Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 22:43

Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Data RC: Στον β' γύρο θα κριθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Εδραιώνεται το προβάδισμα Πτωχού (πίνακες & διαγράμματα)

Γράφτηκε από τον
Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Data RC: Στον β' γύρο θα κριθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Εδραιώνεται το προβάδισμα Πτωχού (πίνακες & διαγράμματα)

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα αναδειχθεί ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου σύμφωνα και με τη νέα δημοσκόπηση της Data RC για την εφημερίδα “Πελοπόννησος” και την ενημερωτική ιστοσελίδα pelop.gr στην οποία όπως και στην προηγούμενη καταγράφεται και στους δυο γύρους προβάδισμα του Δημήτρη Πτωχού έναντι του Πέτρου Τατούλη.

Στην πρόθεση ψήφου ο κ. Πτωχός έχει προβάδισμα στον πρώτο γύρο 3,4% και στο δεύτερο 4,3%. Με βάση την εκτιμώμενη ψήφο στον πρώτο γύρο ο Δημήτρης Πτωχός προηγείται με 34,9% έναντι 31,2% του Πέτρου Τατούλη και στο δεύτερο γύρο με 47,1% έναντι 42,2%. Στην παράσταση νίκης ο Δημήτρης Πτωχός προηγείται με 41,5% έναντι 29,6% του Πέτρου Τατούλη

ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για την πρόθεση ψήφου την πρώτη Κυριακή οι ερωτηθέντες απάντησαν 32,4% Δημήτρη Πτωχό, 29% Πέτρο Τατούλη, 6,9% Δημήτρη Κουτσούλη, 6,5% Μανώλη Μάκαρη, 3,3% Νίκο Κουτουμάνο, 3,3% λευκό ή άκυρο 3,9% δεν απάντησαν ή θα απέχουν ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 14,8%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας οι ερωτηθέντες είχαν απαντήσει 28,8% Δημήτρη Πτωχό, 25,1% Πέτρο Τατούλη, 6,8% Μανώλη Μάκαρη, 4,9% Νίκο Κουτουμάνο, 3,9% Δημήτρη Κουτσούλη και 4,7% λευκό ή άκυρο, ενώ αναποφάσιστο δήλωσε το 22,2%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της πρώτης Κυριακής, χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «λευκό», «άκυρο», «δεν απάντησαν» ή δήλωσαν ότι «δεν θα ψηφίσουν», ο Δημήτρης Πτωχός συγκεντρώνει ποσοστό 34,9%, ο Πέτρος Τατούλης 31,2%, ο Δημήτρης Κουτσούλης 7,4% ο Μανώλης Μάκαρης 7%, ο Νίκος Κουτουμάνος 3,6 % ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 15,9 %.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου της πρώτης Κυριακής ο Δημήτρης Πτωχός συγκέντρωνε ποσοστό 31,4%, Πέτρος Τατούλης 27,4%, ο Μανώλης Μάκαρης 7,4%, ο Νίκος Κουτουμάνος 5,3% ο Δημήτρης Κουτσούλης 4,3% ενώ οι αναποφάσιστοι άγγιζαν το 24,2%.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

Για το δεύτερο γύρο των εκλογών μεταξύ των δυο προπορευμένων υποψηφίων του πρώτου γύρου οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ψηφίσουν 41,7% Δημήτρη Πτωχό, 37,4% Πέτρο Τατούλη, 9,5% δεν έχουν αποφασίσει, 5,8% δεν απάντησαν ή λευκό ή άκυρο, 5,6% δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ψηφίσουν 36,1% Δημήτρη Πτωχό, 31,7% Πέτρο Τατούλη, 17,1% δεν έχουν αποφασίσει, 7,6% δεν απάντησαν, 6,7% δεν θα πάνε να ψηφίσου και 0,7% λευκό ή άκυρο.

Με βάση την εκτιμώμενη ψήφο χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «λευκό», «άκυρο», «δεν απάντησαν» ή δήλωσαν ότι «δεν θα ψηφίσουν» , ο Δημήτρης Πτωχός συγκεντρώνει 47,1%, ο Πέτρος Τατούλης 42,2%, ενώ αναποφάσιστο είναι το 10,7%.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ

Από τους πέντε υποψηφίους περιφερειάρχες Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης καταγράφει τον υψηλότερο βαθμό αναγνωρισιμότητας, καθώς τον γνωρίζει το 97,8% (97,4% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί με υψηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας και ο κ. Πτωχός που τον γνωρίζει το 81,5% (75,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) των ερωτηθέντων Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά αναγνωρισιμότητας με τον κ. Μάκαρη να καταγράφει βαθμό αναγνωρισιμότητας 43,4% (38,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), τον κ. Κουτσούλη 37,1 ( 28,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση και τον κ. Κουτουμάνο 32,1% (28,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο Δ. Πτωχός με 41,5% (40,3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και ακολουθούν ο Π. Τατούλης με 29,6% (21% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) ο Μ. Μάκαρης με 1,7% (2,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ο Δ. Κουστούλης με 1,3% (0,7% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) ο Ν. Κουτουμάνος με 0,3% (1,4% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ 25,1% (33,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) απάντησε πως δεν γνωρίζει ποιος θα εκλεγεί περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Η εταιρεία απαντώντας σε ερώτημα της «Ε» για τους υποψήφιους περιφερειάρχες Γιάννη Μιχαλόπουλο και Δημήτρα Λυμπερόπούλου είπε ότι «στην πρόθεση ψήφου υπήρχε η δυνατότητα στους ερωτώμενους να δηλώσουν ότι πρόκειται να τους ψηφίσουν. Δεν υπήρξε κάποιος που να δηλώσει πρόθεση να τους ψηφίσει στην έρευνά μας».

Ακολουθεί αναλυτικά η νέα κυλιόμενη δημοσκόπηση,  που διενεργήθηκε από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου.


Αναγνωρισιμότητα – Δημοτικότητα υποψηφίων περιφερειαρχών

Από την ερώτηση: «Θα σας διαβάσω ονόματα υποψηφίων Περιφερειαρχών. Για τον κάθε ένα από αυτούς πείτε μου εάν έχετε θετική ή αρνητική γνώμη»

Σχόλια:

* Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές για Περιφερειάρχη η DATA C καταγράφει για δεύτερη φορά τις τάσεις στο εκλογικό τοπίο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την δημοτικότητα των υποψηφίων και τις προθέσεις των ψηφοφόρων για στήριξη των υποψηφίων Περιφερειαρχών (Η πρώτη έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 14/9/2023).
* Από τους πέντε υποψηφίους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου ο κ. Π. Τατούλης καταγράφει τον υψηλότερο βαθμό γνώσης καθώς τον γνωρίζει το 97,8% των εκλογέων ενώ ακολουθεί με υψηλό ποσοστό αναγνωρισιμότητας και ο κ. Δ.Πτωχός που τον γνωρίζει το 81,5% των εκλογέων της Π.Π.
* Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά αναγνωρισιμότητας με τον κ. Μ. Μάκαρη να καταγράφει βαθμό γνώσης 43,4%, τον κ. Δ. Κουτσούλη με 37,1% και τον κ. Ν. Κουτουμάνο με 32,1%.


 

Σχόλια:

* Ο «βαθμός γνώσης» των υποψήφιων στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση καθώς και η δημοτικότητά τους αλλάζει όσο εντείνονται οι προεκλογικές εμφανίσεις και συγκεντρώσεις.
* Στην χρονική στιγμή διενέργειας της έρευνας ο κ. Πτωχός καταγράφει το καλύτερο ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών με το 75,9% των ψηφοφόρων που τον γνωρίζουν να έχουν σχηματίσει θετική γνώμη για αυτόν ενώ το 24,1% αρνητική. Ακολουθεί ο κ. Μάκαρης με 68,8% θετικές γνώμες και 31,2% αρνητικές, μετά ο κ. Κουτσούλης με 67,2% θετικές και 32,8% αρνητικές γνώμες, ο κ. Τατούλης με 60,9% θετικές γνώμες και 39,1% αρνητικές.
* Ο κ. Κουτουμάνος με 46,2% θετικές και 53,8% αρνητικές καταγράφει αρνητικό ισοζύγιο.


Παράσταση νίκης

Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το ποιόν προτιμάτε, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στις επερχόμενες εκλογές ;»

Σχόλια:

* Οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ποσοστό 41,5% θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο Δ. Πτωχός και μόλις σε ποσοστό 29,6% ότι θα κερδίσει ο Π. Τατούλης.
* Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι το 25,1% «δεν γνωρίζει» ποιος θα εκλεγεί. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ευρήματα της έρευνας που καταδεικνύουν την «κινητικότητα» και την «ρευστότητα» που υπάρχει στο εκλογικό σώμα, ακόμα και τόσο κοντά στις εκλογές.


Πρόθεση ψήφου και εκτίμηση ψήφου Α γύρου

Πρόθεση ψήφου Α γύρου

Από την ερώτηση: «Θα θέλαμε να μας πείτε εάν είχαμε αύριο εκλογές και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες ήταν [ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ]….., ποιον θα ψηφίζατε;»

Σχόλια:

* Εάν είχαμε αύριο εκλογές για Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 19% του εκλογικού σώματος τοποθετεί τον εαυτό του στην «αδιευκρίνιστη ζώνη». Πιο συγκεκριμένα το 14,8% δηλώνουν «αναποφάσιστοι», το 3,3% ότι θα ψηφίσουν «λευκό» ή «άκυρο», το 3,9% ότι θα απέχουν ή δεν απαντούν.
* Στον πρώτο γύρο ο Δ. Πτωχός θα λάμβανε ποσοστό 32,4% και ο Π. Τατούλης 29%. Ο Δ. Κουτσούλης 6,9%, ο Μ. Μάκαρης 6,5% και ο Ν. Κουτουμάνος 3,3%.

Εκτίμηση ψήφου Α γύρου 

Σχόλια:
* Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου του α γύρου, χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «λευκό», «άκυρο», «δεν απάντησαν» ή δήλωσαν ότι «δεν θα ψηφίσουν» ο κ. Πτωχός συγκεντρώνει ποσοστό 34,9%, ο κ. Τατούλης 31,2%, ο κ. Κουτσούλης 7,4%, ο κ. Μάκαρης 7,0%, ο κ. Κουτουμάνος 3,6% , ενώ οι αναποφάσιστοι 15,9%.


Βεβαιότητα ψήφου

Από την ερώτηση: «Πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε;»

Βάση: Όλοι με εξαίρεση του αναποφάσιστους και όσους δεν απάντησαν.

Σχόλια:

* Όπως προκύπτει, από όσους έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, μόλις το 53,9% είναι «απόλυτα βέβαιοι». Το 31,9% δηλώνουν «μάλλον βέβαιοι», το 11,1% «όχι και τόσο βέβαιοι» και το 2,2% «καθόλου βέβαιοι». Στον πίνακα 3 παραθέτουμε το βαθμό βεβαιότητας της πρόθεσης ψήφου ανά υποψήφιο που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν.
* Το 12,3% των δημοτών που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Π. Τατούλη δηλώνουν όχι και τόσο ή καθόλου βέβαιοι για την επιλογή τους. Αντίστοιχο ποσοστό αβεβαιότητας καταγράφεται και στους ψηφοφόρους του Δ. Πτωχού με το 12,1% των δημοτών που δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν να μην είναι βέβαιοι. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του κ. Κουτσούλη που δηλώνουν αβέβαιοι για την πρόθεση ψήφου τους καταγράφεται στο 15,6%.


Κριτήριο ψήφου

Από την ερώτηση: «ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ: Μου είπατε ότι θα ψηφίσετε τον …… Επιλέγετε αυτό τον υποψήφιο επειδή τον προτιμάτε, επειδή είναι ο λιγότερο κακός, ή για να αποδοκιμάσετε κάποιον άλλο υποψήφιο; ;»

Σχόλια:
* Ρωτήθηκαν οι ψηφοφόροι εάν ο υποψήφιος που δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν θα τον ψηφίσουν επειδή τον προτιμούν, επειδή τον θεωρούν λιγότερο κακό από τους άλλους υποψηφίους ή επειδή θέλει να αποδοκιμάσει κάποιον άλλο υποψήφιο. Όπως προέκυψε το 69% επιλέγουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη που προτιμούν αλλά υπάρχει και ένα 20% που επιλέγουν αυτόν που θεωρούν τον λιγότερο κακό. Τέτοιους ψηφοφόρους προσελκύουν περισσότερο ο Ν. Κουτουμάνος αλλά και ο Π. Τατούλης.


Πρόθεση ψήφου Β γύρου – (Πτωχός Δ.- Τατούλης Π.)

Από την ερώτηση: «Εάν είχαμε και δεύτερο γύρο και οι υποψήφιοι ήταν….. [ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ] ποιον θα ψηφίζατε;»

Σχόλια:

* Εάν είχαμε αύριο εκλογές για Περιφερειάρχη και στον β γύρο ήταν αντίπαλοι ο Δ. Πτωχός και ο Π. Τατούλης, ο Δ. Πτωχός θα λάμβανε ποσοστό 41,7% και ο Π. Τατούλης θα λάμβανε 37,4%. Και οι δύο υποψήφιοι αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό τους, σε σχέση με αυτό του πρώτου γύρου, ο Δ. Πτωχός όμως περισσότερο. Αυτό δείχνει ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν «πρόσβαση» στο εκλογικό σώμα των λοιπών συν υποψήφιων τους, αλλά ο Δ. Πτωχός μεγαλύτερη.
* Στην παρούσα χρονική στιγμή το ποσοστό των αναποφάσιστων του β γύρου καταγράφεται στο 9,5%.
* Τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στον β γύρο είναι λίγο κάτω από 12% και είναι τα αναμενόμενα. 

* Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου του β γύρου, χρησιμοποιώντας την απλή αναλογική αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «λευκό», «άκυρο»,  «δεν απάντησαν» ή δήλωσαν ότι «δεν θα ψηφίσουν» ο κ. Πτωχός συγκεντρώνει ποσοστό 47,1%, ο κ. Τατούλης 42,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι διαμορφώνονται στο 10,7%. NEWSLETTER