Κυριακή, 08 Ιουνίου 2014 07:45

Τι βλέπει ο Νίκας για τη νέα πενταετία του

Γράφτηκε από τον

Ενας Νίκας διαφορετικός από κάθε άλλη φορά ήταν αυτός που μίλησε στην "Ε", στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την τρίτη εκλογή του ως δήμαρχος Καλαμάτας. Φανερά απελευθερωμένος από κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις -όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις απαντήσεις του- έδωσε το στίγμα της νέας πενταετίας. Σίγουρος ότι παρήγαγε σημαντικό έργο και ότι έπεται συνέχεια, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε:

• Στις "όχι καλές" σχέσεις του με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

• Στο μέλλον της Ναυαρίνου, για την οποία -χωρίς να κάνει λόγο για πεζοδρόμηση- βλέπει λύση σε ορίζοντα πενταετίας.

• Στο κυκλοφοριακό το οποίο θεωρεί καλύτερο από όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.

• Στο αεροδρόμιο που για την αναβάθμισή του δεν έχει γίνει τίποτα. "Ούτε έναν κόμβο δεν είμαστε ικανοί να φτιάξουμε", είπε σαν αιχμή στην Περιφέρεια, ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά λειτουργίας αεροδρομίου στην Τρίπολη.

• Στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για την οποία χρειάζονται σημαντικά κονδύλια τα οποία ευθέως ζητεί να εξασφαλιστούν από οικονομικούς παράγοντες του τόπου.

• Στις κοινωνικές δομές, για τις οποίες στηρίζει ελπίδες αναβάθμισης στο νέο ΕΣΠΑ.

• Στη λειτουργία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με παραινέσεις και συμβουλές για ηπιότερο κλίμα και συνεργασία των παρατάξεων.

• Στον διάδοχό του τον οποίο βλέπει να αναδεικνύεται μέσα από την δημοτική παράταξή του αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εγγυητή της ομαλής μετάβασης.

Ακόμα ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον "Καλλικράτη" τονίζοντας ότι λόγο στα έργα του ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν εκτός από τις Περιφέρειες, οι δήμοι, τα Επιμελητήρια και άλλοι φορείς της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Νίκας δεν έκρυψε τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθούν τα κόμματα και τι μέλλον έχουν αυτά. Εκτίμησε ότι "η Ν.Δ. πρέπει να βρει τρόπο για να αποκτήσει και πάλι την ελκυστικότητά της" και ότι "η Κεντροαριστερά είναι ένας τεράστιος χώρος που αναζητεί έκφραση που αν την αποκτήσει θα κυριαρχήσει πολιτικά".


- Τρίτη συνεχής θητεία για εσάς. Το γεγονός αυτό σας απελευθερώνει από οποιεσδήποτε αναστολές για να προχωρήσετε πράγματα για τα οποία διστάζατε;

«Εγώ πάντοτε λειτουργούσα ανεξάρτητα. Δεν έχω υπάρξει κομματικό στέλεχος. Βεβαίως έχω συγκεκριμένες ιδεολογικές απόψεις τις οποίες έχω στηρίξει και για τις οποίες έχω αγωνιστεί σ’ όλη μου τη ζωή, αλλά ξέρω ότι ο ρόλος μου εδώ είναι ένας ρόλος ο οποίος πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους συμπολίτες. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Κάνω δηλαδή ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτόν που έχει ανάγκη και μάλιστα με το ποσοστό το οποίο έλαβα στις τελευταίες εκλογές, αυτό είναι επιταγή του καλαματιανού λαού. Να υπερβώ τις όποιες ιδεολογικές προτιμήσεις ή κομματικές και να δουλέψω για όλο τον κόσμο, για τα προβλήματα και για την επίλυσή τους -και δίνω το λόγο μου ότι έτσι θα κινηθώ. Πάντοτε βέβαια δεν ρωτούσα ποτέ όποιος χτύπαγε την πόρτα αν με ψήφισε ή δεν με ψήφισε ή ποιο κόμμα ήταν. Ετσι λειτουργούσα και σ’ αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό το οποίο έλαβα στις τελευταίες εκλογές, αφού είναι διαπιστωμένο ότι ψηφίστηκα από ψηφοφόρους σχεδόν όλων των κομμάτων. Λοιπόν αυτό θα κάνω τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Θα είμαι ένας υπερκομματικός δήμαρχος και τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα λέω φωναχτά τις σκέψεις μου -πάντοτε το έκανα αυτό βέβαια, τώρα θα το κάνω περισσότερο για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την Καλαμάτα, αφορούν τη Μεσσηνία, αφορούν τον τόπο μας. Ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει εκ των πραγμάτων έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τα ζητήματα του νομού κι όχι μόνο της Καλαμάτας και δεν επιτρέπεται να κωφεύει όταν θίγονται τα συμφέροντα της πόλης ή της ευρύτερης περιοχής».

- Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας 5ετίας;

«Πάντοτε να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα πτωχευμένη ουσιαστικά, ότι το όποιο έργο εξαρτάται από την χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού και κυρίως από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εκτιμώ ότι οι εξελίξεις με κυριότερη την εκλογή Δούρου στην Αττική, θα βοηθήσουν στο να πάμε εκεί για το οποίο εγώ αγωνιζόμουν πάντα εδώ και χρόνια, να υπάρξει ένας δημοκρατικός προγραμματισμός στην κατανομή των πόρων. Η Καλαμάτα δεν επιθυμεί να πάρει περισσότερο από άλλες πόλεις. Επιθυμεί όμως να πάρει αυτά τα οποία της ανήκουν σύμφωνα με τις ανάγκες και σύμφωνα με τον πληθυσμό της. Με αυτό τον πρόλογο θέλω να απαντήσω ευθέως στην ερώτηση ότι στους σχεδιασμούς μας είναι η πορεία εξευρωπαϊσμού της πόλης μας, με ιδιαίτερη έμφαση τώρα στην παραλιακή ζώνη που είναι ένας παράγοντας πλούτου, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Καλαμάτα. Αναφέρομαι από την Μικρή Μαντίνεια σχεδόν μέχρι τον Πάμισο. Ολος αυτός ο χώρος πρέπει να αναβαθμιστεί, το λιμάνι και ο ρόλος του πρέπει να προσδιοριστεί, οι αποθήκες να πάρουν πορεία κατεδάφισης, τα 48 στρέμματα στη Δυτική Παραλία να αναβαθμιστούν, να είναι ανάσα για όλη την περιοχή, όλος ο άξονας προς Κορδία και μέχρι σχεδόν τα σύνορα του δήμου πρέπει να αναβαθμιστεί. Ιδιαίτερα είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι ίσως τον επόμενο μήνα αναγγελθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον μεγάλο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος που είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας -ξέρετε θα περνάει ο άξονας αυτός περίπου 500 μέτρα από τον αιγιαλό. Αυτό το τμήμα των 500 μέτρων είναι ένα τμήμα το οποίο θα αναπτυχθεί σίγουρα τουριστικά κι αυτός ο άξονας θα δώσει και τη λύση της προσβασιμότητας προς την θάλασσα. Πλέον δεν μπαίνει ζήτημα για την διεύρυνση της οδού Πλαστήρα, αλλά χρειαζόμαστε κάθετους άξονες προς τον μεγάλο δρόμο, τον εθνικού επιπέδου δρόμο, ο οποίος θα πηγαίνει προς τον Ριζόμυλο. Η Παραλία μας λοιπόν είναι η πρώτη προτεραιότητα, γιατί είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη και εν πάση περιπτώσει θα βοηθήσει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής».

 

Ορίζοντας 5ετίας στη Ναυαρίνου

- Για τη Ναυαρίνου, σε συνδυασμό με τον περιφερειακό που ολοκληρώνεται και τη διάνοιξη της οδού Κρήτης;

«Το θέμα του περιφερειακού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Για τον περιφερειακό ξέρετε έχει αγωνιστεί ο δήμος, σε κάποια φάση τον χάναμε. Το μεγαλύτερο έργο το οποίο θα μας λύσει πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα. Βέβαια η πόλη αναπτύσσεται συνεχώς, δεν θα έχει τόσες θέσεις σε δημοτικούς χώρους ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για πάρκινγκ των ιδιόκτητων οχημάτων, όμως θα μας λύσει προβλήματα ο περιφερειακός, θα γίνει πλήρης αναδιάταξη των κυκλοφοριακών δεδομένων. Οσον αφορά στη Ναυαρίνου, επειδή τα λέμε χρόνια, εγώ ως δήμαρχος έχω εφαρμόσει όλες τις προτεινόμενες λύσεις. Εχω διακόψει την κυκλοφορία επί της Ναυαρίνου, όπου θυμόσαστε το τι έγινε εκεί με τους καταστηματάρχες και με τα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο οδόστρωμα, έχω μονοδρομήσει τη Ναυαρίνου, αλλά αυτό είναι κάτι παράνομο, διότι δεν μπορείς να μονοδρομείς ένα δρόμο και τοαστικό ΚΤΕΛ επειδή δεν έχει άλλο δρόμο, να έχει τη διπλή κίνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Για τη Ναυαρίνου μπορούμε να σκεφτούμε λύσεις όταν ανοίξει η Κρήτης και η Κρήτης θα ανοίξει με την πολεοδόμηση της περιοχής που είναι ανατολικά της, μέχρι το "Φιλοξένια". Είναι μία διαδικασία η οποία προωθείται από το δήμο. Θεωρώ ότι και με τα νέα δεδομένα μπορεί να κλείσει αυτό μέσα στην 5ετία. Τα νέα δεδομένα είναι η ουσιαστική αντικατάσταση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων από τα τοπικά χωροταξικά σχέδια τα οποία τροποποιούνται με εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης. Δηλαδή ξεφεύγουμε από την διαδικασία. 

Υπάρχει μία βάσιμη ελπίδα ότι θα μπορούμε να προσεγγίζουμε πολεοδομικά ζητήματα όχι με 15 και 20 χρόνια καθυστέρηση όπως γίνεται τώρα, αλλά με ταχύτατες διαδικασίες. Η Κρήτης για να ανοίξει επειδή απαιτούνται, αν πάμε να την ανοίξουμε τώρα, γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, δεν μπορεί παρά να ανοίξει δωρεάν με την πολεοδόμηση της περιοχής, δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα μέχρι τη Λακωνικής. Η διάνοιξη της Κρήτης και των κάθετων δρόμων μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις για την διαχείριση κυκλοφορίας ή τη μη κυκλοφορία στην οδό Ναυαρίνου, μέχρι τότε να κάνουμε υπομονή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κάναμε ήδη σύσκεψη για το θέμα της Ναυαρίνου και γενικότερα της παραθαλάσσιας εκεί έκτασης, θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση και από άποψη πρασίνου και από άποψη καθαριότητας. Υπενθυμίζω ότι για εμάς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα γιατί ο Δήμος Καλαμάτας πλέον έχει και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Οκτώ χρόνια έκανα για να αποκτήσουμε αυτή τη σημαντική δομή και να έχουμε ρόλο στην παραθαλάσσια ζώνη. Αυτό θα βοηθήσει και για τη διαχείριση του λιμανιού και για τις προοπτικές του λιμανιού και για τους χώρους αποθήκευσης που χρειαζόμαστε, τι χρειαζόμαστε και τι γκρεμίζουμε».

- Για το κυκλοφοριακό μήπως έφθασε η ώρα να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη σε επίπεδο καλλικρατικού δήμου για την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία;

«Θα κάνουμε μία κουβέντα καταρχήν για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν την πόλη της Καλαμάτας. Εδώ επειδή θέσατε θέμα κυκλοφοριακό, πριν από λίγο ήμουνα στην Τρίπολη. Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου είναι πολύ μεγαλύτερα από την πόλη της Καλαμάτας. Σας βεβαιώνω όσο κι αν γκρινιάζουμε εμείς -και καλά κάνουμε, δεν μπαίνω στα ζητήματα κριτικής-, αλλά η Καλαμάτα κυκλοφοριακά είναι πολύ καλύτερα κι από την Τρίπολη κι από το Αργος κι από το Ναύπλιο κι από την Κόρινθο κι από την Πάτρα κι από τον Πύργο. Ολοι οι Καλαματιανοί έχουν γνώση για το τι μιλάω ακριβώς και μπορούν να κάνουν μια εκτίμηση γι’ αυτό».

- Εκτός από εσάς νέα θητεία και για τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η έως τώρα συνεργασία, σας επιτρέπει να αισιοδοξείτε ότι δεν θα βρείτε δυσκολίες στη συνέχιση του έργου σας;

«Κοιτάξτε, με την Περιφέρεια εγώ δεν είχα καλή συνεργασία. Κι αυτό δεν οφείλεται σε μένα. Εγώ ποτέ δεν βγήκα δημόσια να καταγγείλω τον περιφερειάρχη ή στελέχη της Περιφέρειας. Υπέστην έναν πόλεμο χωρίς προηγούμενο, γνωρίζω τις αιτίες αλλά εντάξει εγώ είμαι μεγαλόκαρδος, δεν έχω κρατούμενα στην πολιτική. Ελπίζω η νέα περίοδος να είναι καλύτερη, όχι για μένα. Να είναι καλύτερη σε επίπεδο συνεργασίας των θεσμών. Εκείνο το οποίο έχω να σας πω είναι ότι ως εκπρόσωπος μιας περιοχής θα αγωνίζομαι για τα συμφέροντα αυτής της περιοχής με όλες μου τις δυνάμεις και έναντι της Περιφέρειας, αλλά όχι με σκυμμένη μέση ή σκυμμένο κεφάλι. Εγώ δεν έχω, δεν αισθάνομαι ότι έχω ανάγκη να ξεσκονίζω και να γλείφω κανέναν και δεν πρόκειται να το πράξω. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να πάψει η Περιφέρεια να διαχειρίζεται τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Οχι η δική μας Περιφέρεια, κάθε Περιφέρεια. Αυτό το οποίο έχει ειπωθεί για μικρούς πρωθυπουργούς το ακούω με τρόμο, η Ελλάδα δεν είναι ομοσπονδία για την κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που είναι τα μόνα χρήματα που έχουμε. Εχουν λόγο ασφαλώς η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά πρέπει να έχουν λόγο και οι δήμοι, πρέπει να έχουν λόγο και οι βουλευτές και οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, το Επιμελητήριο για παράδειγμα. Ακολουθούνται δρόμοι, ακολουθούνται επιλογές, οι οποίες σε τελευταία ανάλυση στηρίζουν επιλογές με πολιτικά ή προσωπικά κριτήρια και όχι αντικειμενικά κριτήρια. Οταν έχεις ως παράδειγμα 100 εκατομμύρια όλα κι όλα για το επαρχιακό δίκτυο μιας Περιφέρειας, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε ακριβώς αυτά και πού τα χρησιμοποιούμε ώστε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Εγώ δεν ομιλώ μόνο για την Καλαμάτα, ομιλώ για το σύνολο του τόπου, για το καλό του τόπου, την αξιολόγηση των έργων και να πιάνουν τα χρήματα όσο περισσότερο τόπο γίνεται. Και φυσικά για το πρώτο θέμα υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπάρχουν ζητήματα τα οποία καταδείχθηκαν και στην συνάντηση που είχαμε εδώ με την εταιρεία. Εμείς δεν τα έχουμε με την εταιρεία, θέλουμε πολλά ζητήματα να ξεκαθαρίσουν, σκέφτομαι το τι θα υπάρξει στις τοπικές κοινωνίες όταν ξαφνικά ζητηθούν δεν ξέρω πόσα ευρώ -εγώ εκτιμώ πάνω από 100 ανά τόνο για τη διαχείριση κάθετων σκουπιδιών-, αυτά δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι τοπικές κοινωνίες, έστω κι αν ο Δήμος Καλαμάτας τα πληρώνει αυτή τη στιγμή λόγω της γνωστής ιστορίας στην οποία δεν επιθυμώ να αναφερθώ. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα κεφάλαιο το οποίο θα λήξει πάρα πολύ σύντομα. Για μένα ιδανική κατεύθυνση είναι να βρεθεί ένας τρόπος να κλείσει το θέμα των σκουπιδιών, όχι όμως να κλείσει με τρόπο αιματηρό για τις τοπικές κοινωνίες, αυτό τον τρόπο τον ξέρουμε όλοι ποιος είναι».

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε ένα κόμβο!!!

 

- Η αναβάθμιση του αεροδρομίου καθυστερεί, την ώρα που αυξάνονται οι πτήσεις και γενικότερα η κίνηση. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο σε αυτή τη διεκδίκηση; 

«Δεν υπάρχει καμία αναβάθμιση του αεροδρομίου. Υπάρχουν μόνο δηλώσεις αναβάθμισης. Είμαστε ανίκανοι να κάνουμε κι έναν κόμβο μπροστά στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όποιος μπαίνει ή όποιος βγαίνει από αυτό. Από δηλώσεις χορτάσαμε. Δεν ξέρω το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Εγώ είχα μια συνεργασία προχθές με τον αερολιμενάρχη. Εχουμε την τύχη να έχουμε έναν καλό αερολιμενάρχη εδώ, ο οποίος δίνει λύσεις σε πάρα πολλά ζητήματα -το λέω δημόσια-, γιατί είναι ένας λειτουργός ο οποίος διαδραματίζει όχι απλά το ρόλο του. Κάνει πολύ περισσότερα από όσα επιτάσσει ο ρόλος του και έχει βοηθήσει στην αναβάθμιση και τη λειτουργία του αεροδρομίου δίνοντας λύσεις, δουλεύοντας εκτός ωραρίου, χωρίς υπερωρίες, χωρίς όλα αυτά που συνοδεύουν την υπερεργασία του δημοσίου υπαλλήλου. Από εκεί και πέρα όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το αεροδρόμιό μας χρειάζεται περί τα 30 εκατομμύρια τουλάχιστον, για να είναι εν τοις πράγμασι ένα διεθνές αεροδρόμιο, γιατί ποιος θα φανταζότανε 5-6 χρόνια πριν ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα είχε συνδέσεις σήμερα με δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, ένα σημείο αναφοράς για την πόλη και για την Ελλάδα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης να μπαίνει η πινακίδα "πτήση για Καλαμάτα", να αναφέρεται το όνομα της πόλης μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί το βλέπουνε εκατομμύρια μάτια κυριολεκτικά και η πόλη αρχίζει πλέον να γίνεται γνωστή, να διαφημίζεται και με αυτό τον τρόπο. Και φυσικά δεν χρειάζεται αεροδρόμιο Τρίπολης. Μισή ώρα από την πόλη της Καλαμάτας, αυτά είναι αστειότητες, γιατί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρέπει να σταθεί στα πόδια του, να υποστηριχθεί από όλους, είναι το αεροδρόμιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το βόρειο μέρος της Περιφέρειας καλύπτεται από το "Ελευθέριος Βενιζέλος", το αεροδρόμιό μας πρέπει να αναπτύσσεται συνεχώς, να είναι ανταγωνιστικό, μπορεί να εξυπηρετεί και τις γειτονικές πόλεις, την Τρίπολη και την Σπάρτη, μισή ώρα απόσταση από το αεροδρόμιό μας η Τρίπολη, είναι περίπου η ίδια απόσταση όσο και το κέντρο της Αθήνας από το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Αν θέλουμε να το τινάξουμε το αεροδρόμιο στον αέρα, πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε λογικές να στήσουμε 3-4 αεροδρόμια ακόμα, ένα στην Τρίπολη, ένα στη Σπάρτη, ένα παραπέρα κι ούτω καθεξής. Δεν αντέχουν σε καμία κριτική και νομίζω ότι όλοι οι Μεσσήνιοι πρέπει να αγωνιστούν για την προστασία του αεροδρομίου τους κι όχι για την υποβάθμισή του. Γιατί η υποβάθμιση θα σημάνει να γίνουν σε μισή ώρα δρόμο από εδώ ανταγωνιστικά αεροδρόμια».

- Σε παλαιότερη συζήτησή μας είχατε αναφέρει ότι η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 δεν θα επηρεαστεί από την προεκλογική περίοδο. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποια επίκειται να γίνουν; 

«Για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2015 είναι μία κρίσιμη χρονιά, γιατί θα γίνει προεπιλογή, όλα αυτά τα οποία έχουμε πει θα γίνουν πράξη. Δηλαδή θα προχωρήσουμε, ήδη προχωράμε, αυτή την εβδομάδα ανεβαίνω στην Αθήνα για να κάνω κάποιες συζητήσεις και με κόσμο ο οποίος αγαπάει την Καλαμάτα και θέλει να βοηθήσει. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε συμμάχους και έχουμε και σε επίπεδο Βρυξελλών και σε επίπεδο Αθηνών. Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται και αρκετά χρήματα, τα οποία δεν πρέπει να εκταμιευτούν από το ταμείο του δήμου. Είναι προφανές αυτό και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί οι οποίοι θα ωφεληθούν από όλη αυτή την ιστορία. Αναφέρομαι σε οικονομικούς παράγοντες εδώ της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Εμείς θα αγωνιστούμε, βεβαίως το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από μας, έχουμε δημιουργήσει και μία ομάδα στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως να είναι ενισχυμένη και από τους νέους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα πάνε εκεί πέρα, υπάρχει πρόγραμμα να τους επισκεφτούμε όλους. Εχουμε θέσει το θέμα σε όλους τους ευρωβουλευτές που μας επισκέφτηκαν εδώ, κάποιοι εξελέγησαν και πιστεύω ότι την υπόσχεσή τους θα την τηρήσουν, αντίπαλός μας μεγάλος είναι ο Πειραιάς. Δεν ξέρω αν οι εξελίξεις οι οποίες υπήρξαν στον Πειραιά, μας ευνοούν, θεωρώ όμως ότι πιο επικίνδυνος αντίπαλός μας θα ήταν ο Μιχαλολιάκος. Θα δούμε. Εγώ θεωρώ ότι ο Πειραιάς ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα, γιατί η Αθήνα πρέπει να θεωρηθεί ως το όλον Αττική και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λόγος η Σαλαμίνα, η Ναυμαχία του 480 π.Χ. Εν πάση περιπτώσει, θα κάνουμε έναν αγώνα. Θεωρώ ότι η Καλαμάτα έχει περισσότερα να δείξει, περισσότερα επιχειρήματα απ’ ό,τι ο Πειραιάς, με την έννοια ότι η περιοχή αυτή έχει γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα στο παρελθόν».

- Σε τι φάση βρίσκεται η μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας;

«Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν κάποιες τηλεδιασκέψεις, ενώ έχουμε ήδη κάνει και δύο συναντήσεις εδώ, με την εταιρεία Planet, που είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πληρώνει αυτή τη μελέτη. Ολα αυτά τα οποία γίνονται τώρα έπρεπε να γίνουν πριν κατασκευαστεί το Μέγαρο, όπως καταλαβαίνετε από το 1997, αλλά τότε ήταν άλλες εποχές, άλλες οι φιλοδοξίες, άλλοι οι στόχοι, τώρα δεν είναι να κατασκευάσεις ένα κτήριο, είναι το πώς θα το λειτουργήσεις. Εχω πει πάρα πολλές φορές ότι μπορεί να είναι ένας φάρος πολιτισμού το Μέγαρο Χορού υπό προϋποθέσεις. Ολοκληρώθηκαν λοιπόν οι τηλεδιασκέψεις. Την επόμενη εβδομάδα θα μας έρθει το κείμενο το οποίο θα το αναρτήσουμε. Το κείμενο της μελέτης θα αναρτηθεί για να το διαβάσουν όλοι, θα κατέβει η εταιρεία κάτω να γίνει μία δημόσια διαβούλευση, ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε και μία δεύτερη, ερωτήσεις, απαντήσεις κ.λπ. συζητήσεις και συνέχεια θα πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα λάβουμε μία απόφαση η οποία προφανώς συνδέεται με το ταμείο της πόλης. Μας έλεγαν πριν από λίγο μέσα ότι ας πούμε αντίστοιχες αίθουσες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χρηματοδοτούνται τουλάχιστον με 50% απ’ τους κρατικούς ή απ’ τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή απ’ το κράτος ουσιαστικά. Δεν φαίνεται και αυτή η αίθουσα να μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τα εισιτήρια, διότι ό,τι και να κάνεις, μία παράσταση δεν μπορεί να σου δώσει (και με 30 ευρώ το εισιτήριο) πάνω από 2.000 ευρώ. Το Μέγαρο στοιχίζει κλειστό 100.000 ευρώ το χρόνο, κλειστό, χωρίς να το ανοίξεις. Είναι τεράστιοι χώροι και τεράστιες οι ανάγκες και βεβαίως πολλά τα έξοδα της διαχείρισης του εξοπλισμού που έχει επενδυθεί εκεί. Εν πάση περιπτώσει θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, το Μέγαρο θα ανοίξει, θα λειτουργήσει, θα φροντίσουμε και θα προσπαθήσουμε. Βεβαίως οι συνθήκες ύφεσης απαιτούν να έχουμε και οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες να χρηματοδοτούν τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Θα είναι κάτι σαν συνεδριακό κέντρο, χώρος οικονομικών δραστηριοτήτων, εκθέσεις κ.λπ. και χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα υποστηρίζονται από τις πρώτες. Αγοράσαμε όπως ξέρετε και το τριγωνικό κτήριο, το οποίο βρίσκεται βόρεια του Μεγάρου και βεβαίως περιμένουμε και το "πράσινο φως" για να υπογράψουμε και τη σύμβαση και να αρχίσει και η ανάπλαση του χώρου, με την οικοδομική γραμμή του Νέδοντα. Μία ανάπλαση που θα έχει κατεύθυνση τέτοια ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο υπαίθριος χώρος και για εμπορικές εκθέσεις ή και για οικονομικές δραστηριότητες. Θα πιάσει και το οδόστρωμα, αλλά το οδόστρωμα δεν θα χρησιμοποιείται, μακάρι να είχαμε λεφτά να το υπογειοποιούσαμε. Το οδόστρωμα θα διαστρωθεί με κυβόλιθους, αλλά είναι αρκετός ο χώρος και γύρω από το Μέγαρο και γύρω από το πάρκινγκ και ο χώρος που χρησιμοποιείται τώρα ως πάρκινγκ, θα γίνει μέχρι την οικοδομική γραμμή της οδού Νέδοντος. Θα αποκτήσει όλος αυτός ο χώρος ένα ενιαίο χαρακτήρα, μία πλατεία μέσα απ’ την οποία θα διέρχονται οχήματα, με έναν αργό ρυθμό, κάτι σαν την Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, αλλά όλος αυτός ο χώρος θα είναι ενιαιοποιημένος».

- Επειδή αρκετοί συνδημότες μας διστάζουν να προσεγγίσουν το Δημοτικό Παντοπωλείο και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του δήμου ή αντιμετωπίζουν προβλήματα άλλης φύσεως σχεδιάζετε διεύρυνση ή αλλαγή λογικής στη λειτουργία τους;

«Το δεύτερο. Μια αλλαγή λογικής. Οι δήμαρχοι πρέπει να αγωνιστούν ώστε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του. Κανένας δήμος δεν μπορεί να επιλύσει, σε συνθήκες πτώχευσης της χώρας -εγώ δεν λέω οικονομικής κρίσης- τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα και την ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση. Να μην μιλάμε ακόμα για ανθρωπιστική κρίση, γιατί αν έρθει η ανθρωπιστική κρίση δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Εχουμε ένα κράτος το οποίο δεν έχει προνοιακές δομές, ούτε είχε, ούτε έχει. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Χαίρομαι για την εξαγγελία ότι όλοι οι ανασφάλιστοι και όλοι οι άνεργοι θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στις δομές υγείας. Ολοι οι ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο φάρμακο. Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα και ένα κράτος δικαίου σε μία δημοκρατία έπρεπε να τα έχει ως προτεραιότητα. Καμία δομή του δήμου, κανένα Δημοτικό Ιατρείο, κανένα Κοινωνικό Ιατρείο, ό,τι προσπάθειες κι αν καταβληθούν, καμία εθελοντική προσπάθεια δεν μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη. Επομένως πρώτο ζήτημα είναι η πίεση προς το κράτος να ανταποκριθεί στις προνοιακές υποχρεώσεις του, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν δικαίωμα στην υγεία, να μπορούν να τραφούν στον τόπο μας και εν πάση περιπτώσει να μπορούν να ζήσουν με μια αξιοπρέπεια. Οι δήμοι επικουρική βοήθεια μπορούν να δώσουν και δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος της ευθύνης. Μέχρι τώρα το βάρος στηριζόταν στις πλάτες των εθελοντών, αλλά οι εθελοντές δεν μπορεί να είναι ήρωες εφ’ όρου ζωής. Αυτή η δεξαμενή κάποτε τελειώνει. Το εθελοντικό κίνημα πρέπει να είναι πάντοτε παρόν και να βοηθάει, επικουρικά πάντοτε. Το κράτος έχει την ευθύνη να έχει τις δομές εκείνες οι οποίες θα βοηθήσουν τον κόσμο σε δύσκολες συνθήκες. Τώρα λοιπόν, χαίρομαι για το γεγονός ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρξει μία πρόνοια για τέτοια ζητήματα. Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, βεβαίως το να τα φορτώνουμε όλα στις πλάτες των δήμων για να δείχνουμε ότι κάτι κάνουμε, είναι μία λογική η οποία είναι παράλογη, ξέρει το κράτος ότι είναι παράλογη. Εν πάση περιπτώσει έχουμε κάποια χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ, αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν. Ζητήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, εγώ θεωρώ τα ζητήματα της διατροφής ιδιαίτερα των παιδιών που πάνε στο σχολείο, αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο οργανωμένο τρόπο. Ο δήμος δίνει ένα πρωινό σήμερα, ένα δεκατιανό σε παιδιά, πάνω από 200 παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη. Τα ζητήματα της υγείας και της πρόνοιας ας πούμε ότι έχουν μία επίλυση, υπάρχουν όμως άλλα ζητήματα τα οποία δεν φαίνονται, όπως είναι το θέμα των συγκρούσεων μέσα στα σπίτια, οι κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών. Ξέρετε η φτώχεια φέρνει και ψυχικές διαταραχές και μεγάλες εντάσεις. Εδώ πρέπει να υπάρξει μία ιδιαίτερη πρόνοια, εμείς έχουμε μία δομή τέτοια, για την αντιμετώπιση της βίας των γυναικών, πρέπει να υπάρξει μία πρόνοια για αδύναμα μέλη του πληθυσμού που ζουν σε απομονωμένες περιοχές. Το θέμα των ΚΑΠΗ πρέπει να το ξαναδούμε. Το ΚΑΠΗ ξεκίνησε πάρα πολύ ωραία, αλλά εν πολλοίς έχει καταντήσει στην Ελλάδα ένα καφενείο, πρέπει να το δούμε ως χώρο μίας δράσης η οποία θα εμπεριέχει την ψυχολογική υποστήριξη, την απασχόληση, τις δημιουργικές προσπάθειες κάθε είδους ώστε να μην αποκοπούν τα άτομα της 3ης ή και 4ης πλέον ηλικίας από τον κοινωνικό ιστό. Πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μέλη του ΚΑΠΗ για προσφορά προς την κοινωνία μέσα από εθελοντική δράση. Εγώ θυμάμαι με την περίοδο των σεισμών, το τι γινόταν τότε με τις κονσέρβες και τις κουβέρτες που τις έπαιρναν άνθρωποι που δεν είχαν ανάγκη. Θέλω να πω ότι τα όποια Δημοτικά Παντοπωλεία εμείς τα είχαμε στήσει ας πούμε πριν από την κρίση, πριν από την πτώχευση ευτυχώς. Τα Δημοτικά Παντοπωλεία πρέπει να βοηθούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη, απολύτως τους φτωχούς, που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Το Δημοτικό Εστιατόριο, το οποίο έχουμε, πρέπει να δίνει μία μερίδα φαγητό ή να το πηγαίνει σπίτι γιατί και δίνουμε και το πηγαίνουμε σπίτι και πολύ περισσότερες από αυτές που είναι εγγεγραμμένες μερίδες. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που προσφέρουν και πολλοί απ’ αυτούς δεν θέλουν να ακούγονται. Υπάρχουν οργανώσεις που αναλαμβάνουν Σαββατοκύριακα, μέρες γιορτής, πρέπει να σιτίζεται κόσμος ο οποίος είναι σε απόλυτη ένδεια. Δεν πρέπει να σιτίζονται οικογένειες οι οποίες περίπου έχουν, αλλά δεν τα έχουν όλα. Αυτό είναι πάρα πολύ κακό και αυτό θα αντιμετωπιστεί».

- Η δημοτική σας αρχή έχει πλάνο πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας της περιοχής;

«Στον τομέα της αγροτικής οικονομίας ο δήμος αρχίζει και παίρνει δραστηριότητες από αυτόν τον άθλιο καλλικρατικό νόμο. Εγώ λέω ότι είναι άθλιος από τότε που στήθηκε και δυστυχώς δεν μπόρεσε να γίνει τροποποίηση. Αρχίζουμε λοιπόν να παίρνουμε κάποιες προτεραιότητες, θα ανταποκριθούμε σ’ αυτές. Ηδη δουλεύουμε από την προηγούμενη περίοδο. Κάποιοι δρόμοι που ανοίγουμε, όπως είναι η λεωφόρος, από την Πολιανή στα Ανω Αρφαρά θα κατέβει Πελεκητό, μετά Σταματινού, έγινε για τους 10 κτηνοτρόφους που ζουν στην περιοχή, μήπως οι 10 γίνουν 20 και αρχίσουμε και παράγουμε. Η προβολή των μήλων της Πολιανής και της αγκινάρας της Μικρομάνης, αυτού του τύπου οι προβολές των προϊόντων μας, θα πολλαπλασιαστούν, με συμμετοχή μας στις εκθέσεις, οι οποίες οργανώνονται και με βοήθεια από τον κόσμο. Ας πούμε, έχω την υπόσχεση από τον κ. Ιατρίδη ότι θα ενταχθεί στο "Μπαλτατζής" μία ομβριοδεξαμενή, εκεί στον Ξερίλα, στα σύνορα Γαρδικίου και Θουρίας, η οποία θα δώσει ώθηση στην παραγωγή κηπευτικών, σε μια περιοχή η οποία είναι πλούσια. Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση, οι νέες καλλιέργειες βεβαίως είναι κάτι καλό. Ηδη στη Μακεδονία έχει δώσει λύσεις σε πολύ κόσμο, όμως εγώ επισκέφτηκα τυποποιητήρια και έχουμε αρκετά εδώ τα οποία νομίζω είναι απ’ τα καλύτερα στην Ελλάδα. Σε ένα μου είπαν, τι λέμε δήμαρχε τώρα για το ιπποφαές, για το ένα ή για το άλλο. Κολοκυθάκια έχετε να φέρετε; Σύκα έχετε να φέρετε; Μελιτζάνες έχετε; Ζητάμε κολοκυθάκια, ζητάμε αγκινάρες, ζητάμε σύκα, ζητάμε μαύρη σταφίδα, αυτά τα οποία ξέραμε και δεν έχουμε, δεν υπάρχουν σ’ αυτόν τον τόπο. Εχουμε παραγγελίες και δεν έχουμε τα προϊόντα. Λέω λοιπόν καλή είναι η φιλολογία περί των νέων καλλιεργειών κ.λπ. Καλά είναι όλα αυτά, αλλά αυτή τη στιγμή οι βιομηχανίες μας ζητούν τα κοινά προϊόντα τα οποία παρήγοντο για εκατονταετίες σε αυτό τον τόπο και δεν υπάρχουν σήμερα, που δείχνει και την άλλη πλευρά της κρίσης, εγκαταλελειμμένα χωράφια και για να σταματήσει η εγκατάλειψη χρειαζόμαστε μια άλλου είδους αγροτική πολιτική η οποία δεν εξαρτάται βέβαια απ’ το δήμο. Μια άλλη αγροτική πολιτική, χρειαζόμαστε μία πολιτική η οποία θα δημιουργήσει και πάλι μεγάλες ιδιοκτησίες. Δεν μπορούν να μπουν τα νιάτα, να μείνουν στα χωριά με 5 και 6 στρέμματα, σκορπισμένα από δω κι από κει. Με κίνητρα για να αγοραστούν χωράφια από τα νέα παιδιά, αντικίνητρα για τους αστούς που κατέχουν περιουσία ώστε αυτή η εθνική περιουσία -γιατί πρώτα απ’ όλα είναι εθνική και δευτερευόντως ιδιωτική- να πωληθεί, για να την πάρουν τα νέα παιδιά που είναι στα χωριά, χρειάζονται δηλαδή ενέργειες και προς την κατεύθυνση να αυξηθεί ο κλήρος και προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής βοήθειας προς τους νέους αγρότες. Απορώ τι κάνουν δεκάδες γεωπόνοι μέσα στα γραφεία, τι κάνουν; Αν τους μετρήσετε και στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία και κάποιος ασχοληθεί με το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται μέσα στα γραφεία, μπορεί να καταλάβει γιατί φτάσαμε σε αυτό τον τόπο. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι, φταίνε αυτοί που τους δίνουν κατευθύνσεις. Ο γεωπόνος πρέπει να είναι στα χωράφια, να καθοδηγεί τους αγρότες, να τους βοηθάει να κάνουν σχεδιασμούς -και λησμόνησα να σας πω και παρακαλώ κι εγώ απ’ την δική μου την πλευρά, να προχωρήσει η γεωργία των συμβολαίων, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα βοηθήσει τους αγρότες μας, βεβαίως μπορεί τα εισοδήματα να μην είναι υψηλά, αλλά θα είναι οπωσδήποτε εγγυημένα και σταθερά κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

 

"Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να αξιοποιήσει την εμπειρία μου"

- Τι προσδοκάτε και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στις δυνάμεις που θα αποτελέσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης;

«Νομίζω ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να με αξιοποιήσει. Να με αξιοποιήσει με την έννοια ότι εγώ έχω μία μεγάλη εμπειρία, δεν έχω φιλοδοξίες, δεν είμαι ενταγμένος σε κάποιον κομματικό στρατό και δεν έχω αυτή τη νοοτροπία, μπορεί να υπάρχει διαφορετικότητα στις αντιλήψεις και στις απόψεις, αλλά μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για την πόλη, τα συμφέροντά της και την προοπτική της. Μια πόλη η οποία θα απογειωθεί στο μέλλον. Οταν πριν από 5 χρόνια δεν μπορούσαμε ούτε να εικάσουμε για την πορεία του αεροδρομίου, μπορούμε να σκεφτούμε τι θα γίνει τα 5 επόμενα χρόνια και να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε η πόλη να μπορεί να υποδεχτεί τον κόσμο ο οποίος κατεβαίνει εδώ. Και θέλω να τους παρακαλέσω να μιλάμε κι εμείς ανάλογα, να σκεφτόμαστε τι λένε οι επισκέπτες μας για την πόλη μας, γιατί πολλές φορές υπερβάλλουμε στα αρνητικά που ούτως ή αλλιώς υπάρχουν σε κάθε πόλη και στις πιο προηγμένες χώρες, στις πόλεις τους υπάρχουν και αρνητικά στοιχεία. Εγώ πηγαίνω στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις καλύτερες των προθέσεων και δεν πηγαίνω ανταγωνιστικά προς καμία παράταξη. Το λέω αυτό διότι είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω όλες τις παρατάξεις και να συνεργαστώ περισσότερο από ποτέ με την πρόθεση των συμφερόντων της πόλης. Παρακαλώ να μην μπαίνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ξεκινάμε με το "όχι", με το "μη", με την άρνηση πάντα. Θυμάμαι έτσι έχω πληγωθεί από την ένταση της αντιπαράθεσης, για το ΓΠΣ, για την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, για τα περίπτερα που έπρεπε να μετακινηθούν και τι δεν έχω ακούσει. Δεν αξίζει τον κόπο. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτή τη γωνιά ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και την προοπτική της πόλης».

"Θα εγγυηθώ την διαδοχή μου"

- Οπως έχετε πει αυτή η θητεία σας θα κλείσει τον κύκλο σας στο δήμο. Από εκεί και πέρα στοχεύετε να δώσετε το δαχτυλίδι σε κάποιον από το συνδυασμό σας ή να αφήσετε την κοινωνία της πόλης να αναδείξει τα δικά της νέα πρόσωπα;

«Εγώ αν είχα ολοκληρωμένη θητεία, αν δηλαδή η δεύτερη θητεία ήταν ολοκληρωμένη και δεν ήταν τρεισήμισι χρόνια, δεν θα έβαζα για τρίτη θητεία. Είχα πάρει τις αποφάσεις μου. Οπως είχα πάρει και τις αποφάσεις μου στη Νομαρχία. Αν δεν ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας το 2006, δεν θα ήμουνα πουθενά. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει το γεγονός ότι εγώ έχω δουλέψει για πάρα πολλά χρόνια, έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, δεν είμαι ένα κομματικό στέλεχος που στηρίχθηκα κάπου και ζω απ’ αυτό, άλλωστε και ως δήμαρχος τώρα, επειδή ήμουν δημόσιος υπάλληλος, δεν αμείβομαι, καθώς πρέπει να γίνεται επιλογή αμοιβής ουσιαστικά. Σε αυτή την κρίσιμη θητεία πρέπει να δούμε και θέματα τα οποία έχουν σχέση και με το μέλλον της πόλης. Αυτό είναι ένα αγώνισμα για όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να αγωνιστούν γι’ αυτό το μέλλον. Προφανώς θα είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα εγγυηθώ ομαλές μεταβάσεις, αλλά μ’ αρέσει να δίνω ευκαιρίες σε όλους, μην ξεχνάτε και την επαγγελματική μου ιδιότητα. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να έχουν τις ευκαιρίες τους και ευκαιρίες όχι στηριγμένες σε πελατειακές σχέσεις, σε μικρορουσφέτια, σε χαμόγελα, αλλά σε δουλειά και σε απόδοση, να κρίνει και ο κόσμος. Βεβαίως ο λαός αποφασίζει, αλλά να μην ξεχνάτε ότι είμαστε μία ομάδα, η "Πρωτοβουλία", που ξεκινήσαμε σε δύσκολες συνθήκες το 2006, φτάσαμε το 2014, πρώτα ο Θεός θα πάμε μέχρι το 2019, από κει και πέρα εάν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορεί να έχουμε ως ομάδα πλέον μία τύχη και στο μέλλον. Διαφορετικά ό,τι αποφασίσει ο λαός, όλα έχουν το τέλος τους και στα πρόσωπα και στις πολιτικές κινήσεις και στα κόμματα και έτσι πρέπει να ’ναι. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι στην τρίτη θητεία μου θα αποφύγω αρρώστιες οι οποίες συνδέονται με την αίσθηση της καθεστηκυίας τάξης, όπως είναι η αλαζονεία, η μη επαφή με τον κόσμο, η μη συνεργασία, η μη συνεννόηση, αυτά τα λέω πάντα στον εαυτό μου και προσπαθώ να είμαι αυτός που ήμουν πάντα κι αν καμιά φορά ξεφεύγω, επιστρέφω πάλι πίσω και είμαι έτοιμος να ζητήσω τη συγγνώμη».

- Με τους νέους γενικότερα πολιτικούς συσχετισμούς, οι οποίοι θα έχουν ίσως ακόμα μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις το επόμενο διάστημα, πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο και ιδιαίτερα στο χώρο της Κεντροδεξιάς στον οποίο κινείστε;

 

«Νομίζω ότι είναι πολύ άσχημη η πολιτική κατάσταση στην πατρίδα μας. Σχεδόν εκρηκτική θα μπορούσα να πω, όχι σε επίπεδο λαού αλλά σε επίπεδο πολιτικών σχηματισμών, κομματικών σχηματισμών καλύτερα. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης για λογικά πράγματα, αυτό είναι κακό για τον τόπο, για το έθνος και για το κράτος μας. Τώρα, όσον αφορά στους χώρους, οι εκτιμήσεις που κάνω, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βρει τρόπο για να αποκτήσει και πάλι την ελκυστικότητά της. Χάνει ραγδαία κόσμο προς τα δεξιά της κι όλον αυτό τον κόσμο μπορεί να τον συγκεντρώσει με πολιτική συγκεκριμένη. Χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να μπορέσει να το κατορθώσει. Το εκκρεμές είναι σαφές μετά τις τελευταίες εκλογές ότι πηγαίνει προς τα δεξιά, αλλά δεν επωφελείται η Νέα Δημοκρατία απ’ αυτό, ένας χώρος λογικής, ένας χώρος ο οποίος έχει προσφέρει πάρα πολλά στο κράτος. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι ένας χώρος -εκτιμώ εγώ- με κόσμο πάρα πολύ. Συνδέεται με τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Η Κεντροαριστερά είναι ένας τεράστιος χώρος, που αναζητεί έκφραση, αν την αποκτήσει θα κυριαρχήσει πολιτικά ή θα είναι η άλλη πλευρά. Βλέπουμε το πόσο δυνατός είναι αυτός ο χώρος, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν έχει ενιαία έκφραση (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Ελιά, κ.λπ.), κυριάρχησε στις τελευταίες τοπικές εκλογές και περιφερειακές, ήταν πάρα πολύ δυνατός, δηλαδή έχουμε μία αναντιστοιχία κομματικής έκφρασης, με τις δυνατότητες που έδωσε στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Ο άλλος είναι ο χώρος της Αριστεράς, αναφέρομαι σε ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο στην πλευρά Λαφαζάνη, κ.λπ., διότι ο υπόλοιπος χώρος μάλλον είναι πιο συγγενής με τον χώρο αυτό της Κεντροαριστεράς και ο χώρος του ΚΚΕ, ο οποίος είχε τον κόσμο που είχε. Και ας μην αυταπατόμαστε, το 27% του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και η πρόβλεψή μου είναι ότι στις επόμενες εκλογές οι περισσότερες πιθανότητες είναι μία έκφραση της Κεντροαριστεράς, Ελιά ως παράδειγμα ή εν πάση περιπτώσει ό,τι και να είναι, θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Αυτό εκτιμώ. Εγώ πάντως θα κάνω κάθε προσπάθεια, η ένταση η οποία εκπορεύεται από τα κόμματα και εν πολλοίς είναι τεχνητή, να μην περάσει σε επίπεδο τοπικής έκφρασης. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα είναι κομματικό μαγαζί, παραμάγαζο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ελπίζω κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ένταση, οι κορώνες, οι φραστικές επιθέσεις, οι εξυπναδικισμοί τελικά δεν οδήγησαν πουθενά. Απαξίωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο κι ένα Δημοτικό Συμβούλιο απαξιώνεται όταν ο Τύπος δεν του δίνει καμία σημασία, όταν η τηλεόραση πηγαίνει να πιάσει κανένα ευτράπελο και να το δείξει την άλλη μέρα, εξευτελίζοντας ένα συλλογικό όργανο. Νομίζω ότι μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι σε τίποτα δεν οδήγησαν οι επιθέσεις, οι φραστικές κορώνες, η επιθετικότητα. Η προσπάθεια να εξοντώσεις τον αντίπαλο δεν οδηγεί πουθενά και αυτό δεν το θέλει και ο κόσμος. Εγώ θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η τεχνητή ένταση, η πόλωση η οποία εκπορεύεται κεντρικά ή κομματικά δεν περνάει στον κόσμο κάτω. Αυτό είναι πολύ καλό. Δείχνει ωριμότητα του κόσμου. Και σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος έδειξε ωριμότητα».