Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 08:29

Ενταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

 

Συνεδρίαση εντάσεων και έντονων αντιπαραθέσεων είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το βράδυ της Παρασκευής.

Η ένταση «χτύπησε κόκκινο» ανάμεσα στον δήμαρχο Γιώργο Λεβεντάκη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτη Κατσίβελα, αλλά και τον Δημήτρη Δριμή. Ο βιολογικός καθαρισμός Γαργαλιάνων, το αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου, η προετοιμασία και η «πατρότητα» έργων, ήταν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που κράτησε για αρκετή ώρα.

Από εκεί και πέρα, όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, η συνεδρίαση κύλησε σε ήρεμους τόνους. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού, όπου δεν έλειψαν οι παλινωδίες για το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα της ΣΑΤΑ, κατά τη συζήτηση της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής να διατεθούν 150.000 για το δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών και άλλα τόσα για το δημοτικό κατάστημα Κυπαρισσίας. Επισημάνθηκαν από το Γιάννη Μερκούρη οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία του δήμου. Ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι τα προβλήματα σε πολλά σχολεία είναι μεγάλα και πρότεινε να ανοιχτεί κωδικός για συντηρήσεις σχολικών κτηρίων ύψους 300.000 ευρώ. Αυτό όμως στην πορεία της συζήτησης άλλαξε, με τον δήμαρχο να τονίζει ότι θα γίνει άλλη τροποποίηση όπου θα γραφτούν χρήματα για τα σχολεία, πράγμα για το οποίο δεσμεύεται όπως ανέφερε.

Ο κ. Λεβεντάκης ανακοίνωσε αλλαγή στον σχεδιασμό για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο Αλιμάκι που είναι ο μοναδικός σκουπιδότοπος του δήμου. Θα αγοραστούν, είπε, δύο πρες-κοντέινερ και θα δημιουργηθεί σταθμός μεταφόρτωσης στην Κυπαρισσία, ώστε να μην ανεβαίνουν όλα τα απορριμματοφόρα στο σκουπιδότοπο, αλλά μόνο το πρες-κοντέινερ. Ετσι, είπε, θα εξοικονομηθούν χρήματα από τα πετρέλαια, εργατοώρες, αλλά το κυριότερο δεν θα προκαλούνται βλάβες στα οχήματα από την καταπόνηση να ανέβουν στο Αλιμάκι.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα καθαριότητας, από τον Παναγιώτη Τσαφαρά επισημάνθηκε το σημαντικό ζήτημα που δημιουργείται στην περιοχή από τα πλαστικά των θερμοκηπίων και των άλλων καλλιεργειών, για τα οποία ζήτησε να δημιουργηθούν «πράσινα σημεία» όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται αυτά και στη συνέχεια να γίνεται η διαχείρισή τους με μια εταιρεία ανακύκλωσης. Πράγμα στο οποίο συμφώνησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης από τον δημοτικό σύμβουλο Αγγελή Κοροβήλα αναδείχθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής με τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών ντομάτας. Θα πρέπει, τόνισε, με την συνεργασία του δήμου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, να βρεθεί ένας χώρος που θα γίνεται η ταφή των υπολειμμάτων από προσβεβλημένες καλλιέργειες. Η μετάδοση του ιού, σημείωσε, είναι πάρα πολύ εύκολη γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα - και ένα από αυτά είναι η ταφή των προσβεβλημένων φυτών.

Κ.Μπ.