Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 18:01

Κίνδυνος πυρκαγιάς από τις χωματερές στη Μεσσηνία

Κίνδυνος πυρκαγιάς από τις χωματερές στη Μεσσηνία

Οι χωματερές αποτελούν κίνδυνο για την πρόκληση πυρκαγιών, τόνισε χθες στο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος.

Στη συνεδρίαση του οργάνου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Θεοφιλόπουλος ζήτησε να διατεθούν στην Πυροσβεστική μηχανήματα έργων και βυτιοφόρα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακόμα, ενημέρωσε πως έχουν ζητήσει από τους δήμους τον καθαρισμό οικοπέδων και των πρανών στους δρόμους και σημείωσε ότι πρέπει οι δήμοι και η Περιφέρεια να γεμίσουν τις δεξαμενές πυρόσβεσης που επισκευάστηκαν και να επισκευάσουν αυτές που έχουν ακόμα πρόβλημα.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη πληροφόρησε πως η Περιφερειακή Ενότητα άλλαξε τις μεμβράνες σε 3 δεξαμενές, στη Νέδουσα, τον Αγριλο και το Εξωχώρι. Παραπονέθηκε ότι τις 3 τελευταίες πυρκαγιές η Π.Ε. τις έμαθε καθυστερημένα και ζήτησε καλύτερο κωδικό επικοινωνίας. Είπε ότι η Π.Ε. έχει ελάχιστο προσωπικό - χειριστές μηχανημάτων και πως πρέπει να έχει καταγεγραμμένα το προσωπικό και τα μηχανήματα των δήμων. Επεσήμανε πως «η γρήγορη ανταπόκριση είναι το πιο σημαντικό» και παρατήρησε ότι «πρέπει να επικοινωνούμε μ’ έναν άνθρωπο σε κάθε δήμο».

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς ζήτησε να καθαριστούν και να διανοιχθούν οι ζώνες πυρόσβεσης σε επικίνδυνα σημεία του νομού, όπου εκδηλώνονται συχνά πυρκαγιές. Και ζήτησε να καταρτιστεί μνημόνιο συνεργασίας με ιδιωτικά μέσα τα οποία θα συνδράμουν, ανά περιοχή, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Γ.Σ.