Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 20:08

Εμφύλιος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το αεροδρόμιο Τρίπολης

Εμφύλιος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το αεροδρόμιο Τρίπολης

- Ο Ρέππας διέψευσε τη Νάντια και η Μεσσήνια βουλευτής τον κατηγορία για διγλωσσία

Η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας συγκρούεται με το γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο

 

Εμφύλιος πόλεμος για τη λειτουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη έχει ξεσπάσει τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία.
Στο πράσινο στρατόπεδο, αργά προχθές το βράδυ ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας διέψευσε εμμέσως πλην σαφώς την προχθεσινή ανακοίνωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου (στην οποία ανέφερε πως ο κ. Ρέππας της δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε σαν σκέψη η λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη»), λέγοντας: «Το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης είναι θέμα μελέτης και πρότασης από την αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ολα τα άλλα ούτε καν αναφέρθηκαν». Λίγες ώρες αργότερα μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης ο Δημήτρης Ρέππας το έθεσε πρώτος εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το θέμα παραμένει».
Ετσι, η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου απάντησε με μια σκληρή ανακοίνωση στον κ. Ρέππα, σημειώνοντας: «Η αναδίπλωση του κ. Ρέππα προφανώς εκφράζει την πολιτική σχολή που πρεσβεύει ότι "άλλα λέμε στη Μεσσηνία και άλλα στην Αρκαδία" για το ίδιο θέμα. Εγώ δεν έχω τελειώσει αυτήν τη "σχολή", ούτε ενστερνίζομαι τις πρακτικές της. Λυπάμαι δε, γιατί τέτοιου είδους τερτίπια έχουν οδηγήσει το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς σε αναξιοπιστία».
Παράλληλα η κ. Γιαννακοπούλου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ στη δήλωσή της αναφέρεται στα θέματα του περιφερειακού της Καλαμάτας και της Ολυμπίας Οδού, καταλογίζοντας ευθύνες στον κ. Ρέππα για τη στάση που κρατά μη ενημερώνοντας για την εξέλιξή τους.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Χθες το μεσημέρι ξέσπασε εμφύλιος και στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, όταν η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής: «Οι συζητήσεις για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν εξυπηρετούν τίποτα περισσότερο από μικροκομματικές επιδιώξεις Αρκάδων πολιτικών». Η ανακοίνωση αυτή... αδειάζει καταρχάς τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρη Δράκο και τα μέλη της παράταξης, που τάχτηκαν υπέρ της λειτουργίας αεροδρομίου στην αρκαδική πρωτεύουσα. Παράλληλα έρχεται σε σύγκρουση με τη δήλωση του Αρκά γενικού γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Λυκουρέντζου,ο οποίος δήλωνε προχθές:
«Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε όλοι σε μια στρατηγικής σημασίας επιλογή για την Αρκαδία και την Τρίπολη, παρότι αυτή η πρόταση είχε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν με περιφρόνηση. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα την αποδοχή από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό. Οι συμπολίτες μας είναι βέβαιο πως θυμούνται ότι ήμουν ένας εκ των ελαχίστων πολιτικών της Αρκαδίας που ευθύς εξ αρχής με την έναρξη της πολιτικής μου διαδρομής στην Αρκαδία έθεσα αυτόν τον στόχο. Και χαίρομαι, διότι η πρόταση αυτή είχε αντιμετωπιστεί με διαφορετικά επιχειρήματα και ύφος από αυτά που αντιμετωπίζεται σήμερα».

ΔΗΛΩΣΗ ΡΕΠΠΑ

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Υποδομών αναφέρονται τα εξής: «Το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης είναι θέμα μελέτης και πρότασης από την αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε σήμερα (σ.σ. προχθές) με τη βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών. Ολα τα άλλα, ούτε καν αναφέρθηκαν».

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών σημειώνεται: «Το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης ο Δημήτρης Ρέππας το έθεσε πρώτος εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το θέμα παραμένει. Ως αρμόδιος υπουργός δεν πρόκειται να το χειριστεί με τρόπο επιπόλαιο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Εχει αποδείξει ότι οι εντυπώσεις δεν τον ενδιαφέρουν. Ολα εξαρτώνται από τη μελέτη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών. Το κράτος δεν πρόκειται να διαθέσει πόρους, ιδίως αυτήν την περίοδο, για ένα ακόμη αεροδρόμιο. Εχει κάθε συμφέρον όμως, να αξιοποιήσει τα δικαιώματά του σε αυτή τη σημαντική υποδομή, προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια και αξιόπιστους επενδυτές». 

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΝΤΙΑ

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε μετά την αναδίπλωση του υπουργού:
«Μεγάλη απορία και έκπληξη μου προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών κ. Ρέππα, με την οποία ανασκευάζει όσα μου είχε αναφέρει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, σχετικά με τη μη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη.
Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και λαθεμένες εντυπώσεις, δηλώνω ξεκάθαρα ότι όσα ανέφερα στις χθεσινές δηλώσεις μου στηρίζονται σε ρητές διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού.
Η αναδίπλωση του κ. Ρέππα προφανώς εκφράζει την πολιτική σχολή που πρεσβεύει ότι "άλλα λέμε στη Μεσσηνία και άλλα στην Αρκαδία" για το ίδιο θέμα. Εγώ δεν έχω τελειώσει αυτήν τη "σχολή", ούτε ενστερνίζομαι τις πρακτικές της. Λυπάμαι δε, γιατί τέτοιου είδους τερτίπια, έχουν οδηγήσει το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς σε αναξιοπιστία.
Αρκετή ζημιά έχει γίνει ήδη στην Πελοπόννησο, επειδή διαχρονικά κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη έχουν αρνηθεί να γίνει ενιαία Περιφέρεια! Ας μην τη ζημιώσουμε άλλο με παιχνίδια μικροπολιτικής.
Ελπίζω ο κ. Ρέππας, μιλώντας σε "ουδέτερο έδαφος", στη Βουλή των Ελλήνων, μετά την ερώτηση που κατέθεσα, να μας πει επιτέλους την αλήθεια χωρίς μισόλογα και χωρίς υπεκφυγές.
Το ίδιο ελπίζω να συμβεί, όχι μόνο για το θέμα του αεροδρομίου, αλλά και για το τμήμα της Ολυμπίας Οδού Καϊάφας - Καλό Νερό και για τον περιμετρικό Καλαμάτας, αφού η θέση του υπουργείου και για αυτά τα θέματα επίσης δεν είναι ούτε σαφής, ούτε ξεκάθαρη».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Η κ. Γιαννακοπούλου κατάθεσε την εξής ερώτηση στη Βουλή, για τη λειτουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη:
«Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης και ως πολιτικού. Το αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών σε ό,τι αφορά την κατασκευή του, τη γεωμορφολογία της περιοχής και τα βοηθήματα επικοινωνίας. Εχει συγκεκριμένες, περιορισμένες δυνατότητες για υποδοχή αεροσκαφών, καθώς είναι ένα αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης.
Το αεροδρόμιο της Τρίπολης απέχει λιγότερο από 80 χλμ. και, μετά την ολοκλήρωση του νέου δρόμου, περίπου μισή ώρα από την Καλαμάτα, και πέραν των 100 χλμ. από το "Ελ. Βενιζέλος" - και συνεπώς μπαίνουν κάποια ζητήματα, όπως της συνολικής εξυπηρέτησης της περιοχής με αεροπορική σύνδεση, της υποστήριξης της τουριστικής ανάπτυξης όλης της Περιφέρειας, και της εξασφάλισης των όρων λειτουργίας των υπαρχουσών δομών και της βιωσιμότητάς του.
Σχετικά με το τελευταίο, οι περιοχές όπου ήδη λειτουργούν πολιτικά αεροδρόμια, όπως εδώ το αεροδρόμιο Καλαμάτας, είναι απαραίτητο να μην αφεθούν στην τύχη τους και να μην υποβαθμιστούν με τη λειτουργία σε ελάχιστη απόσταση και άλλου πολιτικού αεροδρομίου με τεράστια κόστη, σε μια κρισιμότατη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, αλλά να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές του που έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
Συνεπώς, πρέπει να δούμε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών του, όπως ενδεικτικά η ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπτυξη του κόμβου του αεροδρομίου, η μελέτη για νέα αναδιάταξη των χώρων της αίθουσάς του και η εφαρμογή νέων όρων λειτουργίας του αεροδρομίου Καλαμάτας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των τσάρτερ.
Η δημιουργία και ενός άλλου πολιτικού αεροδρομίου ή η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό προϋποθέτει ειδικές μελέτες για την ανάπτυξή του - όπου θα περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις, οι μελλοντικές επιπτώσεις, οι όροι εξασφάλισης βιωσιμότητας των άλλων αεροδρομίων και προφανώς τα μεγάλα κόστη.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονταν μέχρι σήμερα τα ζητήματα, και η τοπικιστική και κοντόφθαλμη αντιπαλότητα και προσέγγιση κορυφαίων πολιτικών στελεχών, ακόμη και για τη δομή των Περιφερειών του ελληνικού κράτους, καταδίκασαν πρόσφατα για μια ακόμη φορά την Πελοπόννησο να παραμείνει κατακερματισμένη σε 3 Περιφέρειες και, ως εκ τούτου, οι προοπτικές ανάπτυξής της να είναι αρνητικές ή περιορισμένες. Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
1. Προτίθεται, όντως, η κυβέρνηση να μετατρέψει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης σε πολιτικό, παρότι σε ελάχιστη απόσταση λειτουργεί το αεροδρόμιο Καλαμάτας; Να απαντηθεί επιτέλους υπεύθυνα, επίσημα και εγγράφως το θέμα αυτό, χωρίς υπεκφυγές, παρερμηνείες, αναδιπλώσεις δηλώσεων και ανασκευές.
2. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αναβάθμιση και βελτίωση λειτουργίας του αεροδρομίου της Καλαμάτας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις τωρινές ανάγκες για όλη την Περιφέρεια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Χθες το απόγευμα, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Υποδομών εξέδωσε και νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Καλό είναι να μιλούμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο. Αλλωστε το δημόσιο πολιτικό ήθος κατακτάται με πράξεις, όχι με λόγια. Κι αυτό το ήθος είναι εύκολα αντιληπτό αν κάποιος το διαθέτει ή όχι».
Στη συνέχεια της γραπτής ανακοίνωσης επαναλαμβάνεται το κείμενο της πρώτης ανακοίνωσης για το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΝΔ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με τίτλο «Εκτός τόπου και χρόνου», η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας χθες το μεσημέρι εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Εν μέσω της πιο δύσκολης περιόδου για την πατρίδα μας, βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης αλληλοδιαψεύδονται δημόσια για τη μετατροπή ή μη του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό. Οι άνθρωποι είτε δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της σημερινής εποχής, είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ειδάλλως, πώς θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε αυτό το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται στις πλάτες των πολιτών της Πελοποννήσου. Με τέτοιες πρακτικές λαϊκισμού, αναρωτιόμαστε τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή την κυβέρνηση.
Οσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, πιστεύουμε πως οι συζητήσεις για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν εξυπηρετούν τίποτα περισσότερο από μικροκομματικές επιδιώξεις Αρκάδων πολιτικών».