Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 08:17

Πάνω από 35 εκατ. ευρώ ζητάει η Π.Ε. Μεσσηνίας για αντιπλημμυρικά

Πάνω από 35 εκατ. ευρώ ζητάει η Π.Ε. Μεσσηνίας για αντιπλημμυρικά

 

 

Η απόφαση για την οριοθέτηση της πλημμυρόπληκτης περιοχής στη Μεσσηνία έχει προωθηθεί. Οι διαδικασίες, όμως, έχουν πάει πίσω, λόγω του ανασχηματισμού. Πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφεται από 4 υπουργεία.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης 

Αυτό τόνισε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, στο Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που συγκλήθηκε για τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

Στη συνεδρίαση κυριάρχησε η συζήτηση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου και τις εκκρεμότητες που ακόμα υπάρχουν. Για άλλη μια φορά διαπιστώθηκαν τα κακώς κείμενα, όπως τα μπαζώματα σε ρέματα, αλλά η κουβέντα έμεινε στις διαπιστώσεις.

Η κ. Αλειφέρη παρατήρησε ότι το φυσικό περιβάλλον άλλαξε και πως «πρέπει όλα τα θέματα να τα δούμε από την αρχή, χρειάζεται νέα οπτική». Πληροφόρησε ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα έρθουν πάλι τα μηχανήματα του Στρατού, για να υπάρξουν παρεμβάσεις σε ρέματα, ενόψει του χειμώνα. Δήλωσε με φανερή δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, ότι «εμείς δεν έχουμε λάβει καμία χρηματοδότηση για τις πλημμύρες». Ανέφερε, μάλιστα, πως «το κόστος των επεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, ξεπερνά τα 35 εκ. ευρώ!». Και ζήτησε να γίνει ιεράρχηση για την αναγκαιότητα των έργων που πρέπει να εκτελεστούν.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά σε προβλήματα που προκλήθηκαν την 7η Σεπτεμβρίου από τον αυτοκινητόδρομο, κυρίως στο Πήδημα και τον περιφερειακό της Καλαμάτας.

Οταν η διευθύντρια λειτουργίας του "Μορέα" Βίλλυ Βεγήρη ενημέρωσε ότι η κοινοπραξία έχει εκπονήσει εμπεριστατωμένες μελέτες για το πώς λειτούργησε το έργο την 7η Σεπτεμβρίου και τις έχει στείλει στο υπουργείο Υποδομών, η κ. Αλειφέρη ζήτησε οι μελέτες αυτές να δοθούν στο Συντονιστικό Οργανο και στην Περιφερειακή Ενότητα.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας Παναγιώτης Καραμπάτσος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν μηχανήματα, όπως δεν υπάρχουν προσωπικό και πιστώσεις.

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιάννης Ηλιόπουλος ζήτησε από τη εργολαβία των 550.000 ευρώ να επισπευστούν στις περιοχές που προκλήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στις 7 Σεπτεμβρίου (Χάραδρος, Δεσπότης, Τζαμόρεμα κ.λπ.).

Η κ. Αλειφέρη ενημέρωσε ότι υπάρχει θέμα εμπλοκής με την εργολαβία των 2 εκ. ευρώ που αφορά το Δήμο Οιχαλίας κι εκτίμησε πως είναι κομβικό να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο συγκεκριμένο δήμο, γιατί αυτός φορτώνει με νερά τον κάμπο της Μεσσηνίας.

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Σπύρος Χρονόπουλος έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές στην αγροτική οδοποιία και στους δρόμους Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και Φιλιατρά - Λαγκούβαρδος - Μάραθος. Κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «φοβερό έργο με ζαρζανέτ που γίνεται στη Νέδα».

Η αρμόδια υπάλληλος του Δήμου Δυτικής Μάνης Ιουλία Εξαρχουλέα επεσήμανε την καθοριστική βοήθεια του συλλόγου "ΓΑΙΑ", -τονίζοντας πως «είναι ο φύλακας - άγγελός μας»-, το γεγονός ότι ο χειριστής του δήμου δούλεψε αδιάκοπα 24 ώρες και την ωριμότητα που επέδειξαν οι πολίτες.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης ενημέρωσε για τις εργολαβίες και τις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών από το δήμο, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καμβυσίδης ενημέρωσε για το αντιπλημμυρικό έργο που γίνεται στον εθνικό δρόμο στη Θουρία και τα άλλα δύο αντιπλημμυρικά, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.