Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 14:00

Επαναφορά της πρότασης Ενεπεκίδη για ίδρυση στην Καλαμάτα Ινστιτούτου ιστορικής έρευνας των Επαναστάσεων

Γράφτηκε από την
Επαναφορά της πρότασης Ενεπεκίδη για ίδρυση στην Καλαμάτα Ινστιτούτου ιστορικής έρευνας των Επαναστάσεων

Την υλοποίηση πρότασης του αειμνήστου καθηγητή Πολυχρόνη Ενεπεκίδη για την ίδρυση στην Καλαμάτα Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ιστορική έρευνα των επαναστάσεων» ζητεί ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος.

Ο κ, Πετράκος αναφέρει στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο «Πριν ακριβώς δύο χρόνια είχαμε καταθέσει την παρακάτω πρόταση: "Με την ευκαιρία των γιορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 θεωρώ σημαντικό να υιοθετηθεί η πρόταση την οποία έχει διατυπώσει ο αείμνηστος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πολυχρόνης Ενεπεκίδης για την ίδρυση στην Καλαμάτα Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ιστορική έρευνα των επαναστάσεων. Η πρόταση αυτή έχει διατυπωθεί στον πρόλογο της μετάφρασης βιβλίου ανώνυμου Γερμανού συγγραφέα με τίτλο «Απόψεις για τον αγώνα των ενωμένων Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821 – Από τη σκοπιά του δημοσίου και διεθνούς δικαίου». Το βιβλίο εκδόθηκε από το Δήμο Καλαμάτας επί δημαρχοντίας Χρ. Μαλαπάνη και με την επιμέλεια του αείμνηστου Πάνου Κοσμόπουλου. Διανεμήθηκε μάλιστα όπως γνωρίζω το 2017 επί δημαρχοντίας του κ. Περιφερειάρχη στις βιβλιοθήκες των σχολείων από το Δήμο Καλαμάτας με σκοπό να γίνει κτήμα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ο αείμνηστος επιφανής καθηγητής βρέθηκε στην Καλαμάτα το 1999 προσκεκλημένος του Δήμου επί δημαρχοντίας Παν. Κουμάντου και κατέθεσε την πρότασή του που έχει ως εξής: «Η πρότασή μου είναι, αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι να ιδρυθεί στο ιερό έδαφος της πόλης σας ένα ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την επιστημονική έρευνα των επαναστάσεων. Να έρχονται εδώ τα νέα παιδιά της Ευρώπης και όλου του κόσμου για να ασχοληθούν ερευνητικά με τη φύση της επανάστασης, με την ιστορία των επαναστάσεων από την αρχαιότητα και ως την εποχή μας εξακολουθητικά. Θα είναι μία γενναία συμβολή εκ μέρους της ελληνικής επιστήμης, που είχε πάντοτε πανανθρώπινους στόχους, αν η πολιτική και κοινωνική επανάσταση που προκύπτει από την ανελευθερία και την αδικία μπορεί να μετουσιωθεί σε παράγοντα ειρήνης και προόδου. Γένοιτο!».

Έχω τη γνώμη ότι η πρόταση αυτή του αειμνήστου Πολυχρόνη Ενεπεκίδη τιμά με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και δίνει μια άλλη προοπτική στον ιστορικό ρόλο της Καλαμάτας η οποία ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό, εκδόθηκε η διακήρυξη της ελευθερίας και συγκροτήθηκε βουλευόμενο σώμα. Η διακήρυξη της ελευθερίας είναι γνωστό ότι ήταν το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του 1821, με τίτλο «Προειδοποίησις προς τας ευρωπαϊκάς αυλάς» που ψηφίστηκε από τη Μεσσηνιακή Γερουσία στις 23 Μαρτίου και στάλθηκε στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Το έγγραφο αυτό είναι σημαντικό ότι συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη μετάφραση του στα γερμανικά στο βιβλίο του ανώνυμου Γερμανού συγγραφέα.

Προτείνω, λοιπόν, να υλοποιηθεί η εμπνευσμένη πρόταση Ενεπεκίδη στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Η υιοθέτηση της ιδέας αυτής, κατά την άποψή μου, εκτός από το ότι θα αποτελέσει την ύψιστη τιμή γι’ αυτό το ιστορικό γεγονός και θα του δώσει άλλη διάσταση, θα αναδείξει την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο σε παγκόσμιο κέντρο μελέτης της φύσης των επαναστάσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Η αποδοχή της πρότασης Ενεπεκίδη θα συνδέσει το παρόν με το παρελθόν και θα αποτελέσει σπουδαία παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Η υλοποίηση ασφαλώς αυτής της εμπνευσμένης πρότασης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θεωρώ όμως ότι με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μπορεί να επιτευχθεί.

Με τις σκέψεις αυτές κ. Περιφερειάρχα προτείνω να αναλάβετε την πρωτοβουλία συζήτησης με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων που προαναφέρθηκαν, στους οποίους και κοινοποιείται η παρούσα επιστολή ώστε να γίνει πραγματικότητα η σημαντική αυτή πρόταση του αειμνήστου Πολυχρόνη Ενεπεκίδη γεγονός που κατά τη γνώμη μου θα αναδείξει την Πελοπόννησο, η οποία αποτελούσε το κέντρο του αγώνα του ’21 σε μια περιφέρεια παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας."

Κύριε Πρόεδρε Κύριε Περιφερειάρχη

Επειδή δύο χρόνια μετά δεν έχει παρθεί κάποια πρωτοβουλία από τον κ. Περιφερειαρχη για την υλοποίηση της πρότασης του αείμνηστου καθηγητή, επανακαταθετουμε την πρότασή μας και ρωτάμε αν υπάρχει πρόθεση να παρθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση του αείμνηστου Ενεπεκιδη;»


NEWSLETTER