Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 08:46

Παράταση μέχρι Ιούνιο στην ανάπλαση της Ναυαρίνου

Παράταση μέχρι Ιούνιο στην ανάπλαση της Ναυαρίνου

 

Μια ακόμα παράταση, την 5η κατά σειρά, κατά 75 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 10 Ιουνίου, χωρίς υπαιτιότητα της αναδόχου εταιρείας, καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για να ολοκληρωθεί το σημαντικό έργο της ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου, μεταξύ Φαρών - Ακρίτα, αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα.

Και αυτή η παράταση δεν εξασφαλίζει τη βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στη συγκεκριμένη προθεσμία, καθώς ο ανάδοχος έχει ζητήσει παράταση 120 ημερών, δηλαδή μέχρι τις; 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων, στο έργο της Ναυαρίνου υπολείπεται να γίνει η ανάπλαση με κυβόλιθους της οδού Μαιζώνος και του υπόλοιπου καταστρώματος της οδού Ναυαρίνου. Μέχρι τώρα το έργο έχει υλοποιηθεί κατά 60%.

Στην εισήγησή της η υπηρεσία έλαβε υπόψη της: “α) Τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα τις βροχοπτώσεις που επικρατούσαν στην περιοχή κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2022 και Ιανουάριο, Φεβρουάριο του 2023 (σε σύνολο 33 ημερών σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Καλαμάτας) και έχουν προκαλέσει δυσκολίες με αποτέλεσμα την μη λειτουργία του εργοταξίου κατ ελάχιστο τις βροχερές μέρες β) Το γεγονός ότι ο ανάδοχος έχει προμηθευτεί ένα ικανό σύνολο υλικών ως παρακαταθήκη υλικών που θα βοηθήσει στην πλέον άμεση ενσωμάτωσή τους στο έργο και άρα σε πλέον αυξημένη πρόοδο εργασιών. γ) Την ύπαρξη τεχνικών προβλημάτων - κυρίως με τις υφιστάμενες διαφορετικές υψομετρικές στάθμες εισόδου των υφισταμένων καταστημάτων - τα οποία έπρεπε να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, δημιουργώντας εύλογες καθυστερήσεις στο έργο. δ) Την ανάγκη σύνταξης και έγκρισης Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, όπως προέκυψε κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών. ε) Τη θετική έγκριση της αιτούμενης παράτασης προθεσμίας του έργου από την Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π.Πελοποννήσου σύμφωνα με το συνημμένο με αριθμ. 90982/20-03-2023 έγγραφό της, σύμφωνα με τους όρους της πράξης ένταξης με κωδικό ΟΠΣ 5037899 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020»”.

Την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου ο δήμαρχος δήλωσε ότι μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη θα συνεχιστούν οι εργασίες στο έργο ανάπλασης της Ναυαρίνου και θα διακοπούν για το Πάσχα. Δεν θα ολοκληρωθούν, δεν θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα αυτό του παραλιακού δρόμου της Καλαμάτας και θα εξυπηρετούνται οι πεζοί, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων. Οι εργασίες θα επανεκκινήσουν μετά το Πάσχα.

Ακόμα, ενημέρωσε ότι το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου θα ανοίξει το πάρκινγκ στο λιμάνι, στο τέρμα της Φαρών, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για λιγότερο από 40 μέρες, μέχρι να δοθεί και πάλι επίσημα το καλοκαίρι.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο ανάπλασης της οδού Ναυαρίνου, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, υλοποιείται με έκπτωση 51,21% με ανάδοχο την εταιρεία Pps Square Τεχνική και είχε συμβατική προθεσμία 180 ημερών (6 μηνών) μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2021!

Γ.Σ.