Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 08:45

Kαλαμάτα 2021: Η Ελενα Πέγκα καλλιτεχνική διευθύντρια της υποψηφιότητας

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις Ελενα Πέγκα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια για τη διεκδίκηση της Καλαμάτας να επιλεγεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Αυτό αποκαλύφθηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, που αποδέχθηκε δωρεά συνολικού ύψους 76.000 ευρώ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και της εταιρείας TEMEΣ, για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Καλαμάτας.

Η χορηγία προβλέπει ενίσχυση με: α) 10.000 ευρώ μετρητά, β) υπηρεσίες συμβούλων της επιλογής του δήμου αξίας 26.000 ευρώ, και γ) την ανάληψη της αμοιβής του καλλιτεχνικού διευθυντή, ύψους 40.000 ευρώ.
Ο εκτελεστικός διευθυντής Εκτορας Τσατσούλης παρατήρησε πως ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος είναι ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα σε επιφανείς πολίτες να βοηθήσουν την υπόθεση της διεκδίκησης.
Στην παρέμβαση του συμβούλου του "Ανοιχτού Δήμου" Σταμάτη Μπεχράκη, ο κ. Τσατσούλης επιβεβαίωσε ότι επελέγη ως καλλιτεχνική διευθύντρια η Ελενα Πέγκα, μετά από διαδικασία διαπραγμάτευσης 4 μηνών, προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. Απαντώντας στον κ. Μπεχράκη που επεσήμανε πως σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον καλλιτεχνικό διευθυντή θα έπρεπε να επιλέξει η Επιτροπή Προγράμματος, ο κ. Τσατσούλης διαφώνησε και υποστήριξε ότι πρώτα έπρεπε να επιλεγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αυτός να επιλέξει την Επιτροπή που θα συνεργαστεί, αναφέροντας, μάλιστα, πως «απαγορεύεται οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση στην επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή».
Ο Στ. Μπεχράκης μίλησε για παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και για σοβαρές καθυστερήσεις. Είπε ότι «η υπόθεση αυτή καρκινοβατεί, προχωράει με αναιμικό τρόπο. Η Τρίπολη έχει παρουσιάσει πρόπλασμα πολιτικού περιεχομένου. Δεν έχουν λειτουργήσει οι επιτροπές που έχουμε αποφασίσει. Είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που δεν έχει θωρακίσει την πολιτική κατεύθυνση, δε φθάνει μόνο η τεχνοκρατική. Στους διαδρόμους και πίσω από τις κουρτίνες αποφασίζουν για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα».
Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος που επανέλαβε τη διαφωνία της παράταξης με το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ανέφερε πως ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και όχι κοινωνική προσφορά.
Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι «η Τρίπολη όρισε το Μίκη Θεοδωράκη πρόεδρο».
Ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για έλλειμμα ενημέρωσης και δυσπιστία. Ζήτησε ενημέρωση από τη "Φάρις" και να συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις στις επιτροπές.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης στήριξε τον εκτελεστικό διευθυντή και το μέχρι τώρα έργο του και ανέφερε πως «δεν είναι τα κριτήρια η συμμετοχή Θεοδωράκη που θα παίξουν ρόλο, αλλά τεχνοκρατικά και άλλα».
Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος επέκρινε τους συμβούλους των μειοψηφιών για την αντίδραση. Ενημέρωσε ότι «δουλειά μας είναι αυτά που ζητάει ο κ. Τσατσούλης να γίνονται με νόμιμο τρόπο» και παρατήρησε: «Ο φάκελος είναι που μετράει. Εκεί θα συγκριθούμε».
Γ.Σ.