Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 07:55

Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας: Λύση στην λειψυδρία με νέες γεωτρήσεις

Συνεδρίαση Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Καλαμάτας: Λύση στην λειψυδρία με νέες γεωτρήσεις

 

Τα σοβαρά ζητήματα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας αυτή την περίοδο, λίγο πριν φθάσουμε στο μέσον του φετινού καλοκαιριού κι ενώ το κρίσιμο διάστημα του Αυγούστου είναι μπροστά μας, συζητήθηκαν χθες στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ.

Χωρίς νερό είναι ο Αρις, που ελπίζει να σωθεί από νέα γεώτρηση. Νέα γεώτρηση θα γίνει στον Αγριλο για να υδροδοτηθούν από κει τα Αρφαρά και το περισσευούμενο νερό από το Πήδημα να σταλεί στην Καλαμάτα, ενώ στην Ανω Βέργα που δεν υπάρχουν κάτοικοι, ποτίζουν πατάτες και ντομάτες.

“Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να έχουμε νερό, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα”, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης.

Αναλυτικά, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση το πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος ενημέρωσε ότι από χθες, την Πέμπτη) το απόγευμα δεν έχει νερό ο Αρις και μεταφέρεται νερό με υδροφόρες από εργολάβο.

Ο γενικός διευθυντής Μ. Βασιλειάδης πληροφόρησε ότι έγινε αίτημα στη ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση της πετυχημένης γεώτρησης στον ποταμό Αρι, για να πάρει νερό το χωριό. Ο έλεγχος της καταλληλότητας έγινε με 20 ώρες άντληση κι έδειξε πως είναι κατάλληλο το νερό για πόσιμο. Για να δοθεί, όμως, στο δίκτυο πρέπει να ελεγχθεί για 36 ώρες. Ο ίδιος ενημέρωσε πως η γεώτρηση στον ποταμό Αρι δίνει πάνω από 100 κυβικά την ώρα και θα λύσει το πρόβλημα στον Αρι.

 

ΚΗΠΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΒΕΡΓΑ

Για το πρόβλημα στην Ανω Βέργα ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι “έχουμε περισσότερους κήπους από κατοίκους. Μέχρι και πατάτες έχουν βάλει” και πρόσθεσε: “Θέλουμε να πάμε γεωλόγο, να δούμε αν μπορούμε εκεί να κάνουμε μια μικρή γεώτρηση για 3 με 4 κυβικά. Τα πράγματα δεν είναι καλά, όταν πας και βλέπεις 500 ντομάτες. Για να πάει εκεί υδραυλικός, θέλεις 2 ώρες. Υπάρχουν παλιές παράνομες συνδέσεις. Δεν έχουμε να δώσουμε στον Αρι και μιλάμε για την Ανω Βέργα; Οταν έχουμε πρόβλημα να υδρεύσουμε χιλιάδες κόσμο, δεν μπορούμε να μιλάμε για οικισμούς Σαββατοκύριακου”.

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Χρήστος Μωραγιάννης ανέφερε ότι “στη Βέργα έχουμε πισίνες”.

 

ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΟ

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα γεώτρηση στον Αγριλο για το χωριό και για να τροφοδοτηθεί η δεξαμενή πάνω από τα Αρφαρά. Από γεώτρηση στην περιοχή υδροδοτούνται ο Αγριλος και η Βελανιδιά. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, το πλεονάζον νερό θα δίνεται στα Αρφαρά, θα μπει ρεύμα στη γεώτρηση από τη ΔΕΗ, ώστε τα Αρφαρά να αποκοπούν από την υδρομάστευση του Πηδήματος και περισσότερες ποσότητες νερού να κατευθύνονται στην Καλαμάτα.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζοντας, πληροφόρησε ότι οι γεωτρήσεις συνεχίζονται  και πως στα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ η γεώτρηση που έγινε, δεν πήγε καλά, ενώ σήμερα ξεκινάει η γεώτρηση στη δεξαμενή της Μικρομάνης.

Ακόμα, ανέφερε ότι η γεώτρηση στο Πήδημα που πέφτει στον αγωγό Φ300, θα είναι πιο αποδοτική αν πέσει στο αντλιοστάσιο του Συνδέσμου. Θα δώσει στο δίκτυο και τα 200 κυβικά, αν πραγματικά τα έχει.

“Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να έχουμε νερό, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα”, επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης.

Τέλος, ο κ. Μαστραγγελόπουλος παρατήρησε πως “θα ενημερώσουμε τον κόσμο, να μη γίνεται αλόγιστη χρήση νερού”.

ΓΣ.