Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 15:36

Δήλωση Πετράκου - Χανιά: 46 χρόνια τοξική λάσπη στον Κορινθιακό

Γράφτηκε από την

Με φρίκη πληροφορηθήκαμε από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για τη διαρροή της κόκκινης λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στην Ουγγαρία.
Η κόκκινη λάσπη χαρακτηρίζεται από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, τοξική, δηλητηριώδης, επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, περιέχει βαρέα μέταλλα, είναι καυστική, περιέχει ραδιενεργά υλικά.
Στην Ουγγαρία η κόκκινη λάσπη αποθηκεύεται σε επίγειες δεξαμενές… και φαίνεται.
Στον Κορινθιακό Κόλπο διοχετεύονται επί 46 χρόνια, 750.000 τόνοι το χρόνο… και κρύβονται.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1/5 του βυθού του Κορινθιακού έχει καλυφθεί από την κόκκινη λάσπη του Αλουμινίου της Ελλάδας.
Μαζί με φορείς και χιλιάδες πολίτες συμμετείχαμε στην πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού και αγωνιστήκαμε για να μην μετατραπεί ο Κορινθιακός σε βιομηχανική χαβούζα. Είχαμε απαιτήσει να σταματήσει η εναπόθεση κόκκινης λάσπης στο βυθό του και να αρχίσει άμεσα η απορρύπανσή του.
Είχαμε φέρει το θέμα στη Βουλή αλλά και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορινθίας. Ο νυν νομάρχης κ. Ταγαράς και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό του κ. Δράκου, παρέπεμψε το θέμα σε επιτροπή υπό τον τότε αντινομάρχη κ. Παπαφωτίου και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με το συνδυασμό του κ. Τατούλη.
Μετά από εκτενή ενημέρωση, περιμένουμε επί δύο χρόνια το πόρισμα της επιτροπής, και τις ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ποιες είναι οι συνέπειες ως σήμερα για όλους τους πολίτες του Κορινθιακού Κόλπου και για τις επόμενες γενιές από το διαρκές έγκλημα;
Πώς μετριέται, η υγεία τόσων ανθρώπων που ζουν στο νομό μας;
Καλούμε τόσο τους κ. Ταγαρά και Παπαφωτίου, όσο και τους επικεφαλείς των συνδυασμών τους κ. Δράκο και Τατούλη σε δημόσιο διάλογο και δέσμευση για άμεση λύση του προβλήματος.
Ας σταματήσουν να χτυπάνε την πλάτη των πολιτών και να υποθηκεύουν το μέλλον μας.
Καλούμε και εμείς με τη σειρά μας τους πολίτες να αντισταθούν στην βαρβαρότητα της λεγόμενης «ανάπτυξης», που σπέρνει θάνατο και καταστροφή για τις επόμενες γενεές.


NEWSLETTER