Τρίτη, 05 Ιουλίου 2011 17:47

Συνάντηση Αντωνάκου με Αποστολόπουλο στην Πάτρα

Στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτ, Ελλάδος στη Πάτρα, συναντήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμενης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΝΑΛ και Α΄επιλαχών υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λακωνίας κ. Μανώλης Αντωνάκος .
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος .
Κατ΄αρχην ο Μανώλης Αντωνάκος ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στην   Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδας για το ρόλο και τη λειτουργία της Εταιρίας Ανάπτυξης Αλιείας καθώς επίσης για το επικείμενο έργο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας Πατρών .
Στη συνέχεια , ο Μανώλης Αντωνάκος ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά το α' εξάμηνο του 2011 σε ότι αφορά τον Νομό Λακωνίας υπογραμίζοντας ταυτόχρονα, το σημαντικό ρόλο που επιτελεί ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας , αφού γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του Νομού.
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην επιτάγχυση των διαδικασιών για πολεοδομικά , δασικά κλπ ζητήματα , υδάτινους πόρους , χαράξεις αιγιαλού - παραλίας και άλλα . Ο κ. Αντωνάκος , ζήτησε τη στήριξη και ενίσχυση των υπηρεσιών στη Περιφερειακής Διοίκησης στη Σπάρτη. Στη συνέχεια ο κ. Αποστολόπουλος ενημέρωσε τον Μανώλη Αντωνάκο για  έργα στο Νομό Λακωνίας που προώθησε - ενέταξε  στο ΕΣΠΑ  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απο τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Ιουνίου , έργα τα οποία απο 1η Ιουλίου μεταφέρονται λόγω αρμοδιότητας στην Αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου , δίδοντας του και σχετικό πίνακα .ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΤΟ Ε.Σ.Π.Α. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

«Προστασία, προβολή και ανάδειξη μνημείων που έχουν αποκαλυφθεί στον πολεοδομικό ιστό της Σπάρτης και συνδεσή τους με τα βυζαντινά μνημεία της Ακρόπολης)» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 400.000 €.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων που έχουν αποκαλυφθεί στα οικοδομικά τετράγωνα 126 και 127 της πόλης. Προβλέπεται η προμήθεια-εγκατάσταση εξοπλισμού εργαστηρίων και αποθηκών, η αντικατάσταση της υπάρχουσας περίφραξης των οικοπέδων από συρματόπλεγμα και η τοποθέτηση τριών θυρών εισόδου. Επίσης θα γίνουν αποψιλώσεις από τη βλάστηση, ανασκαφικοί καθαρισμοί, αποχωματώσεις, διερευνητικές εργασίες, διαλογή και διευθέτηση σκόρπιων αρχιτεκτονικών μελών, συντήρηση-στερέωση των τοιχοποιιών, τεκμηρίωση των τελικών σταθμών των επιφανειών τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό των κτισμάτων, διευθέτηση των όμβριων υδάτων με την παροχέτευσή τους στο δίκτυο της πόλης, εξασφάλιση των απολήξεων των τοιχοποιιών, συντήρηση κινητών αρχιτεκτονικών μελών, επιγραφών και τυχόν αξιόλογων ευρημάτων που θα προκύψουν από τις εργασίες, συντήρηση επιφανειών―δαπέδων, ψηφιδωτών, κονιαμάτων κ.ά. Στον τομέα της προβολής των μνημείων προβλέπεται η συμπλήρωση της υπάρχουσας αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης, η διαμόρφωση χώρων στάσης-θέασης συνολικού εμβαδού 325 τ.μ., η κατασκευή οκτώ πάγκων ανάπαυσης και η τοποθέτηση δέκα ενημερωτικών πινακίδων, μεταξύ των οποίων οι πινακίδες κατεύθυνσης προς τα μνημεία της Ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης. Τέλος, θα γίνουν φυτεύσεις χαμηλής θαμνώδους βλάστησης και θα εκδοθεί ειδικό ενημερωτικό έντυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς και στη γραφή Braille. Καθ’ όλη την πορεία των εργασιών θα γίνεται σχολαστική τοπογραφική-αρχιτεκτονική-αρχαιολογική τεκμηρίωση (φωτογραμμετρία, σχεδίαση, φωτογράφηση-αεροφωτογράφηση κ.ά.) των επεμβάσεων και των νέων στοιχείων και επεμβάσεων που θα προκύπτουν.
Ημερομηνία ένταξης 11 Μαΐου 2011

«Αποχέτευση Ακαθάρτων Οικισμών Κλαδά, Κοκκινόραχης & Αφυσσού Δήμου Σπάρτης» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 3.995.040 €.
Αφορά την κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης μήκους 20.680 μέτρων των οικισμών Κλαδά, Κοκκινόραχης και Αφυσσού, το οποίο θα συνδεθεί με τον υπάρχοντα αγωγό που οδηγεί στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Σπάρτης.
Ημερομηνία ένταξης 1 Απριλίου 2011

«Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γερακίου» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 591.000 €.
Περιλαμβάνει τις απαιτούμενες επεκτάσεις δικτύου αποχέτευσης για την πλήρη κάλυψη της ανατολικής επέκτασης του Γερακίου. Το δίκτυο αποχέτευσης της επέκτασης αποτελείται από έναν πρωτεύοντα συλλεκτήρα συνολικού μήκους 1.745 μ. και πέντε δευτερεύοντες αγωγούς που συμβάλουν στον πρωτεύοντα ο οποίος στη συνέχεια συμβάλει στον κεντρικό συλλεκτήρα που οδηγεί στον βιολογικό καθαρισμό.


Ο Μανώλης Αντωνάκος , μετά την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσο Αποστολόπουλο , δήλωσε " Συναντήθηκα σήμερα , εδώ στη Πάτρα με τον αγαπητό φίλο , πετυχημένο Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και νυν Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και Δυτ, Ελλάδος κ. Τάσο Αποστολόπουλο . Κατά τη συνάντhση μας , μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσω τoν Γενικό Γραμματέα για τις δράσεις της ΕΤΑΝΑΛ και παράλληλα να ενημερωθώ για τις ενέργειες και αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ότι αφορά έργα στο Νομό Λακωνίας που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μέχρι 30 Ιουνίου 2011 , αφού όπως προέβλεψε ο Νόμος με το πρόγραμμα Καλλικράτης , η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ απο 1η Ιουλίου μεταβιβάστηκε στην Αιρετή Περιφέρεια . ΄Ολοι μας , ο καθένας απο το δικό του μετερίζι έχουμε καθήκον και υποχρέωση να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων , στην ωρίμανση , ένταξη και χρηματοδότηση νέων έργων στο Νομό Λακωνίας απο το ΕΣΠΑ .
Γιατί έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, έτσι θα αμβλυθούν ανισότητες οι οποίες κυριαρχούσαν επι σειρά ετών , κρατώντας το Νομό Λακωνίας καθηλωμένο στις τελευταίες θέσεις του Εθνικού ακαθάριστου προιόντος " .

Από το Γραφείο Τύπου του Μαν. Αντωνάκου