Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 13:18

Η συνέντευξη Σαμαρά στη ΔΕΘ

Γράφτηκε από την

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας στη συνέντευξη Τύπου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω οι ερωτήσεις που θα υποβάλετε να είναι σύντομα διατυπωμένες και να έχουν μόνο ένα σκέλος, για να λάβουν το λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι.
Η πρώτη ερώτηση θα γίνει από μέσο της Θεσσαλονίκης, από την ΕΤ3. Κύριε Παπαδάκη, την ερώτησή σας παρακαλώ. Και να ετοιμάζεται ο κύριος Κουβαράς από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ».
Ευχαριστώ.
Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ:
Ευχαριστώ κύριε εκπρόσωπε. Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, παρότι ο κύριος Βενιζέλος την τελευταία εβδομάδα επικοινώνησε μαζί σας δυο φορές για να σας ενημερώσει για την κατάσταση της Οικονομίας, την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει την οικονομική σας πρόταση ως ανεφάρμοστη που θα διαλύσει την οικονομία. Τι του απαντάτε;
Ευχαριστώ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Του απαντώ ότι, στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει γνωρίσει το πιο μεγάλο πλήγμα στην ιστορία του τόπου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Του απαντώ ότι βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καθίζηση, την οποία ούτε ο κύριος Βενιζέλος, ούτε ο κύριος Παπανδρέου, ούτε κανένας μέσα στην Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί.
Κανένας δεν έχει βγει -από ό,τι αντιλαμβάνομαι- να γνωρίσει την πραγματικότητα έξω στην αγορά. Δηλαδή, τα λουκέτα, δηλαδή τις εταιρείες, ακόμα και τις εύρωστες, οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν. Δεν ξέρω ποιος κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανέργους για να μπορέσει να τους νιώσει, ανάμεσα στον απλό άνθρωπο που του έχουν δώσει το μεγαλύτερο άγχος, στον οικογενειάρχη που δεν μπορεί να ζήσει τα παιδιά του.
Έχουν γίνει, την ώρα της μεγαλύτερης ύφεσης που γνωρίζει ο τόπος, φορολάτρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ οικονομικής πολιτικής. Πείτε μου ένα βιβλίο οικονομικών, από την Κίνα μέχρι την Αμερική, που να λέει ότι την ώρα που υπάρχει βαθιά ύφεση εσύ αυξάνεις τους φόρους.
Και μπορεί εμένα πέρυσι, από αυτό εδώ το βήμα, να μην με πίστεψαν. Τώρα, δεν το βλέπουν; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο; Μέσα σε 20 μήνες ζήσαμε τον έκτο φόρο στα ακίνητα. Ένας φόρος ανά τρίμηνο. Εδώ πια δεν αρμέγουν την αγελάδα, την σκοτώνουν.
Και από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχει το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. 25.000 άτομα διορίστηκαν από την πίσω πόρτα και αν διαβάσετε τα νούμερα θα δείτε ότι μισθοί έχουν μειωθεί 13,5%, αλλά το κόστος του προσωπικού μειώθηκε μόνο κατά 7%. Η διαφορά που είναι;
Η Κυβέρνηση επομένως είναι αιχμάλωτη σε ένα λάθος, είναι ανίκανη να πιάσει τους στόχους της. Επιμένει σε μια πολιτική, η οποία ιδιαίτερα τελευταία, σκοτώνει την οικοδομή. Δεν καταλαβαίνουν ότι η οικοδομή έχει τον πρώτο κύκλο των επαγγελμάτων που άμεσα επηρεάζονται; Είναι 130 επαγγέλματα. Και δεν καταλαβαίνει ότι η οικοδομή είναι αυτή η οποία παγώνει, πια, τελείως την αγορά;
Εγώ θα πω μόνον ένα νούμερο -το είπα και χθες- για να γίνει κατανοητό στον κόσμο. Υποτίθεται ότι όλη αυτή η θυσία γίνεται προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα. Και η πρόβλεψη για το έλλειμμα στο πρώτο 8μηνο φέτος ήταν ότι θα μειωνόταν μέσα από όλες αυτές τις θυσίες, 4%.
Ξέρετε πόσο πήγε; Συν 22%. Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι αυτή η πολιτική μπορεί να περπατήσει; Εάν υπήρχε κάποιος υπάλληλος σε κάποια εταιρεία και σας είχε πει ότι αυτή πρόκειται να είναι η πρόγνωση και τελικά έβγαινε τόσο ανάποδο αποτέλεσμα θα τον εμπιστευόσασταν;
Επομένως, ο κύριος Βενιζέλος ιδιαίτερα, που άλλα μας είπε στην αρχή για το τελευταίο χαράτσι, άλλα στο τέλος, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μια -να την πω ερασιτεχνική- μπλόφα του πήγαινε-έλα με την Τρόικα, ο οποίος υπέγραψε αυτή τη συμφωνία φιάσκο με τη Φιλανδία και ακόμα τρέχουμε για τις εγγυήσεις, ο οποίος μας είχε πει ότι έχει βάλει πια πάτο στο βαρέλι, τώρα πού πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος. Επομένως, να διατηρεί την ψυχραιμία του όταν απευθύνεται στη Νέα Δημοκρατία.
Αυτοδιαψεύδεται πανηγυρικά όλη η Κυβέρνηση. Δεν έχω τίποτα με τον κ. Βενιζέλο, όλη η Κυβέρνηση για μένα ένα είναι. Αλλά, επειδή την προηγούμενη φορά, από αυτό εδώ το βήμα, σας είχα μιλήσει για μια οικογένεια την οποία έκτοτε την παρακολουθούμε και το κόστος ζωής της -ήταν ένα ζευγάρι αν θυμάστε, ένας πατέρας δημόσιος υπάλληλος και μια μάνα η οποία είναι υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ- σας θυμίζω ότι πέρυσι το ζευγάρι έβγαζε στο σύνολο 2353 ευρώ το μήνα, φέτος κάναμε τους υπολογισμούς και το εισόδημά του έχει πάει στα 1990.
Και πέρυσι και φέτος δεν λογαριάσαμε, ούτε τσιγάρα, ούτε διακοπές, ούτε ιατρικές δαπάνες. Πέρυσι είχε ισοσκελίσει η οικογένεια μόλις τις ανάγκες της με τα λεφτά που έβγαζε. Κι έχουμε κάνει τον υπολογισμό ότι η πωλήτρια δεν έχει απολυθεί, ότι έχει μειωθεί το ενοίκιο κατά 5%, από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι οι δαπάνες τους έχουν αυξηθεί μόνον 4,4%. Βεβαίως βάλαμε το ΦΠΑ, βεβαίως βάλαμε όλες τις μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο. Και αυτή τη στιγμή λείπουν από το ζευγάρι 639 ευρώ για να μπορέσει να καλύψει απολύτως στοιχειώδεις ανάγκες.
Επομένως, πλέον, το κάθε νοικοκυριό βρίσκεται σε μια διάλυση. Αυτά όλα τα λεφτά, όπως καταλαβαίνετε, γιατί η οικονομία είναι συγγενής με όλες τις φάσεις της ζωής, τα λεφτά αυτά λείπουν από την αγορά. Η κατανάλωση πέφτει. Κι όταν πέφτει η κατανάλωση ξεκινάνε, και πάλι, νέα κύματα απολύσεων. Οι απολύσεις σημαίνουν λιγότερο εισόδημα, το λιγότερο εισόδημα σημαίνει μικρότερη ζήτηση, η μικρότερη ζήτηση δεύτερο κύμα απολύσεων κι αυτό συνεχίζεται.
Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες ή την Οικονομία χωρίς τους Έλληνες; Αυτό είναι το ερώτημα που βάζω εγώ προς την Κυβέρνηση.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Ο κ. Κουβαράς από τον «Ελεύθερο Τύπο» και να ετοιμάζεται ο κ. Ραβανός από το «Βήμα».
Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε. Το ερώτημά μου αφορά στο νέο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα. Εσείς δηλώνετε την αντίθεσή σας, μιλήσατε μόλις πριν για φορολάτρες. Η Κυβέρνηση, όμως, προσδοκά να κερδίσει δύο δις το 2011 και άλλα δύο δις το 2012 από την είσπραξη αυτού του τέλους.
Επειδή βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και είναι προφανές ότι από κάπου πρέπει να βρεθούν τα λεφτά, θέλω να σας ρωτήσω εάν θα καταργήσετε το χαράτσι. Και στην περίπτωση που θα το καταργήσετε, με ποιο δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο θα το αντικαταστήσετε, ώστε να εξασφαλίσετε τα ίδια χρήματα;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Κοιτάξτε κ. Κουβαρά, εγώ έχω διαφορετική αντίληψη για το πρόβλημα. Εγώ έχω διαφορετική φιλοσοφία και λέω ότι τον στόχο δεν θα τον πιάσουν.
Το είπα και χθες. Και μάλιστα επειδή κάποιος με ρώτησε, εγώ δεν είπα να μην πληρώσει κανείς. Εγώ είπα να πληρώσουν. Ο νόμος - νόμος, αλλά η πραγματικότητα – πραγματικότητα: Τον στόχο δεν θα τον πιάσουν. Δηλαδή, εγώ αν έλεγα «ναι, είμαι υπέρ», ο κόσμος θα είχε τα λεφτά να πληρώσει; Αν εγώ νωρίτερα είχα δηλώσει την περίφημη συναίνεση προς την Κυβέρνηση, θα είχαν αποφύγει το χαράτσι, νομίζετε;
Και βάζουν ένα ισοδύναμο όπως είπατε, το οποίο είναι δύο με δυόμισι δις άκουσα. Το θέμα του ισοδύναμου είναι θεωρητικό. Λένε ότι πρόκειται να πιάσουμε τόσο και με βάζουν έναντι αυτού του θεωρητικού στόχου να πω εγώ ποιο είναι το δικό μου ισοδύναμο, όταν αυτό το θεωρητικό το δικό τους, ποτέ δεν το πιάνουν.
Θα σας πω το εξής, αν θέλετε. Δαπάνες ισοδύναμες. Επρόκειτο η Κυβέρνηση, το 2011, σε σχέση με τα αποτελέσματα τα οποία έχουν βγει μέχρι σήμερα, να είχε 1,5 δις λιγότερες δαπάνες. Είχε 1,5 δις περισσότερες δαπάνες. Κι έγινε κι ένα φιάσκο με το ΕΤΑΚ του 2009 με το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010 και του 2011, που χθες μεγάλη εφημερίδα το έγραψε ότι ξεχάστηκε από τη γραφειοκρατία να εισπραχθεί άλλο 1,5 δις. Να που μπορείς να βρεις 3 δις.
Αλλά το θέμα δεν είναι να μιλάμε θεωρητικά. Το θέμα είναι να παίρνουμε μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και τα οποία να δίνουν το δικαίωμα στον απλό κόσμο, στο τέλος του τούνελ να βλέπει κάποιο φως, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.
Για αυτό το χαράτσι στην οικοδομή -επειδή μου αρέσει να μιλάω με τον κόσμο της πραγματικότητας και όχι της θεωρίας, στην πιάτσα, να το πω έτσι- θα σας πω τι μου είπαν δύο άνθρωποι, τελευταία:
Εγώ, μου λέει ο ένας, το 2008, την καλή εποχή, είχα πάρει ένα στεγαστικό δάνειο, είχα πάρει ένα σπίτι 300.000, πλήρωνα 1.000 ευρώ το μήνα. Τώρα το σπίτι, αν αξίζει 150.000, 170.000, συνεχίζω και πληρώνω τα 1.000, μου ήρθε τώρα και το χαράτσι και αποφάσισα θα νοικιάσω το απέναντι για 700. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Και το σπίτι βέβαια θα πάει στην τράπεζα. Ας το πάρει η τράπεζα, λέει.
Μίλησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τακτοποίηση αυθαιρέτων. Και πριν εφαρμόσουν καν τον δικό τους νόμο, με αυτό το χαράτσι που έβαλαν τώρα, το καταλαβαίνει ο καθένας, είναι αντικίνητρο για τη δήλωση του αυθαίρετου, γιατί και αυτό θα προστεθεί στο χαράτσι.
Αλλά να πω και μία άλλη αδικία. Αφορά όποιους τακτοποίησαν, με το νόμο, σύννομα, τον ημιυπαίθριό του. Πλήρωσαν. Και εκεί που η κυβέρνηση είχε δώσει το λόγο της ότι δεν θα υπάρχει φόρος επιπλέον για τον ημιυπαίθριο, τώρα το λογαριάζει στα τετραγωνικά που είναι για το χαράτσι.
Επομένως, επαναλαμβάνω, τα πάντα είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία, μία πραγματικότητα που το ένα γεγονός επηρεάζει το άλλο.
Μιλάμε, λοιπόν, για ένα άδικο μέτρο, μιλάμε για μία διαφορετική φιλοσοφία. Η άποψή μου είναι ότι δεν θα μπορέσουν να τα πάρουν. Σας έδωσα ισοδύναμο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
Το σημαντικό είναι όταν ο κόσμος περνάει θυσίες, να υπάρχει αποτέλεσμα. Θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνει Κυβέρνηση αναποτελεσματική και ανίκανη να κάνει αυτά τα οποία δηλώνει ότι κάνει, παρά τις θυσίες του κόσμου.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Ο κύριος Ραβανός από το Βήμα και να ετοιμάζεται ο κύριος Κοτταρίδης από τον ΑΝΤ1.
Κος ΡΑΒΑΝΟΣ:
Ευχαριστώ πολύ, καλημέρα, κύριε Πρόεδρε.
Ζούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, πρωτόγνωρες για τη χώρα μεταπολεμικά. Οι πιέσεις εντείνονται από την τρόικα και απαιτούνται όλο και πιο επώδυνα μέτρα.
Προτάξατε και χθες το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, αν και παραδεχθήκατε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε μία τέτοια διαδικασία.
Μπορεί να σηκώσει -πιστεύετε- το βάρος μία μονοκομματική Κυβέρνηση, όσο ισχυρή πλειοψηφία και να έχει στη Βουλή; Γιατί δεν μπορείτε, επιτέλους, να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τον κύριο Παπανδρέου, να συμφωνήσετε σε μία δέσμη μέτρων και να πάτε μαζί στις Βρυξέλες να επαναδιαπραγματευτείτε;
Έτσι δεν θα δείξετε, στην πράξη, την εθνική ενότητα;
Ευχαριστώ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Το πρόβλημα, κύριε Ραβανέ, είναι πολιτικό, δεν είναι προσώπων. Εγώ έχω άλλη άποψη, -την ακούσατε μόλις προηγουμένως- για το πώς μειώνεται το έλλειμμα.
Έχω, όμως, και άλλη νοοτροπία άσκησης πολιτικής. Εγώ, για παράδειγμα, διαπραγματεύομαι και πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να διαπραγματεύεται. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πελαγοδρομεί. Και αν θέλετε, είναι επόμενο να πελαγοδρομεί, γιατί ζει μία υπαρξιακή κρίση. Ο καθένας καταλαβαίνει για ποιο λόγο.
Αλλά -για να πάω με τη δική σας τη λογική- εκεί που εμείς συμφωνήσαμε, τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Εμείς βάλαμε πλάτη και είπαμε, για παράδειγμα, έλα να καταργήσουμε τα προνόμια τύπου Φωτόπουλου.
Μπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τα καταργήσει; Δεν μπορεί και δεν θέλει. Και δεν το έχει κάνει.
Είπαμε, έλα να μειώσουμε το κράτος. Και προσέξτε -για να το μάθει ο κόσμος γιατί υπάρχει προπαγάνδα- εμείς ψηφίσαμε στη Βουλή τη μείωση του κράτους, ψηφίσαμε λιγότερους υπαλλήλους. Εμείς έχουμε πει ότι για τα τρία πρώτα χρόνια κανένας νέος υπάλληλος, και μετά η εφαρμογή του 1 προς 10, που κάνει, από τον πρώτο χρόνο, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ψηφίσαμε τον εφαρμοστικό νόμο για τη μείωση του κράτους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι κάνει; Λένε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βοηθάει. Το λένε σε όλο τον κόσμο. Όπου βρεθούν, Urbi et Orbi, με Έλληνα ή ξένο, πάνε και του λένε ότι η Νέα Δημοκρατία φταίει, δεν είναι η Κυβέρνηση που δεν μπορεί. Λες και διοικεί η Νέα Δημοκρατία.
Και την ίδια στιγμή που εμείς τους κάνουμε αυτή την πρόταση, την ώρα που εμείς ψηφίζουμε, αυτοί διορίζουν 25.000 άτομα από την πίσω πόρτα, επαναλαμβάνω.
Αλλά έρχεται και η περίπτωση του Ιουνίου. Έρχεται ο κύριος Παπανδρέου και λέει για λόγους εθνικά σοβαρούς είμαι υποχρεωμένος να σου ζητήσω να κάνουμε Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε να το είχε πει αυτό ο Καραμανλής προς τον Παπανδρέου, αν θα το είχε δεχτεί. Και εγώ του λέω ναι, να την κάνουμε. Και πριν περάσει η μέρα, είχαν αρνηθεί. Γιατί; Δεν με ενδιαφέρει. Γνωρίζω ότι εκεί που βάλαμε πλάτη, αυτοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν αυτή την ανάγκη.
Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι η ένωση των δύο. Μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι το άθροισμα είναι μεγαλύτερο. Έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα πια, υπηρετούμε δύο τελείως διαφορετικές αντιλήψεις. Και το ξέρει και εκείνος, το ξέρω και εγώ. Και, έτσι που έχουν έρθει τα πράγματα, οι λύσεις πρέπει να είναι, καθαρές.
Τώρα, αν θέλει συγκυβέρνηση για άλλο λόγο, δεν με ενδιαφέρει. Να πέσει στα μαλακά, οτιδήποτε, δεν με ενδιαφέρει. Εγώ δεν καίω το μεγαλύτερο όπλο του τόπου, που είναι, αυτή τη στιγμή, οι καθαρές λύσεις και οι εκλογές.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Ο κύριος Κοτταρίδης από τον «ΑΝΤ1» και να ετοιμάζεται η κυρία Σπυράκη από το «MEGA».
Κος ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ:
Κύριε Πρόεδρε, ζητάτε μετ΄ επιτάσεως εκλογές και μάλιστα ζητάτε και ισχυρή λαϊκή εντολή.
Υπάρχει, όμως, ένα κρίσιμο ζήτημα: Εσείς παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας. Σας λέω ότι γίνονται εκλογές, γίνεται η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη Κυβέρνηση, ισχυρή η Κυβέρνηση. Θα πάτε στην Τρόικα, η οποία πολύ απλά θα σας ζητήσει να υλοποιηθούν όλα όσα έχει συμφωνήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Υπάρχει συνέχεια στην Κυβέρνηση. Λέγοντας σας μάλιστα πως είναι αναγκαίο για να πάρετε την 6η ή την 7η δόση. Εσείς τι θα κάνετε; Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν πρέπει να βρείτε τουλάχιστον 5 δις άμεσα.
Και κάτι άλλο, έχετε διαφωνήσει με το χαράτσι. Η Κυβέρνηση διαρρέει, προφανώς, ότι είναι πολύ πιθανόν να ζητηθούν από την Τρόικα άμεσα απολύσεις, περισσότερες απολύσεις. Τι θα κάνετε εσείς;
Α. ΣΑΜΑΡΙΔΗΣ:
Εδώ έχουμε μπει σε μια φάση που υπάρχει ένα καινούργιο ελληνικό σκηνικό. Πριν την κάθε δόση υπάρχει μια κρίση, μετά την κάθε κρίση υπάρχει ένα καινούργιο μέτρο, χαράτσι λέγεται, ό,τι λέγεται. Και αυτό δημιουργεί μια συστηματική ελληνική, μίνι ή μάξι, τραγωδία.
Εγώ πιστεύω ότι η Τρόικα -και έχουμε μιλήσει μαζί τους πάρα πολλές φορές- αλλά και στην Ευρώπη, γνωρίζουν ότι, πρώτα από όλα, η δική μας ιδεολογία, κύριε Κοτταρίδη, είναι εκείνη η οποία πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις. Πίεσε την Κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., επαναλαμβάνω, είναι ιδεολογικά πελαγωμένο.
Ξέρει η Τρόικα ότι, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιζητεί περισσότερο χρόνο, εμείς επιζητούμε άλλον τρόπο, τον οποίο τον έχουμε ξεκάθαρα εξηγήσει. Και με αυτή τη νοοτροπία του χρόνου, κάθε φορά δηλαδή που υπάρχει μια καινούργια κρίση, λόγω της επόμενης δόσης, δημιουργείται και μια καινούργια δυστυχία στον κόσμο.
Φανταστείτε πού θα βρεθούμε. Τώρα είναι η 6η δόση. Αν είμαστε στα πρόθυρα της 10ης, θα έχει αποδεκατιστεί η μεσαία τάξη στην Ελλάδα.
Στην έκθεσή της, η Τρόικα -η τελευταία έχει γραφτεί τον Ιούνιο όπως ξέρετε- ξεκάθαρα λέει ότι και την εφεδρεία και το συμψηφισμό των οφειλών προς το Δημόσιο που έγινε μετά νόμος -άλλο αν δεν τον εφαρμόζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- και η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το λέει η Τρόικα στο κείμενό της- είναι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Επομένως, γνωρίζει ότι οι απόψεις μας είναι αυτές. Όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι εμείς από το «ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ» -προσέξτε, γιατί μας λένε ότι μόνο ζητάτε από τους φόρους- έχουμε συγκεκριμένα 18,4 δισεκατομμύρια να κόψουμε από το περιττό λίπος του κράτους.
Το ξέρει, λοιπόν, πως πάνω απ΄ όλα, ό,τι λέμε το εννοούμε. Και ασφαλώς θα έλεγα ότι γνωρίζει και όλη η Ευρώπη, ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνον η Ελλάδα. Το διακύβευμα είναι -μην κάνετε λάθος- η σταθερότητα του Ευρώ. Και ως εκ τούτου, πιστεύω, ότι αυτός ο ρεαλισμός αποτελεί επιπλέον ένα υγιές κίνητρο, που τελικά φέρνει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.
Τώρα, μην πάρετε βέβαια τη λάθος εντύπωση. Κάποια Κυριακή θα έχουμε εκλογές, τη Δευτέρα πατώντας ένα κουμπί δεν αλλάζουν όλα. Αλλά η Ευρώπη γνωρίζει ότι η σημερινή στρατηγική απέτυχε και πιστεύω ότι θα θελήσει να δώσει μια ευκαιρία σε μια Κυβέρνηση, που έχει μια άλλη πρόταση, να δείξει τη διαφορά.
Ιδιαίτερα σε μια Κυβέρνηση που θα προέρχεται από μία κατ΄ εξοχήν κορυφαία φιλοευρωπαϊκή παράταξη που είναι η Νέα Δημοκρατία και η οποία εύχομαι να έχει μια ισχυρή εντολή του Λαού. Δόση προφανώς δεν θα χάσω, αλλά θα κερδίσω όσο χρόνο χρειαστεί για να τους πείσω με την πολιτική μου.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Η κα Σπυράκη από το «MEGA» και να ετοιμάζεται η κα Ταβουλάρη από τη «REAL NEWS».
Κα ΣΠΥΡΑΚΗ:
Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα χθες να κάνετε μια σειρά εξαγγελίες. Έστω ότι αύριο το πρωί είστε Πρωθυπουργός και προχωρείτε στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%, στη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, στη σταδιακή αποκλιμάκωση του συντελεστή του φόρου στα φυσικά πρόσωπα, αυξάνετε και τις συντάξεις, τις αποκαθιστάτε έως τα 700 ευρώ.
Το ερώτημα είναι πολύ απλό: Ποια είναι εκείνα τα ισοδύναμα μέτρα άμεσης απόδοσης, που θα σας επιτρέψουν, στο τέλος του μήνα, να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις; Διότι, κε Πρόεδρε, η κριτική που δέχεστε από την Κυβέρνηση είναι ότι εξαγγέλλετε μη ρεαλιστικά πράγματα, βάζοντας την προσωπική σας προοπτική να γίνετε Πρωθυπουργός, πάνω από το συμφέρον του τόπου.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Κάποια προπαγάνδα πρέπει να έχουν κι αυτοί και να επαναλαμβάνουν. Τα έχει πει πολλές φορές κάποιος Γερμανός.
Το γεγονός, είναι κα Σπυράκη, ότι πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της δική μας πρότασης για τους φόρους και των όσων, μέχρι στιγμής, λένε από την τρόικα. Όμως, οι αριθμοί -και μην κάνετε λάθος, αριθμούς μετράνε- είναι θεαματικά υπέρ μας. Είναι αμείλικτοι, υπέρ μας.
Θα σας πω, πρώτα απ΄ όλα, ότι η Ισπανία τελευταία μείωσε το ΦΠΑ από 8% σε 4% για νεόδμητα κτίρια και πήρε τα συγχαρητήρια της Ευρώπης, γιατί με αυτή τη διαδικασία των οικοδομών αισθάνθηκαν όλοι ότι θα έμπαινε μπροστά λιγάκι η αγορά.
Να σας πω ότι η Ιρλανδία, όπως ξέρουν όλοι, αρνήθηκε να αυξήσει το φορολογικό της συντελεστή, του 12,5%, που είναι πρωταγωνιστικό στοιχείο στη δική της οικονομία. Μπορεί να στενοχώρησε, αν θέλετε, την τρόικα. Το αρνήθηκε, όμως. Και πέτυχε, αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ανάκαμψη που περίμεναν ποτέ από την Ιρλανδία. 1,8% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Στα τελευταία δέκα χρόνια -προσέξτε κι εδώ είναι ένα πρόβλημα το οποίο το παραδέχομαι και είπα -ότι έπρεπε να το είχαμε κάνει εμείς από πολύ νωρίτερα- η Γερμανία μείωσε τους φόρους κατά 23 μονάδες, η Ιταλία κατά 10, η Πορτογαλία κατά 9. Κι όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, αυτό δεν τους απέτρεψε από το να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Αλλά προσέξτε και κάτι άλλο δίπλα μας: Βουλγαρία, Κύπρος, Σκόπια, Σερβία, Βοσνία, Ρουμανία. Η Ρουμανία είναι στο 16% ο φόρος. Στις άλλες χώρες που είπα πριν είναι στο 10%. Η Τουρκία το ίδιο. Και στην Τουρκία, αν επενδύσεις οτιδήποτε για ένα διάστημα ετών, δεν πληρώνεις καθόλου φόρο.
Και μας λένε, εν μέσω της υφέσεως, πως θα μπορέσεις εσύ, μια που υπάρχει ύφεση με τους φόρους, να αυξήσεις τα έσοδα; Και θα σας πω το παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου το 2009 είχε τη μεγαλύτερη ύφεση που είχε γνωρίσει τότε, 7%. Είχε ένα 4,5% , αν δεν με απατά η μνήμη μου, έλλειμμα, και παρόλα αυτά μείωσε κατά 10 μονάδες τη φορολογία το 2010. Και σήμερα όχι απλώς πετυχαίνει 2,5% ανάπτυξη, αλλά είναι και παράδειγμα προς μίμηση.
Στην Ελλάδα, προσέξτε τώρα. Μειώσαμε το φόρο, Φ.Π.Α., για τον τουρισμό και τα κέρδη ήταν άμεσα και σημαντικά και θα ήταν έγκλημα να είχε μείνει Φ.Π.Α. εκεί που τον είχαν πάει.
Όμως, ανεβάσαμε τους φόρους, και όπου ανεβάσαμε τους φόρους, τα έσοδα έπεσαν. Και συγκρίνω το τελευταίο 7μηνο τώρα, γιατί μέχρι εκεί έχω τα στοιχεία, με το αντίστοιχο περσινό. Θέλετε τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας; Αύξησαν τα τέλη κυκλοφορίας. Πόσο πήγε στον κρατικό κορβανά, στο ταμείο; -80%, από πέρσι, από την ώρα που τα αύξησαν.
Αύξησαν τους φόρους στα καύσιμα, το ίδιο. Πόσο πήγε τελικά στον κρατικό ταμείο; -20%. Έχω εδώ ένα χαρτί το οποίο δείχνει την εξέλιξη του Φ.Π.Α., το οποίο πραγματικά είναι συγκλονιστικό.
Είναι η εξέλιξη των εσόδων στον Προϋπολογισμό του 2011, σε αυτούς τους μήνες που περνάμε τώρα, σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς. Γενάρη- Γενάρη, δίμηνο Γενάρη – Φλεβάρη με το αντίστοιχο περσινό, τρίμηνο με περσινό τρίμηνο, τετράμηνο με περσινό τετράμηνο και λοιπά.
Από το Γενάρη, όταν μπήκε ο Φ.Π.Α. αυξήθηκε το έσοδο 12%. Μετά, το Φλεβάρη μειώθηκε στο 7%. Μετά, το Μάρτη στο 5%. Στο τέταρτο τρίμηνο, 3,6% και φτάσαμε σήμερα Ιανουάριο – Ιούλιο να έχει πάει 0,3 επίσημα. Και αυτή τη στιγμή βάζω στοίχημα ότι είναι αρνητική ήδη η εξέλιξη των εσόδων από Φ.Π.Α. Δηλαδή, ενώ αύξησαν το Φ.Π.Α., οι εισπράξεις μειώνονται.
Δηλαδή για μία αύξηση εσόδων από Φ.Π.Α. 0,3% -εγώ λέω ότι έγινε στο 0,3% συν- για αυτό πρέπει να διαλυθεί ολόκληρη η οικονομία;
Αν έλεγες σε αυτόν που έχει το σουβλατζίδικο, αντί να αυξήσω το Φ.Π.Α., αναλαμβάνεις να πάρεις άλλο ένα υπάλληλο; Θα τον είχε πάρει. Σήμερα διώχνει τρεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αλλά θα σας πω και το εξής για το ισοδύναμο αποτέλεσμα. Εδώ βλέπουμε -και το λέω με τα δικά τους τα στοιχεία, δεν λέω δικά μου στοιχεία- ότι αυξάνονται οι φόροι, πέφτουν τα εισοδήματα. Για ποιο ισοδύναμο να μιλήσουμε; Δηλαδή, ζωγραφίζεις αγγέλους, δεν κατεβαίνουν οι άγγελοι στη γη. Εγώ με τι να συγκρίνω;
Άσε που μερικές φορές αυτές οι αυξήσεις της φορολογίας διώχνουν και τις επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας. Και άσε που ακόμα και στα συγκεκριμένα σημεία, στα οποία εμείς μιλήσαμε για ισοδύναμα αποτελέσματα, δηλαδή από πού θα μπορούσαν αλλού να πάρουν φόρους, δεν το κάνουν.
Προσέξτε, αντισταθμιστικό μέτρο, ισοδύναμο να το πω έτσι, για να βρούμε πόρους ήταν η οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Και τι έγινε, κυρία Σπυράκη; Εμείς είπαμε οριστική τακτοποίηση, εξηγήσαμε 9 με 12 δις σε 4 χρόνια. Και μη μας πει κανείς ότι δεν δίνουμε το δικαίωμα των 4 ετών, γιατί λένε πολλές φορές ότι έτσι που τα κάνατε τα θέλουμε άμεσα. Σε 4 χρόνια 9 με 12 δις. Και 2,5 δις τον πρώτο χρόνο. Υπολογισμένα.
Και έρχεται η Κυβέρνηση και το κάνει μισό το μέτρο. Δεν κάνει οριστική την τακτοποίηση. Δηλαδή ο δικαιούχος -να το πω έτσι- δεν θα πάρει καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας. Ε, δεν θα πάει κανείς.
Φοβάμαι ότι θα μαζέψουν από αυτό, αν μαζέψουν, το 1/6 από εκείνο που λέμε εμείς.
Αλλά εδώ, σε ό,τι έχουμε προτείνει αντιδρούν. Κι αν δικαιωνόμαστε, τι να το κάνουμε; Σας διαβεβαιώ ότι καλύτερα να μην είχα δικαιωθεί σε τίποτα. Δεν είναι ωραίο να προβλέπεις κάτι το οποίο είναι αρνητικό για τον τόπο. Η καρδιά μου ξέρει πώς αισθάνομαι όταν κάποιος μου λέει: δικαιώθηκες.
Προτείναμε αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων προ ενάμισι έτους. Και τους είπαμε το ΕΣΠΑ είναι εκεί, αραχνιάζει, πάρτε το. Τίποτα. Έπρεπε να έρθει ο Χρυσοχοΐδης, έπρεπε να τσακωθεί με όποιους τσακώθηκε. Τελικά στην Ευρώπη βεβαίως του είπαν έλα πάρε τα χρήματα, κάτι ξεκίνησε. Αλλά αργήσαμε. Αργήσαμε για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αργήσαμε για τις αποκρατικοποιήσεις.
Και γιατί χάνουμε τόσο χρόνο; Εγώ πολιτικά μιλάω. Τι υπάρχει; Ιδεοληψία, ανικανότητα, αβελτηρία, αβδηριτισμός; Είναι καπρίτσιο, είναι το γινάτι επειδή το είπε η Νέα Δημοκρατία;
Το θέμα είναι ότι με αυτά, και με άλλα τόσα, δεν δίνουν καμία σημασία στην ανάκαμψη, δεν δίνουν καμία σημασία σε αυτό το οποίο θα μπορούσαν να κάνουν. Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε: Ανάκαμψη. Άλλωστε χωρίς ανάκαμψη, που θα φέρει την ανάπτυξη κάνω και το λογικό το ερώτημα πως και πότε θα ξεχρεώσουμε τους εταίρους μας;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Η κυρία Ταβουλάρη από την «REAL NEWS» και να ετοιμάζεται η κυρία Κοραή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
Κα ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ:
Κύριε Πρόεδρε, επί του πρακτέου: Σήμερα, οι δανειστές ζητάνε νέα μέτρα, δραματικά μέτρα. Εάν η Κυβέρνηση ζητήσει τη βοήθειά σας –πείτε το συγκυβέρνηση, πείτε συνεργασία, πείτε το βοήθεια, βοήθεια αν θέλετε ακόμα και για επαναδιαπραγμάτευση αυτών των ιδιαίτερα επώδυνων μέτρων σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- τι θα απαντήσετε; Θα ρισκάρετε εκλογές, όχι για εσάς για τη χώρα, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή;
Και αν γίνουν εκλογές και πάρετε την καθαρή λύση και οι δανειστές σας ζητήσουν τα ίδια μέτρα, τι θα κάνετε;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Μόλις σας ανέφερα ότι για εμένα επαναδιαπραγμάτευση σημαίνει προσπάθεια για την Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Και πως θα τους πείσω.
Πρώτα από όλα, ποτέ δεν ξεκινάς μια επαναδιαπραγμάτευση με την υπόθεση ότι θα αποτύχει, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τις προτάσεις σου. Καλύτερα τότε να μην πας καθόλου. Το αντίθετο, κάνεις ό,τι μπορείς για να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να δεχθούν την επαναδιαπραγμάτευση. Και αυτές οι προϋποθέσεις για εμένα είναι τρεις:
Η πρώτη είναι να τους ρωτήσεις ευθέως εάν υπάρχουν προβλήματα ήδη στο πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται στο σχέδιο Α, στο plan A. Υπάρχουν προβλήματα, πάνε όλα καλά;
Εγώ ρωτώ πραγματικά έναν οποιονδήποτε καλοπροαίρετο ξένο παράγοντα. Υπάρχει ένας που να πιστεύει ότι πάει καλά, ότι πάει έστω λίγο καλά, ότι είναι ουδέτερο, ότι πάει λίγο άσχημα; Όλοι λένε -και το ξέρουμε και το γράφουν και το αναφέρουν- ότι πάει πάρα πολύ άσχημα. Επομένως εγώ, κυρία Ταβουλάρη, πως θα μπορούσα ποτέ να τους πω ότι θα μπορούσα να δεχθώ ένα τέτοιο σχέδιο;
Το δεύτερο που θα τους έλεγα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο Β, το λεγόμενο plan B. Εμείς το έχουμε καταθέσει. Το έχουμε καταθέσει πλήρες και κοστολογημένο. Και έχουμε εξηγήσει εκ του αποτελέσματος πλέον. Προσέξτε, άλλο πέρυσι που ήμουν εδώ και έλεγα, μπορείς να πεις ο Σαμαράς θεωρητικολογεί, λέει ότι δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, λέει το α΄, το β΄, το γ΄. Μα έγιναν όλα αυτά. Έχουμε, λοιπόν, το σχέδιο Β.
Και τέλος χρειάζεται και μια πολιτική προϋπόθεση που είναι η σαφής εντολή του λαού για επαναδιαπραγμάτευση για την Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Και όσο ισχυρότερη είναι αυτή η εντολή, τόσο ισχυρότερος θα είναι και αυτός που θα πάει να διαπραγματευτεί.
Και μην νομίζετε -επαναλαμβάνω- ότι εκείνοι θέλουν πάση θυσία να είμαστε εμείς στη γωνία και να αποτυγχάνουμε. Προχθές, διάβαζα μια μελέτη μεγάλης ελβετικής τράπεζας, η οποία έλεγε ότι το κόστος της αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διάσωσής της.
Επομένως, σας είπα τις προϋποθέσεις: Αποτυχία της σημερινής πολιτικής υπάρχει, πειστικότητα της δικής μας εναλλακτικής πρότασης υπάρχει, ισχυρή εντολή για αλλαγή ευχόμαστε να υπάρξει. Ασφαλώς, υπάρχουν και άλλα τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας για επαναδιαπραγμάτευση και θα τα εξαντλήσουμε όλα.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Η κυρία Κοραή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και να ετοιμάζεται ο κύριος Γκουτζάνης από το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ».
Κα ΚΟΡΑΗ:
Κύριε Πρόεδρε, και χθες και σήμερα καταγγείλατε τους «πράσινους» Φωτόπουλους. Όμως, υπάρχει ένας «γαλάζιος», ο κύριος Θύμιος Λυμπερόπουλος Πρόεδρος του ΣΑΤΑ και σύμβουλός σας, ο οποίος έχει ζητήσει τη στοχοποίηση βουλευτών που τυχόν θα ψηφίσουν το νόμο του κυρίου Ραγκούση. Επίσης, έχει καλέσει τους συναδέλφους του, τους ιδιοκτήτες ταξί να κάνουν στάση πληρωμών προς τα ταμεία και τις τράπεζες.
Υπάρχει η ΔΑΚΕ, που συμπαρατάχθηκε με τον «πράσινο» κ. Φωτόπουλο για τη μη είσπραξη του νέου τέλους για τα ακίνητα. Υπάρχει μία σειρά συνδικαλιστών της Νέας Δημοκρατίας, φαρμακοποιοί, γιατροί, οι οποίοι αντιστέκονται στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και βεβαίως υπάρχουν στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι σπεύδουν στο πλευρό τους.
Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: Ποια είναι ακριβώς η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Είστε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων; Και επίσης, τι ακριβώς θα κάνετε με όλους αυτούς τους «γαλάζιους» Φωτόπουλους; Διότι μέχρι αυτή τη στιγμή δίνετε την εικόνα ότι κάπου τους χαϊδεύετε. Κάνετε μία δημόσια καταδίκη μίας συμπεριφοράς, αλλά στη συνέχεια τους κλείνετε το μάτι;
Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Εγώ ευχαριστώ. Να κάνω, πρώτα απ΄ όλα, ένα ξεκαθάρισμα εννοιών. Ο Φωτόπουλος είναι ΔΕΚΟ, ο Λυμπερόπουλος είναι ιδιοκτήτης ιδιώτης ταξί.
Κα ΚΟΡΑΗ:
Είναι συντεχνίες, όμως, όλοι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Είναι σημαντική η διαφορά, ο ένας είναι στο χώρο που ελέγχει η Κυβέρνηση, ο άλλος είναι επαγγελματίας.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι με την έννοια του «δεν πληρώνω» και τις λευκές απεργίες εμείς δεν συμφωνούμε. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι καταλαβαίνουμε και την απόγνωση και την απογοήτευση του κόσμου. Όμως όταν πλήττεται το συμφέρον το κοινωνικό αυτά δεν είναι για μας αποδεκτά. Ξεκάθαρα πράγματα.
Για τον κ. Λυμπερόπουλο, από την πρώτη στιγμή έγινε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που είπαμε ξεκάθαρα ότι τέτοιες δηλώσεις, όπως εκείνες που έκανε και αναφέρατε, είναι απολύτως καταδικαστέες.
Στο θέμα το συγκεκριμένο, πρώτα απ΄ όλα, η δήλωση που άκουσα προ ημερών του κ. Ραγκούση ότι αποσύρει από το σχέδιο νόμου για τα ταξί τη διάταξη για την υποχρεωτική άσκηση του επαγγέλματος μέσω εταιρειών, δείχνει πρώτον -και του το είπαμε- πόσο στο γόνατο ήταν γραμμένο το νομοσχέδιο, με ένα τέτοιο ξεκάθαρο αντισυνταγματικό τρόπο, γιατί αυτή η διάταξη ήταν αντισυνταγματική. Εδώ, όμως, υπάρχει μια γενικότερη γονατογραφία.
Μιλάω για προχειρότητες ή σκοπιμότητες ίσως, αλλά σίγουρα προχειρότητες. Η απόσυρση δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό το οποίο φέρνουν για νόμο είναι ένα μείγμα νεοφιλελευθερισμού με αν θέλετε σοβιετική συνταγή, για δύο λόγους:
Πρώτα απ΄ όλα, επιτρέπεται ανεξέλεγκτα η νέα αδειοδότηση ταξί, χωρίς μελέτη, χωρίς κριτήρια και πάνω απ΄ όλα χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη, για να προστατεύεται το περιβάλλον.
Και σας παρακαλώ να ξέρετε ότι παντού, όπου υπάρχει δηλαδή λογική σε αυτά τα πράγματα, τέτοιες προτάσεις συνοδεύονται, από την πρώτη στιγμή, και με μελέτες οι οποίες θα πουν τι αλλαγές γίνονται σε αυτό το επάγγελμα, τι επιπτώσεις έχουν πάνω στον κόσμο, στην ασφάλειά του, στην υγεία του, στο περιβάλλον.
Δεν υπήρχε τίποτα από αυτά. Δεν υπήρχε, επαναλαμβάνω, το πληθυσμιακό κριτήριο που υπάρχει παντού στην Ευρώπη. Δεν υπήρχε τίποτα για το κυκλοφοριακό. Τι θα συμβεί, όταν οι όποιες χιλιάδες άδειες υπάρχουν σήμερα θα γίνουν άλλες τόσες και θα γεμίσουν οι δρόμοι ταξί. Το θέλει αυτό κανένας; Ούτε οι ταξιτζήδες δεν το θέλουν, ούτε και ο κόσμος βεβαίως.
Επομένως, μαζί με το δεδομένο ότι η μεγάλη συγκέντρωση αριθμού αδειών, το ξέρουμε όλοι, θα οδηγήσει σε καρτέλ, εμείς κόμμα φιλελεύθερο είμαστε και το καρτέλ θα το πολεμάω όπου το βρίσκω και δεν το δεχόμαστε.
Αλλά θα ήθελα να σας πω ότι μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία όλων των Κεντροδεξιών Κομμάτων της Ευρώπης υπάρχει αυτή η λογική, ότι πρέπει να εξετάζεις το κάθε ένα χωρίς δογματισμούς. Είπα χθες για το πληθυσμιακό κριτήριο στην ομιλία μου, ότι εδώ η πόλη της Θεσσαλονίκης και μόνον, έχει περισσότερα φαρμακεία από την Αυστρία. Κι αυτό δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψη σου όταν κάνεις το άνοιγμα.
Πόσο παραπάνω άνοιγμα; Να το ανοίξεις, αλλά έλα να μου πεις τι θα γίνει με την πραγματικότητα, έλα να το συζητήσουμε βρε αδελφέ. Και όταν το συζήτησε ο Ρέππας με την τρόικα, τα βρήκαν. Και ήρθε η Νέα Δημοκρατία, πάντα εναντίον, δήθεν της Κυβέρνησης και το δέχθηκε και εκείνη.
Και έχουμε ΠΑ.ΣΟ.Κ., τρόικα, Νέα Δημοκρατία μαζί και έρχεται ένας άνθρωπος, ο κύριος Ραγκούσης και τα διαλύει όλα. Και φταίει η Νέα Δημοκρατία, δεν φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Εδώ, λοιπόν, τα πράγματα είναι καθαρά. Αλλά θα ήθελα, για λόγους ιστορικούς, επιτρέψτε μου, να βρω και ένα χαρτί και να σας διαβάσω κάτι το οποίο λέει.
«Εάν απελευθερώσουμε τα ταξί σήμερα -λέει αυτός ο πολιτικός που διαβάζω- εάν απελευθερώσουμε τα ταξί σήμερα, η Ελλάδα έχει το πιο φθηνό ταξί στην Ευρώπη, έχετε την εντύπωση ότι το ταξί θα παραμείνει φθηνό; Θα ακριβύνει πάρα πολύ το ταξί τότε, γιατί τα ταξί θα περιέλθουν σε εταιρείες και θα πουλάνε ακριβά τις υπηρεσίες τους. Μην έχετε αυταπάτες, αυτά τα πράγματα είναι νεοφιλελεύθερες αφέλειες».
Ποιος το λέει; Ο κύριος Χρυσοχοΐδης πριν λίγα χρόνια.
Επομένως ας μας εξηγήσουν πότε εννοούν αυτά που λένε. Εμείς πάντα λέμε τα ίδια.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Ο κύριος Γκουτζάνης από το Πρώτο Θέμα, και να ετοιμάζεται η κυρία Τριανταφύλλου από την Καθημερινή.
Κος ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ:
Γκουτζάνης από το Πρώτο Θέμα και το protothema.gr, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, πέρυσι είχατε δηλώσει, και μάλιστα περισσότερες από μία φορές το εξής: εγώ μία εξεταστική επιτροπή θα κάνω για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Και μάλιστα νομίζω ότι τελευταία φορά το είχατε δηλώσει από αυτή εδώ την αίθουσα.
Το ερώτημά μου, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Ισχύει η δέσμευσή σας ότι θα κάνετε μία εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο; Και κατά την άποψή σας, θα πρέπει να διερευνηθούν οι προσωπικές ευθύνες του Πρωθυπουργού, κυρίου Γιώργου Παπανδρέου, από μία τέτοια εξεταστική επιτροπή;
Σας ευχαριστώ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Πρώτα από όλα εγώ ως άνθρωπος, ως άποψη, ως ιδεολογία, πιστεύω πραγματικά ότι για να έχω τη δυνατότητα να κατηγορήσω οποιονδήποτε προσωπικά, και είναι σημαντικό αυτό που λέω, πρέπει να έχω ντοκουμέντα.
Από την άλλη πλευρά, ναι ισχύει αυτό που έχω πει. Γιατί ο λαός πρέπει, κύριε Γκουτζάνη, να μάθει όλη την αλήθεια. Τι ακριβώς συνέβη από την εποχή που η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα spreads, δηλαδή το θερμόμετρο της αγοράς, στις 130 μονάδες και σήμερα έχουμε φτάσει τις 2.000 τόσες; 16-17 φορές επάνω. Τι συνέβη;
Ο λαός πρέπει να μάθει γιατί μας πέταξαν έξω οι αγορές και δεν μπορέσαμε να πάμε να δανειστούμε. Αλλά όταν τον Γενάρη ακόμα, του 2010, μπορούσαμε να δανειστούμε και υπήρχαν χρήματα που θα μπορούσαμε να τα πάρουμε και δεν τα πήραμε.
Και ο λαός θα πρέπει να μάθει, επίσης, τι συνέβη το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Σας θυμίζω ότι και χθες το ανέφερα, τα 10 στα 31 δις, για τα οποία έχει γίνει και όλη αυτή η υπόθεση τελευταία με τις παραιτήσεις που έγιναν από τη Στατιστική Υπηρεσία.
Εγώ να είστε σίγουρος ότι ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και ό,τι έχω πει ισχύει.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:
Η κυρία Τριανταφύλλου από την Καθημερινή και να ετοιμάζεται ο κύριος Παράς από το Flash.
Κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, καλό μεσημέρι. Θα μου επιτρέψετε να αντιστρέψω λίγο την επιχειρηματολογία σας για να διατυπώσω το ερώτημά μου.
Θεωρείτε ότι είναι γινάτι εκ μέρους των δανειστών η πίεση για να συναινέσετε στα βασικά με την Κυβέρνηση προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στο γκρεμό;
Θα σταθώ στις αποκρατικοποιήσεις.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Το γινάτι, με συγχωρείτε, το είπα για την Κυβέρνηση, δεν το λέω για εμένα.
Κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:
Το ξέρω.
Μήπως δεν έχετε πείσει, δηλαδή, για τις καλές σας προθέσεις; Και φέρνω παράδειγμα της αποκρατικοποιήσεις. Μία κατ’ εξοχήν φιλελεύθερη πρόταση, την οποία και εσείς έχετε υιοθετήσει, η προηγούμενη Κυβέρνηση την έχει υλοποιήσει.
Λέτε «ναι», αλλά με τόσους αστερίσκους που τελικά εμφανίζεται σαν «όχι». Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως, αν αύριο πάρετε την εντολή διακυβέρνησης αυτής της χώρας, ποιους οργανισμούς θα αποκρατικοποιήσετε μέσα σε αυτή τη συγκυρία τη δραματική την οποία εσείς έχετε περιγράψει, σε αυτή την κατάσταση του Χρηματιστηρίου;
Ευχαριστώ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Πρώτα από όλα, ήδη εκείνους τους οργανισμούς μέχρι και τις Αλυκές που είχε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ποτέ δεν τους έφεραν για αποκρατικοποίηση. Και είναι θέματα τα οποία εξακολουθούν και ισχύουν για εμάς, ότι πρέπει να αποκρατικοποιηθούν.
Θα σας το πω, καλύτερα Να αρχίσω από την αρχή της μεταπολίτευσης αν θέλετε. Από τότε που ξεκίνησε η μεταπολίτευση έχουν περίπου αποκρατικοποιηθεί 18 δισεκατομμύρια. Τα 7,5 από αυτά τα αποκρατικοποίησε η Κυβέρνηση Καραμανλή την τελευταία περίοδο.
Προσέξτε όμως κάτι, δεν μου αρέσει να πηγαίνω στο χθες, αλλά υποχρεώνομαι. Όταν τους παραδώσαμε το χαρτοφυλάκιο, την αξία του δημοσίου στην αλλαγή της Κυβέρνησης η αποτίμηση όλων των χαρτοφυλακίων όλων των μετοχών του κράτους ήταν 7,8 δις. Σήμερα ξέρετε πόσο έχει το γίνει 7,8 δις; 3,4.
Όταν πέρυσι, γιατί λέτε ότι εμείς δείχνουμε ότι δεν το θέλουμε, όταν πέρυσι τους φωνάζαμε προχωρήστε στις αποκρατικοποιήσεις τα σημερινά 3,4 δις ήταν 5,8 δις. Πέρυσι λόγου χάρη, αν πουλάγαμε το τελευταίο πακέτο του 10% του ΟΤΕ αντί να παίρναμε 390 εκατομμύρια που πήραμε τώρα, θα είχαμε πάρει 580.000.000.
Όπως ξέρετε, τώρα σε 13 ημέρες, πρέπει να βγάλουν και άλλο 1,4 δις ευρώ. Εγώ δεν ξέρω από πού θα το κάνουν, αλλά οφείλω να σας πω ότι η Κυβέρνηση αισθάνομαι ότι για τις αποκρατικοποιήσεις κοιμήθηκε όλο το καλοκαίρι. Όταν εμείς τα λέγαμε, στην αρχή μας ειρωνεύτηκαν και μετά όσο πιο στρεβλά μπορούσαν έλεγαν ότι ίσως τα υιοθετήσουμε.
Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια είναι πλέον πολύ δύσκολα και φτάσαμε σε ένα σημείο που από ό,τι ακούω και η ίδια η Κυβέρνηση σε δηλώσεις δικών της ανθρώπων και υπουργών -δεν θέλω πάλι να λέω πρόσωπα- λ