Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011 18:28

Δημοκρατική Συμμαχία: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ακούσει τίποτε για τη διαφθορά στις εφορίες;

Γράφτηκε από την

«Προξενεί μεγάλη εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις της για το φορολογικό σύστημα δεν κάνει καμία αναφορά στην οργανωμένη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος για το θέμα τομεάρχης της, που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, ήταν για χρόνια συνδικαλιστής στο χώρο αυτό.
Κατά τα άλλα η ΝΔ έχτισε τους τρεις πυλώνες του φορολογικού της προσχεδίου πάνω στην άμμο. Οι μειώσεις συντελεστών δεν αντισταθμίζονται από αντίρροπα μέτρα μείωσης των δαπανών. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση δεν υποστηρίζεται από ένα νέο οργανόγραμμα απαλλαγμένο από τα σημερινά στεγανά. Και τέλος η αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν αποκαθίσταται επειδή αντί για πέντε θα έχουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το χρόνο, αλλά με αδιάβλητο τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας.
Το πλέον αρνητικό σημείο είναι ότι ο λαϊκισμός του συνολικού οικονομικού της πακέτου υπονομεύει την πραγματική ανάγκη μείωσης της φορολογίας καθώς παρά τις επαναλαμβανόμενες ανακρίβειες του κ. Σαμαρά και του συμβούλου του κ. Λαζαρίδη, το Ζάππειο ΙΙ δεν έχει μειώσεις δαπανών 18,4 δις όπως ισχυρίζονται, αλλά μόνον 11,3 δις που είναι 5 δις λιγότερες μειώσεις δαπανών από το μεσοπρόθεσμο του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης η Νέα Δημοκρατία προσφεύγει και πάλι σε αμνηστίες -που με αποτυχία εφάρμοσε σε πολύ καλύτερες εποχές ο κ. Αλογοσκούφης-, που δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Στην πρότασή της είναι σε θετική κατεύθυνση η on line σύνδεση μέρους των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων (λιανικό εμπόριο, τιμολόγια) με το υπουργείο Οικονομικών (αν και η προσπάθεια πρέπει να αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων όπως είχε προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία), η έντοκη εκταμίευση των καθυστερούμενων επιστροφών, η ενιαία φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων ασχέτως νομικής μορφής και η ιδέα της είσπραξης ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, που πρέπει όμως λάβει υπ' όψη τις πληρωμές με πίστωση (κάρτες κ.λπ.), αλλιώς καταλήγει σε επιπλέον φορολόγηση. 
Υπάρχει επίσης σωρεία λαθών, όπως π.χ. το να συνδυάζεται το πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών με την αναπροσαρμογή του ελάχιστου κόστους οικοδομής στις πραγματικές τιμές (Στις φθηνές περιοχές το πραγματικό ΕΚΚΟ ξεπερνά την αντικειμενική αξία χωρίς καν να συνυπολογιστεί η αξία του οικοπέδου! Δεν είναι λοιπόν σοβαρό να προτείνονται τα δύο αυτά μέτρα παράλληλα). Η δική μας θέση είναι "όλα σε τιμές αγοράς", με ανεξάρτητη αντικειμενική μέτρηση (όχι από το υπουργείο Οικονομικών) και χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές.
Τέλος αδυνατούμε να εξηγήσουμε την επίθεση που εξαπέλυσε προ δεκαημέρου η ΝΔ στον κ. Βενιζέλο για το θέμα των αποδείξεων και τις δαπάνες διαβίωσης αφού κατ’ ουσία υιοθετεί αιδημόνως το ίδιο μοντέλο, κινητοποιώντας τις μισές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες της επικράτειας για να μαζέψει δεδομένα και αποδείξεις, που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και αυτή προφανώς έναντι των έντιμων φορολογουμένων, μια που όσο αφήνεται απείραχτη η διαφθορά στις εφορίες οι φοροφυγάδες θα συνεχίζουν ανενόχλητοι το πάρτι τους».

Από τη Δημοκρατική Συμμαχία