Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 19:49

Αντίδραση από Περιφέρεια για τις ελιές Καλαμών 

Αντίδραση από Περιφέρεια για τις ελιές Καλαμών 

Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ένταξη της ποικιλίας ελιάς Καλαμών στον εθνικό κατάλογο, όπως σημείωσε χθες με δηλώσεις από την Κυπαρισσία που βρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. 

Χαρακτηριστικά η κ. Νικολάκου τόνισε: «Η Περιφερειακή Αρχή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρεί ως αρνητική εξέλιξη το τελευταίο ΦΕΚ και την απόφαση του κ. υπουργού σε σχέση με την ένταξη της ποικιλίας ελιάς Καλαμών στον εθνικό κατάλογο. Το λέμε αυτό γιατί θεωρούμε ότι το δεύτερο στάδιο -και αυτή είναι η μεγάλη αγωνία όλων των παραγωγών της Π.Π., κυρίως της Μεσσηνίας- θα είναι οι περιοχές γεωγραφικής ένδειξης. Θα μπορεί πλέον να υπάρχει εμπορία της ελιάς Καλαμών από οποιοδήποτε μέρος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του κόσμου. Ελιά Καλαμών ποικιλία στον εθνικό κατάλογο και στη συνέχεια γεωγραφική προέλευση σημαίνει ελιά Καλαμών από την Τουρκία, την Τυνησία ή οποιοδήποτε άλλο μέρος. 

Η ΠΠ είναι απέναντι σε αυτή τη λογική, ήδη έχουμε κάνει συνάντηση του περιφερειάρχη σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επέκτασης του ΠΟΠ που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται μόνο εκτός από τη Μεσσηνία στη Λακωνία, σε τμήμα της Αρκαδίας και στη νότια Ηλεία. Χαρήκαμε πάρα πολύ που στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη που ήταν οι συνεταιρισμοί της Μεσσηνίας, της Λακωνίας αλλά και οι υπηρεσίας μας για πρώτη φορά υπήρξε ομόφωνη απόφαση να κατευθυνθούμε όλοι μαζί.

Αρα όχι επέκταση του ΠΟΠ σε όλη την επικράτεια και κυρίως όχι μετά την ήδη απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών την ελιά Καλαμών, όχι με τίποτα στην προέλευση γεωργικής ένδειξης για να μην έχουμε δυσάρεστες επιπτώσεις.

Η ποικιλία ελιά Καλαμών με αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει σε ποιότητα και γεύση μπορεί να παραχθεί μόνο όταν υπάρχει το ειδικό μικροκλίμα, όταν υπάρχουν οι ειδικές συνθήκες σε ότι αφορά το έδαφος αυτές τις περιοχές.

Θα είμαστε έτοιμοι με μια ειδική μελέτη πλήρως τεκμηριωμένη να αποδείξουμε ότι αυτό που λέμε είναι το επιστημονικά ορθό και δεν επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στο υπουργείο να παίρνει αποφάσεις εναντίον των πελοποννησιακών προϊόντων».