Τρίτη, 16 Μαϊος 2023 22:07

Καλαμάτα: Επίσημη υποδοχή των πρώτων Μ-346 στο Διεθνές Κέντρο Πιλότων (βίντεο-φωτογραφίες)

Καλαμάτα: Επίσημη υποδοχή των πρώτων Μ-346 στο Διεθνές Κέντρο Πιλότων (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Τα δύο πρώτα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Μ-346 υποδέχτηκαν επισήμως σήμερα στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ελληνική στρατιωτική ηγεσία και εκπρόσωποι του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

Τα δύο M-346 είναι τα πρώτα από τα 10 αεροσκάφη που αναμένονται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού  και του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, με την Elbit Systems να έχει αναλάβει τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένα εικονικά ηλεκτρονικά συστήματα της Elbit Systems που προσομοιώνουν σενάρια μάχης και πτήσης, προκειμένου να φέρουν την εκπαιδευτική εμπειρία των πιλότων στο υψηλότερο επίπεδο, αφού πρόκειται να καταγράψουν χιλιάδες ώρες πτήσεις ετησίως.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν χορταίνω να μιλάω για την Καλαμάτα. Πτητική εκπαίδευση λοιπόν, των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιείται, όπως ξέρουμε εδώ και 32 χρόνια στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα. Την παρούσα χρονική περίοδο η Πτέρυγα είναι εξοπλισμένη με τη βασική εκπαίδευση, δηλαδή τα αεροσκάφη Τ-6  ελικοφόρα και την προκεχωρημένη επιχειρησιακή εκπαίδευση με αεροσκάφη Τ-2 των ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τελευταία δέκα έτη, όμως, η Πολεμική Αεροπορία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα των ανωτέρω  πτητικών μέσων λόγω παλαιότητας του υλικού των αεροσκαφών Τ -2 αλλά και έλλειψης συμβάσεων  εν συνεχεία υποστήριξης, follow support,  των αεροσκαφών Τ–6. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εκπαίδευση και κατά συνέπεια της ένταξης νέων ιπταμένων στις πολεμικές μοίρες. Σύντομα, όπως ξέρουν οι πλέον αρμόδιοι εμού, θα έληγε και οι επιχειρησιακός βίος των Τ -2 και τότε κυρίες και κύριοι, επιτρέψετε μου να κάνω την πρόβλεψη, το αδιέξοδο θα ήταν μοιραίο. Απαράδεκτο για μια Πολεμική Αεροπορία, της ποιότητας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Άρα αποφασίσαμε:

α) ότι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων με ανάλογο φορέα που θα αναλάμβανε και τη συντήρηση των υφιστάμενων πτητικών μέσων ήταν η πλέον ενδεδειγμένη και οικονομική συμφέρουσα λύση και για αυτό προωθήθηκε.

β)  ότι το έργο του εκπαιδευτικού κέντρου περιλαμβάνει την εκπαίδευση των Ικάρων και ανθυποσμηναγών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και των αλλά και την μελλοντική  προσέλκυση άλλων χωρών για την εκπαίδευσή του αντίστοιχου ιπτάμενου προσωπικού τους.

Σημειώνεται δε ότι η 120 ΠΕΑ και νυν Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων συγκεντρώνει μία σειρά από ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά όπως η γεωγραφική τοποθεσία και οι κλιματολογικές συνθήκες τα οποία μεταξύ άλλων καθιστούν την ανωτέρω προοπτική ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Έπειτα λοιπόν από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και δυσκολιών η αεροπορική εκπαίδευση στη χώρα μας αναβαθμίζεται ουσιαστικά προσφέροντας έτσι στην Πολεμική Αεροπορία ταχύτερη και ποιοτικότερη απόδοση που πιο σημαντικού μέσου της, του ιπτάμενου προσωπικού".

Στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου 'Άμυνας του Ισραήλ, Ταξίαρχος ε.α. Yair Kulas (Γιάϊρ Κουλάς), ο αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, αρχιστράτηγος Tomer Bar (Τόμερ Μπαρ), ο Ran Kril (Ραν Κριλ), εκτελεστικός αντιπροέδρος, International Marketing & Business Development, και ο Yoram Shmuely (Γιόραμ Σμουέλι), γενικός Διευθυντής για τον τομέα Aerospace της Elbit Systems. Το “παρών” έδωσαν επίσης ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κάτς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.