για τη διευκόλυνση των επικοινωνιών, σε μια τουριστική περιοχή μάλιστα. Ενημέρωσε ότι είναι νόμιμοι, έχουν άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και υποστήριξε πως η κεραία δεν είναι ραδιενεργός.

Στη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων πέρα από τους κατοίκους του Λεύκτρου και τον πρόεδρο Γ. Θεοδωρακέα, παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Χρήστος Λυμπερέας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αλέξης Ρουτζούνης και Ιουλία Πετροπουλέα και η τοπική σύμβουλος Αθηνά Θωμέα.

Γ.Σ.