Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 14:34

Πελοπόννησος: 24 Περιφερειακοί Σύμβουλοι κατά ενίσχυσης της οικονομική επιτροπής

Γράφτηκε από την
Πελοπόννησος: 24 Περιφερειακοί Σύμβουλοι κατά ενίσχυσης της οικονομική επιτροπής

"Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε «γλάστρα» καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουμε με όλους τους θεσμικούς και δημοκρατικούς τρόπους" δηλώνουν 24 περιφερειακοί σύμβουλοι της Πελοποννήσου που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι 24 σύμβουλοι ζητούν "όπως ορίζει ο νόμος άμεση σύγκληση του ΠεΣυΠ ώστε να συζητηθεί το θέμα «η ριζική διαφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και οι τρόποι αντίδρασης στη συνεχή θεσμική υποβάθμισή του και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Οικονομική Επιτροπή»".
Αναλυτικά το κείμενο που υπογράφουν οι 24 σύμβουλοι έχει ως εξής:
"Μετά από πρόταση του επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκου, και αφού ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας και ο πρόεδρος του ΠεΣυΠ Εμ. Σκαντζός αρνήθηκαν να θέσουν το θέμα της συνεχούς υποβάθμισης του ΠεΣυΠ και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του στην Οικονομική Επιτροπή, είκοσι τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι καταθέσαμε πρόταση συζήτησης με τη διαδικασία του 1/3.
Οι 24 υπογράφοντες ζητάμε όπως ορίζει ο νόμος άμεση σύγκλιση του ΠεΣυΠ ώστε να συζητηθεί το θέμα «η ριζική διαφωνία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και οι τρόποι αντίδρασης στην συνεχή θεσμική υποβάθμισή του και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Οικονομική Επιτροπή».
Εμείς οι 24 υπογράφοντες επειδή η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνεχώς τα Περιφερειακά Συμβούλια και το θεσμικό τους ρόλο μεταφέροντας αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή πέραν της πρότασής μας να αποφασίσει το ΠεΣυΠ και να καταγγείλει τη θεσμική του αυτή υποβάθμιση, επιδιώκουμε να αποφασίσει και τους τρόπους και μεθόδους αντίδρασης και το συντονισμό του με όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας.
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή της άρχισε να υποβαθμίζει τα Περιφερειακά Συμβούλια και να ξηλώνει την απλή αναλογική με την οποία διεξήχθηκαν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αρχικά θεσμοθέτησε το να έχει απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη του περιφερειάρχη ανεξάρτητα από την πλειοψηφία που έχει στο συμβούλιο. Στη συνέχεια μετέφερε αρμοδιότητες από τα Περιφερειακά Συμβούλια στην Οικονομική Επιτροπή. Συγκεκριμένα:
1) Αρχικά μετέφερε τις αρμοδιότητες ώστε η Οικονομική Επιτροπή Περιφερειών να μπορεί, εκτός από τον εισηγητικό ρόλο της, να αποφασίζει με μεγαλύτερη ευχέρεια για περισσότερα θέματα που αφορούν αύξηση κόστους συμβάσεων, διαγραφή χρεών, διευκόλυνση οφειλετών, απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, έγκριση προϋπολογισμών Ν.Π. ή επιχειρήσεων, άσκηση ή παραίτηση από ένδικα μέσα, έγκριση εξόδων μετακίνησης μελών συμβουλίων και ιδιωτών, προσλήψεις δικηγόρου, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συμβούλων κ.λπ.
2) Στη συνέχεια μετέφερε από τα Περιφερειακά Συμβούλια την αρμοδιότητα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για τα ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων και την αρμοδιότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων.
3) Με το ΦΕΚ 121/22-8-2020 υποβάθμισε περαιτέρω τα Περιφερειακά Συμβούλια μεταφέροντας στην οικονομική επιτροπή και τη δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού αλλά και ένταξης έργων σε αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ)!
Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε «γλάστρα» καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουμε με όλους τους θεσμικούς και δημοκρατικούς τρόπους".
Οι 24 υπογράφοντες κατά αλφαβητική σειρά:
Μαρία Βεργινάδη, Βαγγέλης Γιαννακούρας, Νίκος Γκιλίτσης, Νίκος Γόντικας, Γιώργος Δέδες, Ευγενία Δημητρακοπούλου, Δημοσθένης Δρούγας, Χρήστος
Καρούζος, Χρήστος Καρσιώτης, Παναγιώτης Κάτσαρης, Γιάννης Κελλάρης, Κλημεντίνη Κορώνη, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Αναστάσιος Μποζίκης, Αντωνία Μπούζα, Γιάννης Μπουντρούκας, Ντίνα Νικολάκου, Θανάσης Πετράκος, Γιώργος Πετρίτσης, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Γιώργος Ράλλης, Γιώργος Ρουμελιώτης, Μιχάλης Σταματάκος και Πέτρος Τατούλης.


NEWSLETTER