Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 22:00

Στο "Στέγαση και Επανένταξη" οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας

Στο "Στέγαση και Επανένταξη" οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας

 

Στο πρόγραμμα "Στέγαση και Επανένταξη" του υπουργείου Εργασίας για αστέγους και ευπαθείς ομάδες -μια κατηγορία που περιλαμβάνει και τους τσιγγάνος της Αγίας Τριάδας- θα μετάσχει ο Δήμος Καλαμάτας. Την απόφαση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής την πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο χθες το μεσημέρι σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του, την πρώτη στην ανακαινισμένη αίθουσα τελετών του Δημαρχείου.

 

Οι μειοψηφίες υπερψήφισαν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ως θετική εξέλιξη στη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, με εξαίρεση τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Ενστάσεις διατυπώθηκαν για τη συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος της ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών), λόγω προβλημάτων που είχε δημιουργήσει σε άλλα προγράμματα σε δήμους της Αθήνας.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στην εισήγησή του ανέφερε ότι το συνολικό ποσό του προγράμματος για το Δήμο Καλαμάτας είναι 770.000 ευρώ. Αφορά 70 ωφελούμενους με 11.000 ευρώ για τον καθένα και ενημέρωσε πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με εταιρικό σχήμα με τη ΜΚΟ ΕΠΕΚΑ. Για το κατεπείγον εξήγησε ότι η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 13 Οκτωβρίου.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε ότι «τον αγώνα για την Αγία Τριάδα τον κάνουμε σχεδόν μόνοι μας» και επέκρινε την Περιφέρεια και το κράτος, λέγοντας:. «Εχουμε κραυγές υποκριτών, που λένε κατεδαφίστε, αλλά η Μπιρμπίτα δεν κάνει για τίποτα, ούτε για ζώα. Λένε γκρεμίστε τα, αλλά δεν υπάρχει φροντίδα από το κράτος». Διευκρίνισε πως το πρόγραμμα δεν είναι μόνο για τσιγγάνους, αλλά γενικά για άστεγους. Εξήγησε ότι «δε γίνεται διαφορετικά με τη ΜΚΟ, το ΕΠΕΚΑ. Είναι ενταγμένο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία το πρόγραμμα, πρέπει να συνεργάζεσαι με ΜΚΟ. Εχουμε συνεργασία με το ΕΠΕΚΑ εδώ και 1,5 χρόνο, που κρίνεται ικανοποιητική».

Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι «έχει ξεκινήσει διαδικασία συζήτησης με τους τσιγγάνους - νομίζω ότι στο τέλος θα έχουμε συνεννοηθεί».

Ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλης Μάκαρης δήλωσε υπέρ του προγράμματος, γιατί «μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των τσιγγάνων στην περιοχή μας». Επεσήμανε, ωστόσο, πως «η ένστασή μας είναι με το ΕΠΕΚΑ, υπάρχουν αρνητικά δημοσιεύματα, διαμαρτυρίες από το Δήμο Καισαριανής για τη συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη φτώχεια και την εξάπλωση των αστέγων, και το δήμο για τη μη στήριξη οικογενειών που ζουν σε συνθήκες ένδειας. Ζήτησε δε το πρόγραμμα να το κάνει ο δήμος και όχι η ΜΚΟ.

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας επέκρινε το δήμο λέγοντας δεν στηρίζει τους δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την κρίση, αναφέροντας ότι «είναι διαφορετική η οπτική μας από τη δική σας για τα κοινωνικά προβλήματα».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας" Μιχάλης Αντωνόπουλος υπερψήφισε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα, παρατήρησε πως υπάρχουν άστεγοι στην πόλη, αλλά διαφώνησε με το κατεπείγον του θέματος και της συνεδρίασης.

Ο σύμβουλος του "Ανοιχτού Δήμου" Στάθης Σταματόπουλος παρατήρησε ότι «ο δήμαρχος έρχεται στα λόγια μας και προσχωρεί στις θέσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα των τσιγγάνων», και πρόσθεσε πως «η σημερινή συνεδρίαση πιο σημαντική, γιατί μπαίνουμε στο πρόβλημα, στην ουσία του ζητήματος».

 

Κλείνοντας ο κ. Νίκας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας. Και δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθεί ούτε από το δήμο ούτε από εθελοντικές οργανώσεις». Εκτίμησε πάντως πως «στην Καλαμάτα δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρόβλημα στέγασης». Ανέφερε ότι «έχει αποδώσει η προσπάθεια συνεννόησης με τους τσιγγάνους» και επεσήμανε: «Η προσπάθεια θα είναι βήμα βήμα και εύχομαι αύριο να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Θα κατέβει και κεντρική επιτροπή τσιγγάνων από την Αθήνα για να συζητήσουμε. Ενδεχομένως να πουν 10 ότι δε φεύγουν από την Αγία Τριάδα, εμείς θα προχωρήσουμε στη διαδικασία κατεδάφισης».