Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 17:14

Τα έργα που (δεν) έκανε στη Μεσσηνία ο Τατούλης

Γράφτηκε από τον
Τα έργα που (δεν) έκανε στη Μεσσηνία ο Τατούλης

O,τι καλό έχει γίνει στη Μεσσηνία, είναι έργο ή πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης, απαντώντας σε ερωτήσεις στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Διοικητήριο.

Μέχρι και το δρόμο Σουληνάρι - Κορυφάσιο που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών με εθνικούς πόρους, υποστήριξε ότι ολοκληρώθηκε με δικές τους παρεμβάσεις. Υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά την ένταξη των δρόμων Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη (όχι όμως και το τμήμα Μεσσήνη - Λάμπαινα, γιατί δεν φθάνουν τα χρήματα), επέμεινε στο αεροδρόμιο Τρίπολης και παραδέχθηκε το σοβαρό πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία, αποσιωπώντας τις ευθύνες της Περιφέρειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τατούλης δήλωσε αντίθετος για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, προκειμένου να υλοποιηθεί το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του γ.γ. Υποδομών και υποψηφίου περιφερειάρχη Γιώργου Δέδε που ο πρώτος εξέτασε και ήθελε και ο δεύτερος συζητάει την επέκταση.

Μην το συζητάτε για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης”, είπε ο περιφερειάρχης και ανέφερε πως το έργο του Μορέα “το πληρώνουν οι Πελοποννήσιοι πολίτες”. Αμφισβήτησε ότι το έργο του Καλαμάτα – Ριζόμυλος μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, όπως εκτίμησε ο Γ. Δέδες, αναφέροντας “πως λένε για 200 εκ. ευρώ όταν δεν έχουν υποβάλει φάκελο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;”. Κι επέμεινε ότι “δεν γίνεται νομικά η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης”.

Για το Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα υποστήριξε πως είχε διαφωνήσει με την έξοδό του από τη σύμβαση παραχώρησης, επικρίνοντας την κυβέρνηση της Ν.Δ. Ζήτησε να προχωρήσει το Πάτρα - Πύργος με τις 8 εργολαβίες και τα τμήματα Πύργος - Καλό Νερό και Καλό Νερό - Τσακώνα να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μάλιστα, υποστήριξε ότι έχει εξασφαλίσει 25 εκ. ευρώ για τη βελτίωση - συντήρηση του υφιστάμενου δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα.

Για το αεροδρόμιο Καλαμάτας είπε ότι “η κυβέρνηση υιοθέτησε το σχέδιό μας για ΣΔΙΤ”. Ισχυρίστηκε πως “μόνο εμείς έχουμε κάνει κάτι, αλλά δεν έχουμε ούτε ευθύνη, ούτε αρμοδιότητα”, επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί δεν έγινε τίποτα στο αεροδρόμιο με τα 25 εκ. που είχε υποσχεθεί.

Για τα έργα των δρόμων, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε ότι “έχουμε τελειώσει το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι”, έργο που έπρεπε να έχει τελειώσει χρόνια πριν.

Είπε πως το Τζάνε - Καλαμάκι προχωράει γρήγορα, αν και είχε προθεσμία ολοκλήρωσης το τέλος του 2015. Μέχρι και το δρόμο Σουληνάρι - Κορυφάσιο ανέφερε, που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών, υποστηρίζοντας πως “το διαπραγματευτήκαμε από το τομεακό του υπουργείου Υποδομών”. “Ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις δικές μας”, ισχυρίστηκε ο κ. Τατούλης για το έργο που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών με εθνικούς πόρους.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι ο δρόμος Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι με 20 εκ. ευρώ θα δημοπρατηθεί μέσα στο Νοέμβριο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Υποσχέθηκε ότι θα ενταχθεί το Λάμπαινα - Αρσινόη - Μαυρομάτι 19 εκ. ευρώ και όχι και το Μεσσήνη - Λάμπαινα στην 7η επαρχιακή οδό, γιατί δεν φθάνουν τα χρήματα. Υποστήριξε πως “το εντάξαμε, αλλά απεντάχθηκε λόγω απαλλοτριώσεων, διαφωνούσαν οι περίοικοι”.

Για το αεροδρόμιο Τρίπολης είπε ότι “είναι στρατηγική μας επιλογή, δεν το κρύβουμε” και δήλωσε πως “περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση”. Παραδέχθηκε ότι “δεν μπορεί να γίνει κανένα καινούργιο αεροδρόμιο” και ανέφερε πως η μόνη προϋπόθεση είναι “να δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να προχωρήσει με ΣΔΙΤ, με ανταγωνιστικό διάλογο” και αφού το επιτρέψει η μελέτη βιωσιμότητας. Εκανε λόγο για σύγχρονο ευέλικτο αεροδρόμιο, low cost και πάρκινγκ αεροσκαφών κι εκτίμησε πως “εντός του επόμενου διαστήματος θα μας δώσουν τη δυνατότητα, την κινητικότητα για τροπολογία”.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε “να μας δώσουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον τουριστικό σιδηρόδρομο” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταφορικό έργο στη Μεσσηνία και στο τμήμα Κόρινθος - Αργος – Ναύπλιο.

Για τα πυρηνελαιουργεία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα και υποστήριξε πως υπήρχαν δύο λύσεις “ή να τα κλείσεις ή να βρεις τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας τους”. Είπε ότι έχουν στείλει προτάσεις βελτίωσης οι πυρηνελαιουργοί, αλλά ανέφερε πως “δεν αρκεί αυτό που μας λένε”. Ανέφερε ότι για μια ακόμα φορά “θα δούμε σε τι επίπεδο κυμαίνονται οι μετρήσεις” κι έκανε λόγο για “δύσκολο πρόβλημα που προσεγγίζουμε με ρεαλισμό”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER