Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 00:13

Καθολική αντίδραση για το λιγνιτωρυχείο - Σήμερα συζητείται η Μ.Π.Ε. στο Περιφερειακό

Γράφτηκε από την
Καθολική αντίδραση για το λιγνιτωρυχείο - Σήμερα συζητείται η Μ.Π.Ε. στο Περιφερειακό

Το θέμα του σχεδιαζόμενου λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη - Χωματερό, και συγκεκριμένα η γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μετά από 5,5 μήνες καθυστέρηση. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει καθολική αντίδραση στην τοπική κοινωνία και σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς ολόκληρος ο νομός αντιτάσσεται στη δημιουργία και λειτουργία του λιγνιτωρυχείου στην Ανατολική Πυλία - μια πανέμορφη και τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή.
Σήμερα, κάτοικοι της περιοχής και φορείς του νομού θα δηλώσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι τυχόν έγκριση της ΜΠΕ θα αποτελέσει "αιτία πολέμου" για τη Μεσσηνία. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και αναμένεται να την παρακολουθήσουν πολλοί κάτοικοι της Πυλίας, καθώς ο δήμος και φορείς της περιοχής έχουν απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να βροντοφωνάξουν "όχι στα λιγνιτωρυχεία".

Κατά του λιγνιτωρυχείου έχουν ταχθεί ομόφωνα τα Δημοτικά Συμβούλια Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου και όλοι οι σύλλογοι και φορείς της περιοχής του πρώην Δήμου Κορώνης. Την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει επίσης όλα τα κόμματα σε τοπικό επίπεδο, με ανακοινώσεις των νομαρχιακών τους επιτροπών. Κατά του λιγνιτωρυχείου είχε πραγματοποιηθεί και μια μεγαλειώδης συγκέντρωση στις 6 Φεβρουαρίου, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Χωματερού.
Για το θέμα του λιγνιτωρυχείου είχε εκφραστεί σύσσωμη η Μεσσηνία και το 2005 -τότε υπήρχε και το θέμα του εργοστασίου λιγνίτη στο Ακριτοχώρι-, όχι μόνο με αποφάσεις, αλλά και με κινητοποιήσεις στην περιοχή και με συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, προκαλώντας μάλιστα την επίσκεψη στην περιοχή του τότε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, καθώς και της αρμόδιας τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αναβάλει τη λήψη απόφασης - γνωμοδότησης επί της περιβαλλοντικής μελέτης, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ώστε να λάβει τις απόψεις της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, του Τμήματος Μεταλλείων του ΕΜΠ και των πολιτικών κομμάτων της χώρας - και ιδιαίτερα του αρχηγού της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, που κατά τον κ. Τατούλη «είναι από την περιοχή και γνωρίζει καλύτερα».
Από τότε η περιφερειακή αρχή δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τη μελέτη και την επένδυση, για την οποία δείχνει να έχει θετική άποψη, μέσω των φιλικών της μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, όπως δήλωσε ο ίδιος, δε γνωρίζει(!) τι θα εισηγηθεί ο κ. Τατούλης.
Να υπενθυμίσουμε ότι δύο φορές σε συναντήσεις τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας της Μεσσηνίας έχουν εκφράσεις τις απόψεις τους στον περιφερειάρχη σε κλειστές συναντήσεις τους στην Τρίπολη - η δεύτερη μόλις την περασμένη Πέμπτη. Απόψεις που κρατήθηκαν μυστικές, έμειναν στα γραφεία των συσκέψεων.
Κατά του λιγνιτωρυχείου έχουν ταχθεί η μείζων μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι δύο σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος που κατάγεται από την περιοχή και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις, ενώ τώρα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιώδη κυβέρνηση έχει αναλάβει τον τομέα της Ενέργειας.
Σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει διαπιστώσει -και έχει εκφράσει τις ενστάσεις του- το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στην εισήγησή του. Μια εισήγηση που επίσης επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική.
Το μόνο όργανο που έχει εκφράσει θετική άποψη για το λιγνιτωρυχείο στην περιοχή της Κορώνης είναι το... Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα χωρίς να το ρωτήσει κανείς.


NEWSLETTER