Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 10:06

Με συντριπτική πλειοψηφία η απόφαση για Παλιοροβούνι

Με συντριπτική πλειοψηφία η απόφαση για Παλιοροβούνι

"Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" θύμισε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ) Μεσσηνία, προχθές το βράδυ, στην Καλαμάτα.
Το Σώμα, συγκεκριμένα, επισφράγισε την υπόδειξη του υπουργείου Περιβάλλοντος -μετά από τα στοιχεία με τα οποία το τροφοδότησε ο Σύνδεσμος- εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του ΥΠΕΚΑ για εγκατάσταση στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας της μονάδας προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων.
Μειοψήφησαν βεβαίως, οι εκπρόσωποι του Δήμου Οιχαλίας στον ΕΣΔΙΣΑ -ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Δημητρακόπουλος- καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Νίκος Διασάκος, επικεφαλής του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση".


ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΝΙΚΑ
Από την πλευρά του Δήμου Οιχαλίας, την σφοδρή αντίθεσή τους εκδήλωσαν, τόσο ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, όσο και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μιχαλόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά του συγκεκριμένου δήμου, επέρριψαν ατόφια στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα την ευθύνη για την υπόδειξη -όπως είπαν- στο ΥΠΕΚΑ, της συγκεκριμένης περιοχής.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας ανακοίνωσε ότι θα γίνει προσφυγή από την πλευρά του δήμου, ενώ θα υπάρξουν και δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ η Ελ. Αλειφέρη τόνισε ότι ο συνδυασμός της θα στηρίξει τόσο την προσφυγή της δημοτικής αρχής, αλλά και όσες άλλες προσφυγές υποβληθούν είτε από συλλόγους και φορείς της περιοχής, είτε από μεμονωμένους ιδιώτες:
"Η πρσπάθεια του ΕΣΔΙΣΑ θα είναι αδιέξοδη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πριν την ψηφοφορία έγινε πρόταση, τόσο από την πλευρά των δύο εκπροσώπων του Δ. Οιχαλίας, όσο και από την Ελένη Αλειφέρη, για αναβολή της λήψης απόφασης περί τις 10 ημέρες, προκειμένου να διοργανωθεί στον Μελιγαλά ενημερωτική ημερίδα, παρουσία του Δ.Σ. του ΕΣΔΙΣΑ, του επιστημονικού συμβούλου του Δ. Οιχαλίας και ενδεχομένως των μελετητών για το Παλιοροβούνι. Της πρότασης υπερθεμάτισαν οι παρόντες σύμβουλοι του εν λόγω δήμου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης.


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Επί της πρότασης υπήρξε διαβούλευση, μεταξύ του προέδρου του Συνδέσμου, δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου και των δημάρχων Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη, ωστόσο η πρόταση με την οποία επανήλθε ο Στ. Αναστασόπουλος προέβλεπε την ψήφιση αφ’ ενός της πρότασης του ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια τη διοργάνωση της ενημερωτικής εκδήλωσης στον Μελιγαλά.
Την ίδια στιγμή ο Φ. Μπάμης δήλωνε ότι διαφώνησε -στο πλαίσιο της διαβούλευσης- με την πρόταση αυτή, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ηλ. Ντονάς, χαρακτήρισε ανεπιθύμητους στο Μελιγαλά τους υπερψηφίσαντες την πρόταση του ΥΠΕΚΑ. Παράλληλα δήλωσε ότι αν ο Δήμος Οιχαλίας διαθέσει αίθουσα για την εκδήλωση, ο ίδιος θα παραιτηθεί από αντιδήμαρχος και θα προβεί σε όποια άλλη ενέργεια κρίνει απαραίτητη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε από τον Φ. Μπάμη να συγκαλέσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, προκειμένου να αποφασίσει την αποχώρηση του δήμου από τον ΕΣΔΙΣΑ και τη διαχείριση των απορριμμάτων του με δικά του μέσα. Κατηγόρησε παράλληλα ευθέως το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ότι με την απόφαση αυτή "η Μεσσηνία έχει μπροστά της ακόμα 5 χρόνια αδιεξόδου".

"ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΗ"
Η εν γένει θέση των εκπροσώπων του Δήμου Οιχαλίας ήταν ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη -«οι ισχυροί και οι πολλοί βάλλουν εναντίον των αδυνάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος Ηλίας Σακελλαριάδης.
Ο Ηλ. Ντονάς και ο Κ. Δημητρακόπουλος -όπως επίσης, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Σταυρόπουλος, όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, επισήμαναν σε όλους τους τόνους την ακαταλληλότητα -όπως είπαν- της περιοχής. Υποστήριξαν ακόμα ότι οι αρχικές μελέτες δεν είναι αξιόπιστες, καθώς και ότι έχουν εκπέσει λόγω παρέλευσης 5ετίας τουλάχιστον, ενώ είναι ασύμβατες -όπως είπαν- με τη μέθοδο διαχείρισης που προωθεί ο Σύνδεσμος.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας επανέλαβε ότι το υπουργείο αποφάσισε με επιστημονικά κριτήρια, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι οξύτατο και αναγνώρισε το δικαίωμα στο Δήμο Οιχαλίας να διαμαρτυρηθεί και να προσφύγει στη δικαιοσύνη, παρατηρώντας όμως την ίδια στιγμή:
"Αν η δικαιοσύνη είναι αντίθετη στη βούληση της Πολιτείας και του ελληνικού κράτους, ας υποδείξει τότε η Πολιτεία μια άλλη πρόταση".
Την ανάγκη να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η προσωρινή διαχείριση ώστε να λυθεί το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ -αλλά και η απειλή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση- σημείωσαν στις τοποθετήσεις τους οι άλλοι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Β.Γ.Μ.