Δευτέρα, 23 Μαϊος 2011 17:05

Υπόμνημα για αεροδρόμιο Τρίπολης και Καλαμάτας θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών"

Γράφτηκε από την

Καλαμάτα 22/5/2011

Υπόμνημα προς το Προεδρείο του Δ.Σ. Καλαμάτας

Ποια είναι η άποψη του «Δικτύου» , σχετικά με τη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στο προηγούμενο ΔΣ της Πέμπτης , στην πρόταση για την ονοματοδοσία του Αεροδρομίου Καλαμάτας και.

Κατάθεση πρότασης για να συμπεριληφθεί στη συζήτηση της συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης, για τον σχηματισμό θέσης όσον αφορά τις πρόσφατες εξαγγελίες δημιουργίας νέου αεροδρομίου στη Τρίπολη , χαμηλού κόστους.

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε , κύριοι συνάδελφοι

Στο Δ.Σ. της Πέμπτης τρεις από τις πέντε παρατάξεις του Δ.Σ. αντιδράσαμε καταψηφίζοντας την αιφνιδιαστική αλλά και επιπόλαιη – μεταμεσονύχτια πρόταση της Δημοτικής Αρχής για ψήφισμα. Το Σώμα δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του ψηφίσματος μέχρι αυτό να συζητηθεί για την υποβολή αιτήματος στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, για την ονομασία του αεροδρομίου Καλαμάτας, σε Αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου".

Το «Δίκτυο» προσπάθησε με σοβαρότητα, αλλά προπάντων στο πνεύμα να προφυλαχθεί ο Δήμος (τουλάχιστον) από επιπόλαιες βιαστικές αποφάσεις με βάση την πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες που έχουν θέματα που αφορούν ονοματοδοσία αεροδρομίων. Γι΄ αυτό επεδίωξε εξαρχής να προλάβει, στο μέτρο των δυνάμεων του , αποφάσεις που ενισχύουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στο πανελλήνιο, ενός Δήμου με βιαστικές και επιπόλαιες αποφάσεις. Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών συνέχισε την επεξεργασία του θέματος και θέλει να σας θέσει υπόψη σας τα παρακάτω:

  1. Υπάρχει εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή, αν υπάρχει ήδη όνομα του Αεροδρομίου ή όχι .Αυτό το ερώτημα σας το διατυπώνουμε επισήμως και σας καλούμε κ. Πρόεδρε να ενεργήσετε άμεσα ώστε να επανέλθει το θέμα στο Δ.Σ. για την ανάλογη αντιμετώπιση, μιας και πρόκειται για ένα νέο εντελώς θέμα η αλλαγή ονομασίας του Αεροδρομίου από ΝΕΣΤΩΡ σε Αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου". Όπως αντιλαμβάνεστε η επωνυμία ΝΕΣΤΩΡ αφορά τα Ομηρικά Έπη, κρίκος γνωριμίας με την ελληνική ιστορία, εμβληματική προσωπικότητα στα ομηρικά έπη ο Νέστορας σοφίας ,διαλλακτικότητας και περίσκεψης. Συγχρόνως θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο γεγονός ότι η ΠΟΤΑ αναπτύσσεται στο Ομηρικό βασίλειο του Νέστορα και θα τιμούσε εμπράκτως την προσπάθεια του εκλιπόντος .Ταυτόχρονα η ονομασία «ΝΕΣΤΩΡ» σηματοδοτεί ότι η Πύλος αποτελεί παγκόσμιο προορισμό αρχαιοελληνικού τουρισμού , που ενισχύεται με την ανακάλυψη του αρχαιότερου γνωστού αποκρυπτογραφημένου κείμενου στην Ευρώπη, το οποίο αναγράφεται σε πήλινη μυκηναϊκή πινακίδα, που ανακαλύφθηκε στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας.

Κύριε πρόεδρε σας παραθέτω για διευκόλυνση των ενεργειών σας το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στον συνδυασμό μας :

 

Σε περίπτωση που δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο θα επιθυμούσαμε να αναφέρουμε τις θέσεις μας όπως τις επεξεργαστήκαμε μέχρι τώρα

  1. Σαν Δίκτυο Ενεργών Πολιτών διατυπώσαμε την άποψη , η πρόταση για ονοματοδοσία του Αεροδρομίου, αφενός μεν θα πρέπει να έχει την καθολική αποδοχή της κοινωνίας μας που γεννά η χρονική απόσταση από γεγονότα και αφετέρου θα πρέπει η διαδικασία της προτεινόμενης ονοματοδοσίας να ξεκινά από συζήτηση ωρίμανσης , αν είναι εφικτό, σε μία πρόταση ονόματος, σε προπαρασκευαστική ομάδα εργασίας. Γιατί καμιά αξία δεν έχει οποιαδήποτε «πινακίδα» όπου και εάν την τοποθετήσουμε, εάν δεν έχει περάσει ο κατάλληλος χρόνος και ο πραγματικός και ο αναγκαίος ιστορικός χρόνος .

  2. Η επιλογή του ονόματος ενός Αεροδρομίου και επομένως του δικού μας, έχουμε την γνώμη ότι απαιτεί δύο τουλάχιστον βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις.

  • Πρώτη προϋπόθεση, να έχει το όνομα την μεγαλύτερη δυνατή αναγνωρισιμότητα τόσο στο Εσωτερικό όσο και στο Εξωτερικό της χώρας. Να είναι δηλαδή ένα όνομα τόσο γνωστό, που όποιος το ακούει αμέσως να το ταυτίζει με την περιοχή. π.χ. περιφερειακό αεροδρόμιο Πελοποννήσου Όπως π. χ «Νέστωρ» που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή και υποβοηθητικά με την ύπαρξη του ευρέως γνωστό ερευνητικό υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο νετρίνων NESTOR ή από την μυθολογία μας π. χ. Πέλοπας. Να πρόκειται δηλαδή για όνομα τόσο γνωστό που πολλές φορές να είναι πιο γνωστό, πιο βαρύ, ακόμη και από το όνομα του τόπου (Καλαμάτα) στον οποίο αναφέρεται.

  • Δεύτερη προϋπόθεση είναι το όνομα που θα επιλεγεί να έχει όχι μόνο την ευρεία αλλά την καθολική αποδοχή της κοινωνίας και των γύρω νομών , αφού με ο «αερολιμένας Καλαμάτας» είναι το μοναδικό αεροδρόμιο που εξυπηρετεί ή φιλοδοξεί να εξυπηρετεί τους νομούς Αρκαδίας , Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας.

  1. Η ονοματοδοσία ενός Αεροδρομίου δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να αποδοθεί τιμή σε οιονδήποτε. Στην διεθνή πρακτική η διαδικασία ονοματοδοσίας ξεκίνησε από την ονοματοδοσία αεροδρομίων μεγάλων πόλεων Νέας Υόρκης και Παρισιού, που αντίστοιχα ονομάσθηκαν Κένεντυ και Ντεγκόλ για ευνόητους λόγους όπως εμείς ονομάσαμε αεροδρόμιο των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε μικρότερα αεροδρόμια η ονομασία τους στοχεύει κυρίως να γίνει γνωστότερος ο τόπος μέσω του ονόματος σε εσωτερικό και εξωτερικό. Στη χώρα μας ταξινομούνται σε τρείς κατηγορίες τα ονόματα των αεροδρομίων της χώρας μας:

Α) αεροδρόμιο Αθηνών / «Ελευθέριος Βενιζέλος» , Θεσσαλονίκη/Μακεδονία , Καβάλας /«Μέγας Αλέξανδρος» , Κέρκυρα/ Καποδίστριας, Χανίων/Δσκαλογιάννης κλπ

Β) ονόματα από την αρχαιότητα για να γίνουν γνωστοί οι τόποι. Π.χ. Χίος /Όμηρος, Κως/Ιπποκράτης Αλεξανδρούπολη/Δημόκριτος , Σάμος /Αρίσταρχος ο Σάμιος, Καστοριάς / Αριστοτέλης κλπ

Γ) ονόματα από τους κορυφαίους του πολιτισμού μας π.χ. Ηράκλειο/ διεθνές αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», Σκιάθος/Παπαδιαμάντης, Μυτιλήνης /Οδυσσέας Ελύτης, Ζακύνθου /Διονύσιος Σολωμός κλπ

Για να εκφράσουμε λοιπόν την άποψη μας σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να εκτιμήσουμε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πρότασης ονοματοδοσίας. Σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν μπορεί να σταθεί η πρόταση έτσι όπως έγινε και είναι συνοπτικά:

«Η μέσα από την επιχειρηματική του δράση αγάπη για τον τόπο του, τοπικά προϊόντα , προσφορά θέσεων εργασίας και χρημάτων σε φορείς».

Προφανώς η αλλαγή του χαρακτήρα της ονοματολογίας των αεροδρομίων της χώρας θέλει τεκμηρίωση και αυξημένη μελέτη γύρω από αυτό το θέμα και την ανάγκη για την αλλαγή του χαρακτήρα ονομάτων που επικρατούν. Πάντως, πέρα από τη δική μας διαφωνία θα έπρεπε να εξεταστεί η ονοματοδοσία σε μια προπαρασκευαστική επιτροπή εργασίας και πέρα από την δική μας κάθετη διαφωνία θα μπορούσαμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτόν που έφτιαξε το αεροδρόμιο τον τότε υπουργό Σταύρο Κωστόπουλο ή αν υπάρχουν άλλοι επιχειρηματίες που καλύπτουν τα χαρακτηριστικά και ποια θα είναι αυτά Π.χ. προσφορά με θέσεις εργασίας για πολλά χρόνια με προσφορά και δημιουργία τοπικών προϊόντων κλπ.Αν θα επιδίωκε να τιμήσει κάποιος μια προσφορά με συνεισφορά στην οικονομία της περιοχής θα πληρούσαν τα ίδια κριτήρια και άλλοι πχ τα τσιγάρα Καρέλια είναι συνώνυμα με την περιοχή.

Άλλο θέμα βέβαια θα ήταν η πρόταση απόδοσης τιμών εθνικού ευεργέτη.

Προφανώς η διατύπωση της πρότασης και από άλλους Δήμους της περιοχής μας βοηθάει να προβληματιστούμε για να εκτιμήσουμε εάν υπάρχει ανάγκη για αυτήν καθ αυτήν την προτεινόμενη ονοματοδοσία του αερολιμένα Καλαμάτας. Οφείλουμε να την μελετήσουμε σε βάθος και να την βάλουμε στη βάσανο της επεξεργασίας με ανθρώπους πιο ειδικούς και στις δυνατότητες που έχει ένας μεγαλύτερα πληθυσμιακά δήμος. Αντί αυτού επιλέχτηκε ο αιφνιδιασμός με αποτέλεσμα ουσιαστικά την αφωνία της τοπικής κοινωνίας μέσω οργανωμένων διαδικασιών. Οδηγήσαμε το ΔΣ, με βάση μια πρωτόλεια επεξεργασία , σε μια χωρίς άλλο βιαστική και επιπόλαια απόφαση .

  1. Εξαρχής τονίσαμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. , σαν ‘Δίκτυο’ ,ότι χωρίς την αναγκαστική στοιχειώδη ωριμότητα και επεξεργασία της πρότασης και χωρίς τη προφανή αναγκαιότητα για «εδώ και τώρα» ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος, μόνο προβλήματα θα δημιουργούσε .Αντικειμενικά, η όλη μεθόδευση ρίχνει νέες σκιές στο προφίλ του δήμου μας στο πανελλήνιο . Γι αυτό τοποθετηθήκαμε ότι η ονοματοδοσία του Αεροδρομίου δεν ήταν ούτε είναι από τα πιο αναγκαία και κατεπείγοντα θέματα του ΔΣ, λαμβανομένου ακόμη υπόψη ότι δεν είχε καν την στοιχειώδη ωριμότητα προετοιμασίας και κανένας άλλος δεν είχε ενημερωθεί εκτός από την παράταξη του κ. Δημάρχου. Και σαν ακολουθουμένη πρακτική μας βρίσκει αντίθετους.

Αποτελεί αιωρούμενο ερωτηματικό, γιατί έπρεπε να βιαστούμε να πάρουμε τόσο γρήγορα απόφαση, συνυπολογίζοντας την έλλειψη της απαιτούμενης γνωστικής πληροφόρησης γύρω από μια σειρά από ζητήματα που απαιτεί αντικειμενικά η λήψη απόφασης σε ένα τέτοιο θέμα. Εξάλλου δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει την ονοματοδοσία Αεροδρομίου και να διαμορφώνει καταληκτικό πιεστικό χρονικό ορίζοντα για ονοματοδοσία του Αεροδρομίου Καλαμάτας.  Δεν είναι άλλωστε κατά τη γνώμη μας ώριμες οι συνθήκες, λόγω του πρόσφατου θανάτου του κ. Κωνσταντακόπουλου και δεν συνηθίζεται μια τέτοια πρακτική.

  1. Τον τόπο μας απασχολούν σοβαρά προβλήματα, για την λύση των οποίων συστηματικά και προγραμματισμένα πρέπει να εργαζόμαστε και να αγωνιζόμαστε. Θα ευχόμαστε λοιπόν το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια κινητικότητα να δείχναμε και στα υπόλοιπα θέματα που μας απασχολούν.

Α. Ειδικά ζητάμε να ενταχθεί στα θέματα της Πέμπτης, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, η συζήτηση και η απορριπτική θέση του Δ.Σ. του Δήμου μας που πρέπει να ληφθεί σε σχέση με τις πρόσφατες προτάσεις που διατυπώθηκαν το προηγούμενο τριήμερο, για μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε αεροδρόμιο για πτήσεις χαμηλού κόστους. Αυτό έγινε παρουσία του κ. Πρωθυπουργού από τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και από τον κ . Αδριανό υπεύθυνο περιφερειακής πολιτικής της Ν.Δ.. Σε στιγμή που συγχωνεύονται σχολεία ,ΤΕΙ, στρατόπεδα, ΕΘΙΑΓΕ για εξοικονόμηση πόρων !!! Τι στιγμή που το προτεινόμενο αεροδρόμιο είναι μισή ώρα από το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Β. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν πρέπει να τοποθετούμαστε με ανούσιους τοπικισμούς αλλά με βάση το δημόσιο συμφέρον . Πχ. Γιατί να ελαττωθούν τα τέλη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού φτιάχνοντας ένα νέο αεροδρόμιο και όχι χρησιμοποιηθεί γιαυτόν το σκοπό το Αεροδρόμιο της Τανάγρας; .

Γ. Σαν «Δίκτυο» είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην κατασκευή νέου εμπορικού λιμανιού στη Καλαμάτα, γιατί δεν το προέβλεπε ο Εθνικός σχεδιασμός αλλά και αντικειμενικά γιατί βρίσκεται στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, ενώ αντίθετα άλλες περιοχές μπορούν να πλεονεκτούν π.χ. Κυπαρισσία.

Δ. Δεν είμαστε υπέρ της κατασπατάλησης δημοσίων πόρων για να καρπώνεται ψήφους η εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση, με φαύλη ανάπτυξη και να πληρώνουμε με το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων και με απολύσεις εργαζομένων τέτοιου είδους «παροχές» . Οπωσδήποτε πρέπει η δημοτική αρχή να προσανατολιστεί σε μια αγωνιστική τεκμηριωμένη διεκδίκηση στόχων, ως οφείλει σε κρίσιμες στιγμές.

Είναι ανάγκη να αποφύγουμε σήμερα τον συναγωνισμό ποιος θα πει τις πιο πομπώδεις λέξεις και τους πιο πομπώδεις επαίνους, αφού υπάρχει κίνδυνος στην προσπάθεια μας αυτή, ποιος δηλαδή να πει τα πιο εντυπωσιακά , να ξεθωριάσουμε την μνήμη και του τιμωμένου προσώπου.

Ευχαριστούμε

Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας

Καλαμάτα 22/5/2011