Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 08:02

Ενοικίαση κτηρίων για να γίνουν ξενοδοχεία από το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Σε τουριστική αξιοποίηση με διαδικασία ΣΔΙΤ, μίσθωσης για αρκετά χρόνια μετά από διαγωνισμό, για το "Βασιλικόν", το "Αχίλλειον", το συγκρότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια και το "Τουριστικό" στον Ταΰγετο, προσανατολίζεται ο Δήμος Καλαμάτας.

Αυτό τόνισε στην "Ε" ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας πως το "Βασιλικόν" και το "Αχίλλειον" θα λειτουργήσουν ως νεανικά ξενοδοχεία, του Παναγιώταρου ως ξενοδοχείο με μικρή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το "Τουριστικό" που πρέπει να ανακατασκευστεί, μπορεί να επεκταθεί.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε πως όλα αυτά ακολουθούν το μοντέλο του "Bistroteca" και ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από 3 - 4 επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, για το "Βασιλικόν" και το "Αχίλλειον" είπε: «Η κατεύθυνση είναι να γίνουν ξενοδοχεία και πάλι, όπως λειτουργούσαν. Για το "Βασιλικόν" που είναι έτοιμο, έχω ζητήσει να σταματήσει το συμβόλαιο με τον ΕΟΤ που έχει νοικιάσει δύο δωμάτια και σε συνεργασία με μία ξενοδοχειακή μονάδα, ύστερα από διαγωνισμό, να λειτουργήσει ως ένα νεανικό ξενοδοχείο, hostel που δεν έχει η πόλη. Το "Αχίλλειον" να το πάρει ένας επιχειρηματίας από το χώρο των ξενοδοχείων με διαγωνισμό, να το φτιάξει και να λειτουργήσει και αυτό ως νεανικό ξενοδοχείο». Σημείωσε ότι «έχουμε μεγάλο έλλειμμα σε αυτό και νομίζω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε γενικότερα πλέον το Ιστορικό Κέντρο. Παραδοσιακά κτήρια που είναι εγκαταλελειμμένα να οδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και παραδειγματικά και για άλλους, γιατί στο Ιστορικό Κέντρο έχουμε παραδοσιακά κτήρια. Πρέπει να πάμε στην παλιά τους χρήση, με ένα διαφορετικό μάτι, απευθυνόμενοι στη νέα γενιά».

Για το κτήριο Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια παρατήρησε: «Είναι πιο σύνθετη κατάσταση εκεί το συγκρότημα που υπάρχει. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δ.Σ. του κληροδοτήματος και περνάει οριστικά στο δήμο. Του Παναγιώταρου είναι η καρδιά της Μικρής Μαντίνειας. Αν ο Παναγιώταρος λειτουργήσει, σημαίνει ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Πρέπει να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα. Θα προχωρήσει μια διαγωνιστική διαδικασία και θα δοθεί και το κτήμα που υπάρχει δίπλα 18 στρεμμάτων. Είναι πιο σύνθετο το θέμα, γιατί εκτός από την ανακατασκευή των κτηρίων, εκεί έχουμε, στα υπόγεια, παλιά ελαιοτριβεία και ένα υπόγειο ποτάμι. Αυτά πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά. Δηλαδή, να γίνει και ανάδειξη του ποταμού του Παυσανία -λέω του Παυσανία, γιατί τον έχει περιγράψει-, μπορεί να υπάρχει και μια μονάδα αξιοποίησης του νερού, μια μικρή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η πορεία της Μικρής Μαντίνειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία και την ανάπτυξη αυτού του συγκροτήματος. Και πιστεύω μέσα στο 2015 θα κλείσει και αυτό».

Για το "Τουριστικό" Ταϋγέτου επεσήμανε: «Θα έχει και αυτό την ίδια πορεία. Θέλει 250.000 με 300.000 ευρώ για να ανακατασκευαστεί. Ολα αυτά ακολουθούν το μοντέλο του "Bistroteca". Αυτός που θα το νοικιάσει, θα έχει υποχρέωση να το φτιάξει. Εμείς το είχαμε υποβάλει σ’ ένα πρόγραμμα για να φτιαχθεί, αλλά δεν πέρασε. Δεν περνάει επισκευή κανενός κτηρίου που χρησιμοποιείται για εμπορικό σκοπό. Να το φτιάξει, να το επεκτείνει ένας επιχειρηματίας -έχει οικόπεδο- και να λειτουργήσει για την οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής, η οποία θα εγκαταλειφθεί περαιτέρω μετά την ουσιαστική κατάργηση του εθνικού δρόμου. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και να αιμοδοτήσει μια ευρύτερη περιοχή. Να προσφέρει 4 - 5 θέσεις εργασίας, να είναι προορισμός για τους Καλαματιανούς. Γιατί είναι βέβαιο ότι θα πηγαίνουν στο "Τουριστικό", θα πηγαίνουν και παραδίπλα και παρακάτω. Αυτό, όμως, χρειάζεται 300.000 ευρώ τουλάχιστον για να αναβαθμιστεί. Και γι’ αυτό θα προκηρύξουμε διαγωνισμό και είναι 3 - 4 επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον».

Κλείνοντας ο δήμαρχος σημείωσε: «Τα συμφέροντα του δήμου υπηρετούνται, αν όλες αυτές οι μονάδες λειτουργούν, προσφέρουν θέσεις εργασίας και αυξάνουν το εισόδημα της περιοχής. Δεν έχει σημασία αν ο δήμος πάρει 15.000 και 20.000 ευρώ το χρόνο. Σημασία έχει να έχουμε θέσεις εργασίας, να είναι ζωντανά και λειτουργικά».

Γ.Σ.