Η στασιμότητα για την προώθηση της αξιοποίησης της μαρίνας επισημάνθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, σε συζήτηση που έγινε μετά από παρέμβαση των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη και Σπύρου Χανδρινού, καθώς στο θέμα της αναμόρφωσης - τροποποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2025, υπήρχε πρόβλεψη για χρηματοδότηση της κατάρτισης φακέλου για την αδειοδότηση της μαρίνας Καλαμάτας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2160/93.
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε για προσπάθεια να ξεδιαλύνουν τα πράγματα, είπε ότι η σύμβαση του Δήμου με τον Αναπτυξιακό του Οργανισμό ήταν άσχετη, είχε σκοπό να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης. Επεσήμανε ότι τώρα το ζητούμενο “είναι να συντάξουμε το μάστερ πλαν της μαρίνας” και πρόσθεσε πως “έχουμε και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μάστερ πλαν του λιμανιού που ανέθεσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Το μάστερ πλαν προϋποθέτει και τη χωροθέτηση της μαρίνας”.
Η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου έκανε λόγο για πολυδιάσπαση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου του Δημοσίου. Είπε πως υπάρχουν 6 διαφορετικές κατηγορίες για τις μαρίνες της χώρας και η μαρίνα της Καλαμάτας αποτελεί μία και μοναδική περίπτωση. Ανέφερε ότι “μας είχαν παραχωρηθεί μέχρι το 2035 η λιμενολεκάνη και ο χερσαίος χώρος της μαρίνας και μας αφαίρεσαν την παραχώρηση του χερσαίου χώρου” και παρατήρησε, μεταξύ άλλων, πως “το σωστό θα είναι να προσλάβουμε εταιρεία συμβούλων για το τι πρέπει να κάνουμε. Δεν είναι εύκολη η λήψη απόφασης από τον Δήμο, την ΕΤΑΔ και το υπουργείο”.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για την παραχώρηση της μαρίνας μέχρι το 2060.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπ. Χανδρινός χαρακτήρισε πονεμένο το θέμα της μαρίνας, είπε ότι “από το 2023 είμαστε στο μηδέν” και σημείωσε πως “δεν υπάρχει συντεταγμένη πορεία από τη δημοτική αρχή. Ολο να, θα … αξιοποιηθεί. Κάθε μήνα μας φανερώνετε κάτι καινούργιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει συντεταγμένη και σοβαρή πολιτική”.
ΤΑ 3 ΒΗΜΑΤΑ
Για το θέμα της μαρίνας, ο δήμαρχος Θαν, Βασιλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του Σπ. Χανδρινού, σε συνεδρίαση λογοδοσίας τον φετινό Ιανουάριο, είχε υπενθυμίσει ότι στη λογοδοσία του Ιουλίου του 2024 είχε πει για τα 3 βήματα που θα ακολουθήσουν. Ανέφερε ότι από το 2023 ζήτησαν πίσω τη μαρίνα, έκανε λόγο για την προγραμματική σύμβαση για την προσωρινή λειτουργία της μαρίνας από τον δήμο και τα τεύχη δημοπράτησης, που θα ετοιμάζονταν. Δήλωσε ότι δεν έγινε καμία ανάθεση για τα τεύχη δημοπράτησης και πως ζήτησαν παράταση παραχώρησης της μαρίνας, θάλασσας και χερσαίας ζώνης, από την ΕΤΑΔ στο δήμο μέχρι το 2060, καθώς έληγε το 2035.
Ο δήμαρχος είχε επισημάνει τότε πως υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για απόδοση του μισθίου και κατέληξε: “Ο δήμος θα συντάξει μάστερ πλαν για την αξιοποίηση της μαρίνας και θα υπάρχει συνεργασία με την ΕΤΑΔ. Επόμενη συζήτηση μέσα στον Φεβρουάριο, θα μας καλέσουν οι ίδιοι όταν θα είναι έτοιμοι για τα επόμενα βήματα”.
Γ.Σ.