Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 08:00

Ουσιώδεις ελλείψεις στη μελέτη για το λιγνιτωρυχείο

Γράφτηκε από τον
Ουσιώδεις ελλείψεις στη  μελέτη για το λιγνιτωρυχείο

Ουσιώδεις ελλείψεις υπάρχουν στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το λιγνιτωρυχείο της Κυπαρισσίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης.

Αυτό τονίζει η αρμόδια υπηρεσία σε επίπεδο νομού, στην εισήγησή της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου που θα συζητήσει και θα γνωμοδοτήσει επί της μελέτης για το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο, σε συνεδρίασή του μεθαύριο Δευτέρα.

Πέρα από την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, φορέων και κατοίκων στην εγκατάσταση και λειτουργία του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας, υπάρχουν και σοβαρές τεχνοκρατικές - επιστημονικές ανεπάρκειες.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος προτείνει τη συμπλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τα ακόλουθα σημαντικά στοιχεία:

«1) Υδρογεωλογική μελέτη, ώστε να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία της δραστηριότητας στα ύδατα της περιοχής (επιφανειακά και υπόγεια). 2) Να επισημανθούν και να αποτυπωθούν στη μελέτη τα τμήματα του υδρογραφικού δικτύου, τα οποία διέρχονται από το χώρο επέμβασης. 3) Μελέτη εκπομπής και διασποράς αερίων και σωματιδιακών ρύπων, ώστε να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένης της γειτνίασής της με οικισμούς και με εκτός σχεδίου κατοικίες. 4) Τεχνική μελέτη σχετικά με τη βελτίωση της προτεινόμενης οδού προσπέλασης για τη χρήση της από βαρέος τύπου οχήματα. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί, δεδομένου του κυκλοφοριακού φόρτου, εάν είναι υποχρεωτική για την τήρηση της οδικής ασφάλειας, η κατασκευή κόμβου κυκλοφοριακής σύνδεσης της οδού προσπέλασης με την εθνική οδό Κυπαρισσίας - Πύργου. 5) Εκτίμηση σκοπιμότητας και καταλληλότητας της αναφερόμενης εκμετάλλευσης με βάση τεχνικοοικονομικά και επιστημονικά στοιχεία που τυχόν διαθέτει ο φορέας υλοποίησης του έργου, λαμβάνοντας υπόψη την τελική διάθεση του εξορυκτικού προϊόντος ως καύσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπως αναφέρεται στη μελέτη. 6) Αναφορά σχετικά με τη συμβατότητα της αναφερόμενης εξορυκτικής δραστηριότητας με τις προβλεπόμενες χρήσεις των εγκεκριμένων Γενικών ή Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, του Χωροταξικού Πλαισίου Περιφέρειας Πελοποννήσου και των προτάσεων του υπό εξέταση ΓΠΣ Κυπαρισσίας. Επίσης, να εξεταστεί η συμβατότητα του υπό εξέταση έργου και οι τυχόν πιέσεις που θα προέλθουν στις υφιστάμενες χρήσεις (οικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνικές δραστηριότητες κ.λπ.) στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την αναφερόμενη έκταση». Ακόμα, ζητεί «να συμπεριληφθούν στοιχεία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τής υπό εξέταση περιοχής και να αποτυπωθούν τυχόν προς απαλλοτρίωση εκτάσεις».

Γ.Σ.


NEWSLETTER