Δευτέρα, 07 Μαϊος 2012 02:51

Η Ευρώπη με το βλέμμα στη Γαλλία - «Η αλλαγή αρχίζει τώρα» δηλώνει ο θριαμβευτής Φρανσουά Ολάντ

Γράφτηκε από την
Η Ευρώπη με το βλέμμα στη Γαλλία - «Η αλλαγή αρχίζει τώρα» δηλώνει ο θριαμβευτής Φρανσουά Ολάντ

Νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, με ποσοστό 51.7% εξελέγη χθες ο Φρανσουά Ολάντ.
Υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των υποστηρικτών του στη γενέτειρά του Τιλ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δηλώνει ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου σηματοδοτεί την επιλογή της αλλαγής και στέλνει μήνυμα ενότητας στους Γάλλους. Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύεται να διαφυλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Γαλλία· ορίζει ως προτεραιότητες τη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της χώρας, την ίση μεταχείριση των πολιτών της και θέτει στόχο τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης.
"Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι ένα μοιραίο αποτέλεσμα και είναι αποστολή μου η ανάπτυξη", σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στην πρώτη ομιλία του μετά την κατάκτηση της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από 17 χρόνια κυριαρχίας της Δεξιάς έστειλε μήνυμα ενότητας στους πολίτες της Γαλλίας, τονίζοντας ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων. "Σήμερα δεν υπήρξαν δύο Γαλλίες, αλλά μία" δήλωσε στην ομιλία του, τονίζοντας ότι θα είναι ο ηγέτης που θα ενώσει τη χώρα.

Ο Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε τους πολίτες για την ψήφο τους, την επιλογή τους υπέρ της αλλαγής, και σημείωσε πως αναγνωρίζει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.
Σε πανηγυρισμούς ξέσπασε το πλήθος στην ιστορική για τη γαλλική Αριστερά πλατεία της Βαστίλλης όταν είδε το πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ στη γιγαντιαία οθόνη της πλατείας. Οι υποστηρικτές του Ολάντ πανηγύριζαν ήδη πριν κλείσουν οι κάλπες των εκλογών.
«Είναι μια τεράστια ευτυχία» δήλωσε στο κανάλι TF1 η γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.
«Θέλω να δώσω κατ' αρχάς τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Ολάντ. Νιώθουμε υπερήφανοι που παίρνει σήμερα στα χέρια του το πεπρωμένο της χώρας, περιμέναμε τόσα χρόνια αυτήν τη στιγμή. Θέλησή μας είναι η σημερινή νίκη να μην είναι η νίκη του ενός στρατοπέδου εναντίον του άλλου, αλλά μια νίκη της Γαλλίας, την οποία ο Ολάντ θέλει να ανορθώσει μέσα από τη δικαιοσύνη και τη συσπείρωση του λαού» τόνισε η Μαρτίν Ομπρί.
Τη συγκίνησή του εξέφρασε και ο Πιέρ Μοσκοβισί, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ. «Δουλέψαμε μαζί δέκα μήνες, έκανε μια υπέροχη εκστρατεία. Ηταν καλός συζητητής, καλός ομιλητής και ρήτορας. Είχε ένα πρόγραμμα συνεπές και πειστικό. Θεωρώ ότι ένας πραγματικός πολιτικός ηγέτης παίρνει σήμερα την προεδρία» υπογράμμισε.
Την ήττα του στη μάχη για τη γαλλική προεδρία απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί, ευχαριστώντας «τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του» και ευχόμενος «καλή τύχη» στον νέο Σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.
«Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας» δήλωσε ο Σαρκοζί μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του. Ο Σαρκό ανέφερε πως δεν θα είναι επικεφαλής της «Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα στα κομματικά στελέχη.
«Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή τους» δήλωσε από πλευράς του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ .«Είμαστε δημοκρατία, ο λαός είναι κυρίαρχος, εύχομαι καλή τύχη στον Φρανσουά Ολάντ. Το μέλλον της χώρας αφορά όλους μας και ευχόμαστε στη Γαλλία να επιτύχει» σημείωσε.
Προσέθεσε ότι ο Νικολά Σαρκοζί έκανε μια εκπληκτική εκστρατεία και υπογράμμισε ότι «οι Γάλλοι που τον ψήφισαν θα πρέπει να χαίρουν εκτίμησης, μέσα σ' ένα πνεύμα συσπείρωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαρνηθούμε τις πεποιθήσεις μας». Και κατέληξε λέγοντας ότι η Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα  είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη νέα μάχη για τις βουλευτικές εκλογές. Η νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει άμεσα, αφού οι βουλευτικές έχουν οριστεί για τις 10 και 17 Ιουνίου. Ο Σαρκοζί έχει ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ηγηθεί και αυτής της εκστρατείας.


NEWSLETTER