Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 08:15

Ενημέρωση Αναστασόπουλου για εξέλιξη έργων της Μεσσηνίας: Από φθινόπωρο το Μεσσήνη - Λάμπαινα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση Αναστασόπουλου για εξέλιξη έργων της Μεσσηνίας: Από φθινόπωρο το Μεσσήνη - Λάμπαινα  (βίντεο)

Για όλα τα έργα της Μεσσηνίας που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί, ενημέρωσε χθες σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Επεσήμανε ότι στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει η βελτίωση του δρόμου Μεσσήνη - Εύα – Λάμπαινα, ενώ ενημέρωσε και για τις προτάσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ του δρόμου Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ και της αποκατάστασης κι εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης:

1) Οδικά έργα

α) Βελτίωση 7ης επαρχιακής οδού (τμήματα Μεσσήνη - Εύα και Εύα - Λάμπαινα), προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ. Εχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος της δημοπρασίας, στο πλαίσιο του προσυμβατικού ελέγχου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίταξη των ακινήτων για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, ελέγχονται οι πίνακες των επικειμένων και διορθώνονται μετά από αιτήματα των παρόδιων ιδιοκτητών και αφού υπογραφεί η εργολαβική σύμβαση, αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των επικειμένων, το δε τίμημα έχει ήδη καθοριστεί με αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Το έργο έχει μήκος 8,410 χλμ. Ξεκινάει από τη συμβολή του κόμβου της περιφερειακής οδού Μεσσήνης και καταλήγει στο τέλος του νέου ισόπεδου κόμβου προς Αρχαία Μεσσήνη.

β) Βελτίωση εθνικής οδού στο τμήμα Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, δεν έχει καταλήξει η οριστικοποίηση του αναδόχου, ενώ ισχύει και στην περίπτωση αυτή η επίταξη των ακινήτων για την υλοποίηση του έργου. Για την επίταξη το στάδιο είναι ίδιο με το έργο Μεσσήνη – Λάμπαινα. Το έργο έχει μήκος 8,836 χλμ. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο γέφυρες στα ρέματα Ευαγγελίστριας και Λαγκούβαρδου, οδοφωτισμό 9 ισόπεδων κόμβων στο τμήμα αυτό και στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες.

γ) Δρόμος Ριζόμυλος - Κορώνη, τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, προϋπολογισμού 24.327.768,78 ευρώ.

Αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ασφαλτοστρώσεις, ο ηλεκτροφωτισμός, τα στηθαία ασφαλείας, οι διαγραμμίσεις και η κατακόρυφη σήμανση έως το τέλος Ιουλίου. Για το τμήμα της οδού που διέρχεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, για μήκος περίπου 200 μέτρων, εκκρεμεί η εκδίκαση της ένστασης της Περιφέρειας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

δ) Πρόταση για το δρόμο Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. Κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης έργου βελτίωσης του τμήματος από Λάμπαινα έως αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, με προϋπολογισμό περίπου 20 εκ. ευρώ, σε ανοικτή πρόσκληση της ΕΥΔ Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης. Η διατομή της οδού περιλαμβάνει μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και  συνολικό πλάτος 11 μέτρα (πλάτος οδοστρώματος 8 μέτρα). Η παράκαμψη της Αρσινόης έχει μήκος 860,42 μέτρα, του Μαυροματίου 1.027,55 μέτρα και ο κλάδος προς Αρχαίο Στάδιο 799,98 μέτρα. Στην περιοχή της Αρσινόης προβλέπεται η κατασκευή “κατ εντ κάβερ” με μήκος 85 μέτρα για την εξυπηρέτηση της διέλευσης της πανίδας. Η διατομή της οδού περιλαμβάνει μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και  συνολικό πλάτος 11,00 μέτρα (πλάτος οδοστρώματος 8,00 μέτρα). Προβλέπεται η κατασκευή 9 ισόπεδων κόμβων.

 

2) Υποδομές υγείας

α) Αναδιαρρύθμιση - αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ. Σκοπός της αναδιαρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς τα ΑμεΑ, με τη δημιουργία προσβάσεων για αναπηρικά αμαξίδια, WC ΑμεΑ κ.λπ., καθώς και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες.

β) Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 3.786.367,38 ευρώ. Περιλαμβάνει την προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτήριο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Κλινικής, συνολικής επιφάνειας 1.102,10 τ.μ. Επιπλέον αφορά και σε επέκταση - αναδιαρρύθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Στην Ψυχιατρική θα δημιουργηθούν δύο νέες νοσηλευτικές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών. Το ΤΕΠ επεκτείνεται σε επιφάνεια 99 τ.μ. και αναδιαρρυθμίζεται ο χώρος. Επίσης περιλαμβάνει την προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, ηλεκτρικών ειδών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

3) Αντιδιαβρωτικά - λιμενικά

α) Αντιδιαβρωτική προστασία παραλίας Δημοτικής Ενότητας Αίπειας (Αγίου Ανδρέα Λογγάς), προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ. Τα έργα προστατεύουν την παράκτια ζώνη μήκους περίπου 2 χλμ., στα νότια από την εκβολή του ποταμού Επη και στα βόρεια από την εκβολή του ρέματος Ακόνια και περιλαμβάνουν την κατασκευή: Ενός προβόλου στο βόρειο τμήμα, μήκους 154 μέτρων. Τριών υφάλων κυματοθραυστών, όπου ο κάθε ένας έχει μήκος 90 μ. Ενός προβόλου στο νότιο τμήμα, μήκους 67,60 μέτρων. Και την ενίσχυση του υφιστάμενου υφάλου στο νότιο τμήμα, μήκους 90 μ.

β) Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης, προϋπολογισμού 5.388.580,64 ευρώ (χρηματοδότηση Ε.Π. Αλιείας). Προβλέπονται έργα: Στον προσήνεμο μόλο, με ανακατασκευή αυτού και κατασκευή κρηπιδώματος. Εκβάθυνση της λιμενολεκάνης. Στον υπήνεμο μόλο, με κατασκευή κρηπιδώματος και ενίσχυση θωράκισης τμήματος του υπήνεμου μόλου. Στη χερσαία ζώνη, με κατασκευή κρηπιδότοιχου και εσωτερικών κρηπιδωμάτων. Υδρευση, ηλεκτροφωτισμός και πυρόσβεση του καταφυγίου για την εξυπηρέτηση των χρηστών. Επίσης, φωτοσήμανση του καταφυγίου με την προμήθεια και τοποθέτηση των φανών ναυσιπλοΐας από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

 

4) Εργα πολιτισμού

α) Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.565.712,71 ευρώ (Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων). Αφορά στη στερέωση των βραχωδών πρανών και της θεμελίωσης των περιμετρικών τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, το οποίο είναι κηρυγμένο ως αρχαίο μνημείο.

β) Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μίλα, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Εχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο 2020 και έχει ομαλή εξέλιξη.

γ) Συντήρηση του κεντρικού κτηρίου του Νέστορα, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Αρχισε να υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2019.

δ) Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου Κάστρου Ανδρούσας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Αρχισε να υλοποιείται από το Μάρτιο 2020.

ε) Αποκατάσταση του Καθολικού Παναγίας Γριβιτσιάνης, προϋπολογισμού  300.000 ευρώ. Ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2020, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακεράμωσης των στεγών, ενώ ολοκληρώνεται η αποκατάσταση και επικεράμωση του τρούλου. 

στ) Αποκατάσταση Ιερού Ναού Παναγίτσας στην Αίπεια (περιοχή Θουρίας), προϋπολογισμού  185.000 ευρώ.

ζ) Αποκατάσταση Καθολικού και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στη Μονή Ελληνικών (Παλαιόκαστρο) στην Ανθεια, προϋπολογισμού  400.000 ευρώ.

η) Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ταξιαρχών Κάστρου Πολίχνης και του οχυρωματικού του περιβόλου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

θ) Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πηδήματος και συντήρηση τοιχογραφιών, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.

ι) Πρόταση για αποκατάσταση κι εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας, προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ. Αφορά την κτηριολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κτηρίου του μουσείου και προβλέπει αξιοποίηση 4 εκθεσιακών χώρων. Στην επανέκθεση θα συμπεριληφθούν ευρήματα από τις παλαιότερες ανασκαφές ελληνικών και ξένων ερευνητικών αποστολών και από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στον λόφο του Εγκλιανού. Στόχος της επανέκθεσης είναι να αναδείξει μέσα από ένα εύληπτο μουσειολογικό και μουσειογραφικό αφήγημα, το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της δυτικής Μεσσηνίας, που διαμόρφωσε τη γένεση και την εξέλιξη του υστεροελλαδικού πολιτισμού στην περιοχή και που οδήγησε στην ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης μυκηναϊκής ταυτότητας εκφραζόμενης μέσα από έναν πρωτοποριακό για την εποχή και εκτεταμένο ομοσπονδιακό πολιτειακό σχηματισμό με κέντρο την Πύλο και το ανάκτορο του Εγκλιανού.


NEWSLETTER