Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 14:09

Μπεχράκης εναντίον Νίκα για το Παρατηρητήριο ΟΤΑ

Γράφτηκε από την
Μπεχράκης εναντίον Νίκα για το Παρατηρητήριο ΟΤΑ

 

Τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα που έσπευσε «να υποβάλει τα “σέβη” του και τη “σύνεσή” του στην τρόικα, παραβιάζοντας την απόφαση της ΚΕΔΕ να μην δοθούν οι προϋπολογισμοί των δήμων στο Παρατηρητήριο, επικρίνει ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης.

Αφού αναφέρει ότι «μια μόνο μειοψηφία δημάρχων -τρεις από τη Μεσσηνία- παραβίασε την απόφαση της ΚΕΔΕ», παρατηρεί πως «οι μνημονιακά “συνετ(π)οί” δήμαρχοι παραδίνουν την αυτοδιοίκηση στην τρόικα και τις απαιτήσεις της μέσω της εξίσωσης “δήμος = κρατική υπηρεσία που καλείται να διαφυλάξει τη ''νομιμότητα''”. Ξεχνούν “συνετότατα” ότι η δημοτική αρχή είναι φορέας τοπικής εξουσίας με εκλογική νομιμοποίηση, που επιβάλλεται να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική της διάλυσης του θεσμού και της φτώχειας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας».

 Ο κ. Μπεχράκης καταγράφει ότι «ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου ως μηχανισμό στήριξης της αυτοτέλειας των δήμων και εργαλείο καταπολέμησης σπάταλης διαχείρισης» και σημειώνει:

 «Πίσω από αυτό όμως, κρύβεται η πρόθεση για την εφαρμογή της μείωσης των πόρων που διατίθενται προς τους ΟΤΑ, την ίδια στιγμή που τα χαράτσια έχουν κτυπήσει κόκκινο τα νοικοκυριά».

 Τονίζει ότι «είναι ανάγκη οι δήμοι μαζί με τους πολίτες μεταξύ όλων των άλλων, να παλέψουν για την κατάργηση του κατ’ επίφαση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ που πηγάζουν απευθείας από το λαό».

 

 


NEWSLETTER