Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 07:43

Μήνυμα Πρ. Παυλόπουλου από την Καλαμάτα: «Να ξαναβρεί η Ευρώπη τις χαμένες αρχές και αξίες»

«Το μήνυμα σήμερα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, είναι προς την Ευρώπη. Είναι έκκληση του ελληνικού λαού να ξαναβρεί η Ευρώπη τις χαμένες αρχές και αξίες, να ξαναβρεί τον ανθρωπισμό, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά την τελετή της ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας, η οποία έγινε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή της πόλης στις 23 Μαρτίου του 1821.

Φανερά συγκινημένος, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να περιγράψει, να εκφράσει αυτό που νιώθει για τη μεγάλη τιμή που του γίνεται, ενώ θυμήθηκε τις αρχές του Νοεμβρίου του 1968, που έφευγε από την Καλαμάτα με το τρένο, με όνειρα, για να σπουδάσει - χωρίς ούτε καν να φαντάζεται τη μελλοντική πολιτική του καριέρα.
Σημείωσε ακόμη ότι η μοναδική ιστορικότητα του μηνύματος της 23ης Μαρτίου είναι πως «εδώ συνήλθε το πρώτο συλλογικό, οιωνεί πολιτειακό, όργανο της επαναστατημένης Ελλάδας, η Μεσσηνιακή Γερουσία, η Μεσσηνιακή Σύγκλητος». Διευκρίνισε ότι «η Μεσσηνιακή Σύγκλητος απευθύνθηκε κατά πρώτο λόγο στους πολιτισμένους λαούς της Ευρώπης, ζητώντας τους να αναλογιστούν τη σκλαβιά ενός λαού και το αναφαίρετο δικαίωμά του να διεκδικήσει την ελευθερία του».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «είναι μια άλλη εποχή, διαφορετική, αυτή που ζούμε σήμερα, αλλά κάτι από το μήνυμα της 23ης Μαρτίου 1821 πλανιέται ως απομεινάρι της Ιστορίας». Επεσήμανε ότι «είμαστε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορούμε να απευθυνόμαστε μ’ έναν τρόπο ανάλογο με κείνον των προγόνων μας».
Σημείωσε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε από δω, από την Καλαμάτα, είναι σύγχρονο αλλά και κλασικό, γιατί δείχνει τη διαχρονικότητα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Υπενθύμισε ότι ο Ευρωπαίος διανοητής Αντρέ Μαλρό, κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης στις 28 Μαΐου 1959, είπε τη φράση που εκφράζει όλους μας: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης». Συμφωνώντας με τον Μαλρό, παρατήρησε ότι «το μείζον πολιτικό πρόβλημα είναι να συμφιλιώσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη με την ελευθερία, το να κάνουμε τα μεγάλα έργα προσιτά σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».
Ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο αγώνας της Ελλάδας «είναι ένας αγώνας για τη μεγάλη μας οικογένεια, την Ευρώπη. Μια Ευρώπη θεσμικώς συμπαγής, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη, είναι εγγύηση για την παγκόσμια ειρήνη και την παγκόσμια οικονομική ομαλότητα».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι η εκλογή του Πρ. Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα γέμισε όλους τους Μεσσήνιους με συγκίνηση και υπερηφάνεια.
Ο κ. Νίκας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Παυλόπουλος θα ασκήσει τα υψηλά καθήκοντά του με μετριοπάθεια και σύνεση, με στόχευση στην ενότητα και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού μας.
Παρατήρησε πως «η Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς μαζί με την "Προκήρυξιν" προς τον αμερικανικό λαό, που στάλθηκε δύο μήνες αργότερα από τη Μεσσηνιακή Σύγκλητο, εμπεριέχουν την πεμπτουσία της Επανάστασης και συγχρόνως αποτελούν μνημεία ελευθερίας και διεκδίκησης των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι κείμενα εξόχως επίκαιρα, γιατί σ’ αυτά συμπυκνώνονται η διαχρονική προσφορά του Ελληνισμού και οι αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Ακόμα, ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «το πνεύμα του 1821,
η ιστορική γνώση και, κυρίως, η ενότητα, η συνεργασία και η συνεννόηση, θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες• και το 2021, στα 200 χρόνια μετά την έναρξη της Επανάστασης από την Καλαμάτα, όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα θα αποτελούν κακή ανάμνηση, αλλά και πολύτιμα διδάγματα».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο δήμαρχος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, τη σφραγίδα της Μεσσηνιακής Συγκλήτου και το Χρυσό Κλειδί της Πόλης της Καλαμάτας, επισημαίνοντας πως «δίνεται από όλους τους Καλαματιανούς, στο γνήσιο τέκνο της πόλης, με την πίστη ότι θα ηγηθεί του αγώνα του έθνους να ξεπεράσει τις μεγάλες δυσκολίες».
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου ανέγνωσε την απόφαση του Σώματος με την οποία ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης τον Πρ. Παυλόπουλο.
Από την τελετή απουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, γεγονός που έκανε εντύπωση και σχολιάστηκε δυσμενώς.
Παρέστησαν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Σπάρτης και Μονεμβασίας Ευστάθιος, ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, βουλευτές και πρώην βουλευτές της Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δήμαρχοι του νομού και πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Γ.Σ.