Σάββατο, 19 Μαϊος 2012 10:06

Αβεβαιότητα και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού - Αρχισε η μονομαχία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την
Αβεβαιότητα και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού - Αρχισε η μονομαχία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Με τις προσπάθειες αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού σε εξέλιξη, ανοίγει σήμερα η νέα προεκλογική περίοδος σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Οπως όλα δείχνουν, με βάση τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά δεδομένα, για την πρώτη θέση θα αναμετρηθούν η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δημιουργεί νέο τοπίο και στη μελλοντική βουλευτική εκπροσώπηση της Μεσσηνίας.
Η κίνηση αναδιάταξης στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι εμφανής και εκφράζεται κατ’ αρχάς με τη σύγκλιση Αντ. Σαμαρά και Ντ. Μπακογιάννη στη λογική δημιουργίας κεντροδεξιού φιλευρωπαϊκού μετώπου, με την ανάθεση πρωτεύοντος ρόλου στην προεκλογική εκστρατεία της Βόρειας Ελλάδας στον Π. Ψωμιάδη και με τις παρασκηνιακές διεργασίες για ένταξη του ΛΑΟΣ ή στελεχών του στο μέτωπο αυτό. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται σύγκλιση με τον Στ. Μάνο που προτείνει "ευρωπαϊκό μέτωπο" με τη δημιουργία εκλογικού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Συμμαχία και Δράση.

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος σε περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές. Παράλληλα γίνονται ανοίγματα σε άλλες δυνάμεις και πρόσωπα για τη δημιουργία ευρύτερου μετώπου στα αριστερά του πολιτικού τόξου ως απάντηση στο κεντροδεξιό μέτωπο.
Κινητικότητα υπάρχει και στη Δημοκρατική Αριστερά καθώς όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους προκειμένου να επιτευχθεί κοινή κάθοδος, ως διέξοδος στο πολωτικό κλίμα που καλλιεργείται και εκ των πραγμάτων συμπιέζει τις μικρότερες δυνάμεις. Οι όποιες αποφάσεις είναι ζήτημα ημερών καθώς εντείνονται οι επαφές.
"Μουδιασμένο" το ΠΑΣΟΚ μετά τη συντριβή της 6ης Μαΐου, αναζητεί πολιτικό βηματισμό για να αποφύγει την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση. Η πλειοδοσία σε επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο έδαφος του διλήμματος "ευρώ ή δραχμή" λειτουργεί υπέρ της συσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία, που αναδεικνύεται ως εκλογικό ανάχωμα στην εκρηκτική αύξηση επιρροής της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Το ΚΚΕ δέχεται μεγάλη πίεση από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο το "αστικό σύστημα" έχει… επικηρύξει ως "εχθρό της χώρας", πολλές φορές μάλιστα με όρους εμφυλιοπολεμικούς. Η αρνητική στάση στις προτάσεις συνεργασίας επηρεάζει αρνητικά τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΚΚΕ σε όλες τις μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα κατέβει πάλι στις εκλογές και συζητεί τη συνεργασία με το Μέτωπο του Αλ. Αλαβάνου.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Π. Καμμένου ήδη αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πολιτική πίεση, αλλά και την επίθεση του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα σε σειρά δημοσκοπήσεων να εμφανίζουν υποχώρηση.
Στην άκρη του τόξου, η Χρυσή Αυγή τόσο με την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας όσο και με τη δημόσια παρουσία της εμφανίζει δημοσκοπικά σημάδια υποχώρησης.

 

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ


Με δεδομένα αυτά είναι φανερό ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σοβαρά και σε επίπεδο πιθανοτήτων τοπικής εκπροσώπησης. Κατ’ αρχάς υπάρχει ακόμη ένα ανοιχτό ζήτημα σχετικά με την απογραφή στη βάση της οποίας θα γίνουν οι εκλογές - και κατά συνέπεια σε σχέση με τον αριθμό εδρών. Αν οι εκλογές γίνουν με τη νέα απογραφή, όπως υποστηρίζουν πολλοί νομικοί, τότε η Μεσσηνία θα μείνει με 4 έδρες και στη σπαζοκεφαλιά των αποτελεσμάτων θα πρέπει να προστεθεί κι αυτός ο παράγοντας. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης, όμως, που είναι και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πριν από λίγες ημέρες υποστήριξε ότι για να ισχύσει η νέα απογραφή χρειάζεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα ανακατανομής εδρών ανάμεσα στις εκλογικές περιφέρειες.
Με αφετηρία αυτά στη Μεσσηνία και με βάση των εκλογικό νόμο, μπορούν να εξελιχθούν τα πλέον διαφορετικά σενάρια. Τα δεδομένα είναι σαφή:
• Η Νέα Δημοκρατία ξεκινά από έναν βουλευτή με δεδομένο ότι το ποσοστό της ήταν 33,60% στις προηγούμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να πάρει δεύτερο από την πρώτη κατανομή αν παρουσιάσει θεαματική άνοδο και ξεπεράσει το αναγκαίο 40%. Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να γίνει και στην επόμενη κατανομή είτε είναι πρώτο κόμμα (που θα πάρει το δώρο των 50 εδρών) ή ακόμη και δεύτερο καθώς ήδη έχει υψηλότατο υπόλοιπο στην πενταεδρική της Μεσσηνίας. Για παραπάνω έδρες τα πάντα θα κριθούν από τις επιδόσεις των άλλων κομμάτων.
• Μια έδρα έχει εξασφαλισμένη με τη μαθηματική λογική και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως του αν θα είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα. Επειδή όμως τα εκλογικά αποτελέσματα και ο νόμος δεν υπακούουν πλέον σε… κανόνες, αυτό θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν μόνον οι κάλπες. Στο ενδεχόμενο που είναι πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει από 1 μέχρι 3 έδρες, κάτι που εξαρτάται από τα αποτελέσματα των υπολοίπων. Το βέβαιο είναι ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα τεθεί ο Θανάσης Πετράκος που εξελέγη βουλευτής στην πρόσφατη αναμέτρηση.
• Οι αριθμοί δείχνουν πως η έδρα του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία ήταν οριακή και θα παιχτεί εφόσον το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση. Για να γίνει κατανοητό αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε τη σειρά των υπολοίπων με τα οποία το κόμμα κέρδισε τις τελευταίες έδρες του στη διαδικασία της εξομάλυνσης: Φθιώτιδα 15.632, Ημαθία 15.524, Μεσσηνία 15.226, Κοζάνη 15.074 και Β' Πειραιά 14.745. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι έδρες παίχτηκαν στην "κόψη του ξυραφιού".
• Εφόσον επιβεβαιωθούν τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα, σε ανάλογη θέση βρίσκεται και η έδρα της Χρυσής Αυγής της οποίας τα υπόλοιπα έχουν ως εξής: Μεσσηνία 9.092, Σέρρες 9.070, Μαγνησία 8.309, Ηλεία 8.079, Φθιώτιδα 7.691.
Και επειδή πάντα μιλάμε με τη γλώσσα των αριθμών και τα δημοσκοπικά δεδομένα, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα "σφήνας" άλλου κόμματος ανάμεσα σε αυτά που ήδη έχουν κερδίσει έδρα.

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ


Πονοκέφαλο προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας. Κατ’ αρχάς υπάρχει ένα πρόβλημα με τις εκλογικές περιφέρειες που θα επιλέξει να είναι υποψήφιος ο Αντ. Σαμαράς και, από εκεί και πέρα, με το ποιας περιφέρειας την έδρα θα κρατήσει. Τα τοπικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι θα κρατήσει την έδρα της Μεσσηνίας, προκαλώντας όμως και τη δυσφορία εκείνων που… περιμένουν στην ουρά πίσω από το Γιάννη Λαμπρόπουλο. Η αλλαγή σειράς στην κατάταξη των υποψηφίων μοιάζει με κάτι το παρακινδυνευμένο αλλά στην πολιτική όλα μπορούν να συμβούν. Οσο για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, αυτή θα κριθεί αφενός από το αν θα θελήσουν όλοι οι προηγούμενοι να είναι πάλι υποψήφιοι, από πιθανές συνεργασίες με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ή πρόσωπα, αλλά και από ανάγκες εσωκομματικών ισορροπιών.
Στο ΠΑΣΟΚ ασφαλώς στη σειρά κατάταξης δεν αναμένονται εκπλήξεις, πλην όμως υπάρχουν δύο παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική συγκρότηση του ψηφοδελτίου: Από τη μια πλευρά, το αν θα θελήσουν οι ακολουθούντες τη Ν. Γιαννακοπούλου στη σειρά κατάταξης να θέσουν υποψηφιότητα. Και από την άλλη με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο η πρόθεση του Ευαγ. Βενιζέλου να "αποστρατεύσει" πρώην υπουργούς που απέτυχαν να εκλεγούν, στελεχώνοντας τα ψηφοδέλτια με 30ρηδες και 40ρηδες όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να διαχειριστεί την καινούργια κατάσταση η οποία διαμορφώνεται και είναι ριζικά διαφορετική από εκείνη υπό το πρίσμα της οποίας συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο της 6ης Μαΐου. Ενθουσιασμός και αμηχανία συνυπάρχουν, ενώ πολλά θα κριθούν πανελλαδικά στο επίπεδο των ισορροπιών στο εσωτερικό του σχήματος που θα κατέβει στις εκλογές, αλλά και των νέων συνεργασιών οι οποίες ενδέχεται να καρποφορήσουν.
Η σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ θα εξαρτηθεί από τυχόν συνεργασία της με τους Οικολόγους Πράσινους και ως εκ τούτου τα στελέχη της είναι επιφυλακτικά, περιμένοντας τις εξελίξεις.
Στους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς λογικά δεν αναμένονται σοβαρές αλλαγές.
Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές είναι ελάχιστος, οι κομματικές μηχανές έχουν… πάρει φωτιά, και μέσα στο Σαββατοκύριακο με συναντήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις οργάνων αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το νέο πολιτικό τοπίο που δημιουργείται ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.


NEWSLETTER