Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 08:40

Παράταση διαβούλευσης για τον Κυπαρισσιακό ζητούν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας

Παράταση διαβούλευσης για τον Κυπαρισσιακό ζητούν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας

Παράταση του χρόνου διαβούλευσης του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο -που λήγει στις 15 Μαρτίου- ζητούν, τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την δεύτερη να επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, ώστε να συζητηθεί «το μείζον ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου».

Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία διά της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη τη μη τήρηση των διαδικασιών της διαβούλευσης», δηλώνοντας ότι τάσσεται «στο πλευρό των πολιτών και των δημοτικών αρχών, συμμεριζόμενη την αγωνία τους για ένα Π.Δ., το οποίο βάζει ταφόπλακα στη δυναμική αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και δημιουργεί συνθήκες ερημοποίησης με την παντελή απουσία του ανθρώπινου στοιχείου»

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης δηλώνει ότι επιδιώκεται «να υπάρξει συνεργασία όλων των δημοτικών αρχών της Ηλείας και της Μεσσηνίας και των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, που πρέπει να έχουν και την ευθύνη του φορέα διαχείρισης, ως οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του τόπου».

Σύμφωνα με την Ντ. Νικολάκου, «το συγκεκριμένο Π.Δ. ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την επιχειρηματικότητα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αυτής», ενώ παράλληλα εκφράζει «έντονο προβληματισμό για τη διαφοροποίηση του Π.Δ. σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου τα πάντα επιτρέπονται, ενώ δίνεται και η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων, καταργώντας κάθε έννοια ισοπολιτείας και ισονομίας».

Ο ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

Από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, αναφερόμενος στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, σημειώνει την ανάγκη για «έναν ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο με τους φορείς αλλά και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι τελικά θα κληθούν να ζήσουν στο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί».

Εκτιμά παράλληλα ότι «πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις και κυρίως να φωτιστούν κάποιες πλευρές, που ίσως η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη έχει θέσει με λανθασμένο τρόπο ή δεν έχει λάβει υπόψη της. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν δυσμενείς προοπτικές και αμετάκλητες καταστάσεις για τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή, που δεν θα μπορούν να τροποποιηθούν μελλοντικά».