Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 20:29

Συνάντηση Τατούλη με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων

Γράφτηκε από την
Συνάντηση Τατούλη με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων

Τα μεγάλα έργα υποδομής - οδικοί άξονες, μαρίνες και βιολογικοί καθαρισμοί - θα δημοπρατούνται με ανοιχτούς διαγωνισμούς και θα κατασκευάζονται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Αυτό δήλωσε ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες το πρωί στην Τρίπολη, με τους προέδρους των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλόγων του Μοριά. Ο κ. Τατούλης είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα τα έργα που θα ενταχθούν στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και άφησε να εννοηθεί ότι προτεραιότητα δίνεται στον ανατολικό περιμετρικό παραθαλάσσιο οδικό άξονα που θα συνδέσει την Κορινθία, την Αργολίδα, την Λακωνία και τη Μεσσηνία, μέσα από τη διαδρομή Ερμιόνη -Λυγουριό - Λεωνίδιο - Κυπαρίσσι - Μονεμβάσια - Γύθειο - Καρδαμύλη. Μιλώντας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ο κ. Τατούλης έδειξε πρόθυμος να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία τράπεζας γης από ακαλλιέργητες εκτάσεις, που θα δοθεί στους αγρότες, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των μικρών μη βιώσιμων κλήρων. Παράλληλα τόνισε ότι η Πελοπόννησος αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροοικονομίας και προανήγγειλε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων εντός του πρώτου τριμήνου της θητείας του. Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί περιφερειακό γραφείο επενδύσεων το οποίο εντός 28 ημερών θα απαντά αν εγκρίνεται ή όχι το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο. “Θα θέσουμε αναπτυξιακούς στόχους και δεν θα εγκρίνουμε άκριτα όλα τα επενδυτικά σχέδια” είπε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε: “Δεν είναι δυνατόν από τα 500 σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 100 να αφορούν ίδρυση ή εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείων και άλλα τόσα να αφορούν μικρές μονάδες καταλυματικού τουρισμού". Πιεζόμενος από τα Επιμελητήρια Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας είπε ότι θα προωθηθεί το σχέδιο δημιουργίας αεροδρομίου για πτήσεις χαμηλού κόστους στην Τρίπολη.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, Αργολίδας Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος, Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος και Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας και Κορινθίας Γιώργος Δέδες, καθώς και πολλοί πρόεδροι εμπορικών συλλόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παραβρέθηκε κανένας εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου της Λακωνίας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία των αντιπεριφερειαρχών Μεσσηνίας Χρήστου Μαλαπάνη, Λακωνίας Ντίας Τζανετέα και Αργολίδας Τάσου Χειβιδόπουλου.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες είπε ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι θέσεις και οι προβληματισμοί για τα θέματα της πιστοποίησης των προϊόντων, της επέκτασης και χωροθέτησης νέων ΒΙΠΕ, της δημιουργίας υποδομών και της εμπορικής πολεοδομίας, που θα αποτρέπει τον υπερσυγκεντρωτισμό πολυκαταστημάτων.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Μιλτιάδης Κονοπισόπουλος στην τοποθέτησή του είπε ότι θα πρέπει να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου. Δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για το επιχειρηματικό πάρκο, που θα δημιουργηθεί στο Αργος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος είπε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή του οδικού δικτύου, που θα προωθήσει την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στα Τρίκαλα Κορινθίας και στη Στυμφαλία. Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα λειψυδρίας στην πεδινή Κορινθία και επεσήμανε την έλλειψη δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στους παραθαλάσσιους οικισμούς. Ο κ. Νανόπουλος είπε ότι πρέπει άμεσα να χωροθετηθεί ΒΙΠΕ στην Αρκαδία, καθώς 200 επιχειρήσεις της Αττικής είναι έτοιμες να μετεγκατασταθούν, δημιουργώντας τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος είπε στον κ. Τατούλη ότι αναλαμβάνει δύσκολο έργο αφού δεν υπάρχουν χρήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Καραμπάτος έδωσε έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας και ζήτησε να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους στην οικονομική ζωή.
Πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων και επιχειρηματίες κάνοντας διάλογο με τον κ. Τατούλη επεσήμαναν την “άνθιση” του παραεμπορίου και εξέφρασαν την αγωνία τους τόσο για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όσο και των περιφερειακών νοσοκομείων. Απαντώντας ο κ. Τατούλης για τον τομέα της υγείας είπε ότι θέλει να πιστεύει πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει λόγο στην αναδιάρθρωση των υγειονομικών μονάδων. Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είπε ότι η συνεργασία με την αιρετή διοίκηση του ιδρύματος είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του.


NEWSLETTER