Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 07:54

8 εργάτες καθαριότητας στο Δήμο Καλαμάτας

8 εργάτες καθαριότητας στο Δήμο Καλαμάτας

 

Οκτώ εργάτες καθαριότητας συνοδούς απορριμμάτων, για 2 μήνες, πρόκειται να προσλάβει ο Δήμος Καλαμάτας, για να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Την πρόσληψή τους ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς σύμβουλοι και παρατάξεις της μειοψηφίας αντέδρασαν στην πρόσληψη εργαζομένων για 2 μήνες και κυρίως με τη διαδικασία που γίνεται από τη δημοτική αρχή, που συνιστά εξάρτηση και αιχμαλωσία των εργαζομένων.

“Εφυγαν 14 άτομα από την καθαριότητα, από τους Covid. Θα χρειαστούμε 8 για να κάνουμε δουλειά μας, για το Πάσχα”, είπε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Και ανέφερε πως “η επιλογή γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας, θα πρέπει να έχουν ξαναδουλέψει. Θα υπάρξει ανακοίνωση για την πρόσληψη αυτών των ατόμων”.

Αντιδρώντας ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς ανέφερε πως “είναι καθαρά ρουσφετολογικές οι προσλήψεις” και παρατήρησε: “Είμαι αντίθετος στην επιλογή με αυτή τη διαδικασία. Θα έπρεπε ο δήμος να προβεί σε 8μηνα, να σταματήσει η αιχμαλωσία από αυτές τις διαδικασίες. Το 50% των εργαζομένων στο δήμο είναι με 2μηνα και 8μηνα. Πρέπει να προσληφθούν εργαζόμενοι με μόνιμη και σταθερή εργασία”. Ακόμα, μίλησε για “προσλήψεις που γίνονται αποκλειστικά με τηλέφωνο”.

Ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Στάθης Σταματόπουλος είπε ότι “δεν τις επικροτούμε αυτές τις μορφές εργασίας”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης επεσήμανε την αντίθεσή του για τους λόγους που ανέφερε ο Δ. Φαββατάς κι επιπλέον για τον λόγο ότι δεν ανακοινώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης και ανακυκλώνονται τα ίδια άτομα.

Καταψήφισαν ο Δ. Φαββατάς, οι παρατάξεις Τζαμουράνη, Μάκαρη και η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Στην εισήγησή της η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του δήμου αναφέρει ότι λαμβάνει υπόψη της: “α) Τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο δήμο εφόσον έπειτα από τις 25-01-2023 έπαψε να ασχολείται το προσωπικό με συμβάσεις Covid-19, οπότε έγινε αναγκαστική μείωση δρομολογίων αποκομιδής, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να παραμένουν τα απορρίμματα στους κοινόχρηστους χώρους για πολλές μέρες και να εγείρεται ο προφανής κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. β) Το γεγονός ότι και μετά την πρόσληψη του προσωπικού μέσω της ΣΟΧ4, δεν συμπληρώνεται ο ικανός αριθμός εργατών για να συμπληρωθούν τα πληρώματα των απορριμματοφόρων και να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την εντατικοποίηση των ρυθμών αποκομιδής. Ενώ παράλληλα λόγω του μειωμένου προσωπικού το μόνιμο προσωπικό δεν έχει

λάβει τις δικαιούμενες κανονικές άδειες για το έτος 2022 και τα προβλεπόμενα ρεπό. γ) Το γεγονός ότι στους επόμενους 2 μήνες αναμένεται αύξηση στις ανάγκες αποκομιδής, καθώς κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα ο δήμος δέχεται χιλιάδες επισκέπτες με αναλογική αύξηση παραγωγής απορριμμάτων και συνεπώς απαίτηση πύκνωσης και συχνότητας των δρομολογίων αποκομιδής, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθούν καθώς το υπάρχον μόνιμο και έκτακτο προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών. Κατόπιν των ανωτέρω και ενόψει του σοβαρότατου προβλήματος που έχει προκύψει όπου είναι αδύνατη η εκτέλεση όλων των

απαραίτητων προγραμμάτων αποκομιδής και η τήρηση της υποχρεωτικής 6ήμερης εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατό να δοθούν άδειες και ρεπό στο μόνιμο προσωπικό προκύπτει η επιτακτική και επείγουσα ανάγκη πρόσληψης προσωπικού με 2μηνη σύμβαση, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες σχετικές ανάγκες λόγω των εορτών του Πάσχα”.

 

* Ακόμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποδεχόμενο σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, ενέκρινε την πρόσληψη: 1) Ενός ατόμου, ειδικότητας ΔΕ χειριστή μηχανήματος έργου (χορτοκοπτικό με βραχίονα), 2) Ενός ατόμου, ειδικότητας ΔΕ χειριστή γεωργικού ελκυστήρα με χορτοκοπτικό με βραχίονα, 3) Δύο ατόμων  ειδικότητας ΥΕ εργατών πρασίνου (οι οποίοι θα συνοδεύουν τα παραπάνω μηχανήματα).

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος εξέφρασε την πίστη ότι “δεν θα βρούμε χειριστές για 2μηνο, γιατί θα χάσουν το 8μηνο που ακολουθεί”.

Γ.Σ.