Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 18:17

14 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Μεσσηνίας στις επάλξεις για το ασφαλιστικό 

14 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Μεσσηνίας στις επάλξεις για το ασφαλιστικό 

Ξεσηκώνονται μαζικά οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς στο νομό ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Χθες με πρωτοβουλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, συνολικά 14 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Μεσσηνίας συναντήθηκαν για να διατυπώσουν τις απόψεις τους  για το νέο ασφαλιστικό, να μεθοδεύσουν τις αντιδράσεις τους και τον κοινό αγώνα απέναντι στο σχέδιο νόμου, καθώς και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την πιθανή ψήφισή του.

Ο Κ. Μαργέλης δήλωσε αποφασισμένος να παραλύσει τη λειτουργία της δικαιοσύνης στο νομό αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Μαζί του συσπειρώνονται και οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Μεσσηνίας για να παραλύσει το κράτος, ώστε να ξεκινήσει η κυβέρνηση έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση. Την επόμενη Τρίτη μάλιστα στις 12 το μεσημέρι καλούν τα μέλη τους και όλους τους φορείς σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αμφιθέατρο "Αλ. Κουμουνδούρος" του Διοικητηρίου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία και επίσκεψη συμπαράστασης στα «μπλόκα» των αγροτών και των εργατών. 

Χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο Κ. Μαργέλης εκφράζοντας τις θέσεις και των άλλων φορέων προειδοποίησε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα προκαλέσει έμφραγμα στη δικαιοσύνη. Προανήγγειλε ότι θα ζητήσει στην Ολομέλεια τις παραιτήσεις όλων των μελών του Δ.Σ. και μαζί με τη δική του θα τις υποβάλει στον υπουργό Δικαιοσύνης, με την πρόταση πως αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου παύει να υπάρχει Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Επίσης, θα ζητήσει όλοι οι δικηγόροι Καλαμάτας να πάνε τις παραιτήσεις τους με τη μορφή αιτήσεων αναστολών και για ένα μήνα η Καλαμάτα δεν θα έχει δικηγόρους. «Δεν θα υπάρχει Δικηγορικός Σύλλογος, δεν θα υπάρχει γραμμάτιο, δεν θα υπάρχει τίποτα. Πρέπει αντίστοιχα όλοι από τον τομέα που ασχολούνται, να προκαλέσουμε έμφραγμα στις λειτουργίες του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλύοντας το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό τόνισε ότι προστατεύονται αποκλειστικά και μόνο τα εισοδήματα πάνω από 70.000 ευρώ, ενώ για μηδενικό εισόδημα θα πληρώσει οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας 2.823,80 ευρώ ετήσιες εισφορές, όπως και κάποιος με εισόδημα 5.000 ευρώ. Αναφερόμενος ειδικότερα στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, είπε ότι κυρίως θίγει τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες του νομού και τους αγρότες. «Με το νομοσχέδιο επιχειρείται καταρχήν μια ληστρική επιδρομή στα εισοδήματα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών, η οποία δεν πρόκειται ποτέ να περάσει», ανέφερε. Υπενθύμισε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς έχει επιλέξει να σώζει μόνο τις τράπεζες. Πρόσφατα έδωσαν μάχη να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όμως ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε η ελληνική Πολιτεία και η παρούσα κυβέρνηση να ανακεφαλαιοποιήσει το ασφαλιστικό σύστημα». Συμπλήρωσε ακόμα ότι υπάρχει ένα θετικό στο νομοσχέδιο, η διάταξη για την προοδευτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών η οποία συνδέεται με το εισόδημα. Ομως «αυτή είναι παράλογη και οδηγεί σε άδικα αποτελέσματα. Αυτή η προοδευτικότητα ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με το εισόδημα έχει σχέση αποκλειστικά και μόνο με τα εισοδήματα μέχρι 70.000 ευρώ», πρόσθεσε αμέσως μετά. Και εξήγησε ότι ένας επιστήμονας ή ελεύθερος επαγγελματίας που θα δηλώσει φορολογητέο εισόδημα 70.000 ευρώ, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πληρώσει για ασφαλιστικές εισφορές «το υπέρογκο ποσό των 27.000 ευρώ. Η προοδευτικότητα όμως σταματάει εδώ, από εκεί και πάνω είτε 70.000 ευρώ βγάζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας είτε 200.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ, το πλαφόν είναι 27.000 ευρώ». Εφερε επίσης ως παράδειγμα τι θα πάθει ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας που έχει καθαρά φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ. Οπως είπε μαζί με τους φόρους και τις εισφορές θα κληθεί να πληρώσει με βάση το σχέδιο Κατρούγκαλου ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές 9.320 ευρώ!

Εκ μέρους των υπολοίπων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων μίλησαν οι εξής:

Ο Παναγιώτης Δουμουλάκης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου - Καλαμάτας, είπε ότι από τους 75 έχουν μείνει 60 συμβολαιογράφοι στην Καλαμάτα εξαιτίας της αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών -ειδικά με το νέο σχέδιο νόμου είπε δεν έχουν λόγους να κρατούν ανοιχτά τα γραφεία τους. Χθες, όπως τόνισε, με απόφαση του συλλόγου οι συνάδελφοί του δεν παρέστησαν σε πλειστηριασμούς. 

Ο Βαγγέλης Δαμίγος, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Ναυπλίου - Καλαμάτας, είπε ότι ο κλάδος τους οδηγείται στην εξαθλίωση, καθώς το 92% του εισοδήματός τους θα καταλήγει στο κράτος.  

Ο Γιάννης Μπουρής, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, είπε ότι τα μέλη του συλλόγου είναι ενωμένα και έτοιμα για σκληρές κινητοποιήσεις.

Η Νατάσα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, είπε ότι οι μηχανικοί για να βρουν δουλειά μεταναστεύουν, ενώ ενημέρωσε ότι δεν έχουν ακόμα στον κλάδο τους αποφασίσει για το είδος των κινητοποιήσεων, ζητώντας παράλληλα να μην διαλυθεί το ταμείο τους.

Η Τζίνα Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να συνέλθει και να δει ότι οδηγεί σε θάνατο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτή ζήτησε να μείνει αυτόνομο το ταμείο τους. 

Ο Ανδρόνικος Σταυρόπουλος, πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Καλαμάτας κάλεσε σε κοινό αγώνα για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, γιατί η παθητικότητα όπως είπε οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο Σωτήρης Αργυρόπουλος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, κάλεσε να παλέψουν ενωμένοι για να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις και η συζήτηση με την κυβέρνηση να ξεκινήσει από μηδενική βάση. 

Η Λίλιαν Ψηλάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, τόνισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη και αύξηση των θέσεων εργασίας και αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί. Πρόσθεσε δε ότι ο εμπορικός κόσμος δεν αντέχει άλλο.

Η Γιώτα Μπαξιβανάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νόμου Μεσσηνίας, είπε ότι το ΤΕΕ έχει ξεκινήσει τις συσκέψεις για το πώς θα αντιδράσει και χαρακτήρισε τη συσπείρωση των επιστημονικών φορέων του νομού ως το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί. 

Η Κική Μωρακέα, εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Πελοποννήσου αναφέρθηκε στα στρεβλά του σχεδίου νόμου για τον κλάδο τους και διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Ο Γιώργος Τζαμουράνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, είπε ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα εξαφανιστεί η μικρομεσαία τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και θα επιζήσουν μεγάλες εργοληπτικές αλλά και δικηγορικές εταιρείες που θα μεγαλώσουν τις δουλειές και τα κέρδη τους. 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος επίσης οι Ηλίας Αθηναίος, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας και Κώστας Μπούρας από το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Νομού Μεσσηνίας. 

Ν.Κ.