Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2011 13:44

Η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την


Η ανάγκη για βαθιές τομές και αλλαγές είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη, για να εξορθολογιστεί η διαχείριση και λειτουργία των όποιων συστημάτων και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν άμεσα και αποφασιστικά την κοινωνία.
Το Ε.Σ.Υ., κατάκτηση του ελληνικού λαού και η μεγαλύτερη ίσως κοινωνική αλλαγή και προσφορά που έχει δώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρέπει και να διατηρηθεί και να λειτουργήσει και οπωσδήποτε και με κάθε θυσία να αναβαθμισθεί για να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες υγείας του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πολλών, των αδύναμων, των ανθρώπων  της περιφέρειας και της υπαίθρου.
Επιχειρείται από τη κυβέρνηση μια αναδιάταξη των μονάδων υγείας με σκοπό την καλύτερη δυνατή οργάνωση, λειτουργία και απόδοση του όλου συστήματος και μια εξοικονόμηση πόρων που, χωρίς να περιορίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, για να διοχετευθούν οι πόροι που θα εξοικονομηθούν στην ακόμη καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα.
Η προσπάθεια αυτή απαιτεί σίγουρα προσεγμένη σχεδίαση, διάλογο και συναίνεση και φυσικά πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί.
Άκριτη άρνηση για μικροπολιτικούς λόγους και μικροκομματικές σκοπιμότητες αδικούν το ζωτικότερο των θεμάτων του ελληνικού λαού και δεν συμβάλλει στην μεγιστοποιημένη ευθύνη που πρέπει να επιδειχθεί για να υπάρξουν τα ποθούμενα αποτελέσματα.
Στο ίδιο πνεύμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα για το μέλλον του νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα λάβει υπόψη του ότι η συρρίκνωση και η κατάργηση των περιφερειακών Νοσοκομείων θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στην λειτουργία των μεγάλων κεντρικών νοσοκομείων, καθόσον τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν ως «φίλτρα», συγκρατώντας μεγάλο  αριθμό περιστατικών, εξυπηρετώντας επείγουσες και άμεσες ανάγκες, επιλύοντας οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τόσο των ασθενών όσο και του συγγενικού περιβάλλοντος, ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1948 ύστερα από δωρεά του Γ. Αλεξόπουλου το 1932, διαθέτει 86 κλίνες οι οποίες κατανέμονται σε Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Καρδιολογική κλινική και Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό εργαστήριο, διαθέτει επίσης Μ.Τ.Ν. αποτελούμενη από 14 μηχανήματα,  δύο (2) Χειρουργικές αίθουσες  πλήρως ανακαινισμένες που δόθηκαν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2010, η δε Μ.Τ.Ν. είναι από τις λίγες της Χώρας που είναι πιστοποιημένη με ISO,  ότι ο Τομέας ευθύνης του Νοσοκομείου είναι κατά κύριο μέρος ο Δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό περίπου 50 – 60 χιλιάδες, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται, ότι επί πλέον το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της Επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας και μέρος της επαρχίας Πυλίας προσέρχεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για παροχή ιατρικών υπηρεσιών παρ’ ότι υγειονομικώς καλύπτονται από τα Νοσοκομεία Κρεστένων, Πύργου και Καλαμάτας, ότι  από το καλοκαίρι του 2010 λειτουργεί στα όρια του Δήμου Τριφυλίας  μεγάλη Τουριστική μονάδα η οποία καλύπτεται από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ότι όλα τα έργα εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου, οι επεκτάσεις των κλινών, η ΜΤΝ, τα Χειρουργεία, ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έγιναν χωρίς να επιβαρυνθεί σχεδόν ούτε κατά ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός, ότι  ο αριθμός των επισκεπτών στο Νοσοκομείο (είτε για νοσηλεία, είτε για εξετάσεις) διαρκώς αυξάνεται, ότι  καθημερινά προσέρχονται περίπου 250 – 300 πολίτες (τους θερινούς μήνες διπλασιάζονται), ότι τα εξωτερικά ιατρεία αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται (είναι σε εξέλιξη η έγκριση της μελέτης ύψους 70.000,00 € δωρεά και αυτή), ότι  στα όρια ευθύνης του Νοσοκομείου και σε απόσταση 15km από αυτό, λειτουργεί μονάδα Κ.Α.Φ.Κ.Α και θεωρούμε σκόπιμο να ενοποιηθούν οι λειτουργίες των δύο (2) μονάδων και για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, αλλά κυρίως για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους του Κ.Α.Φ.Κ.Α. και τους τραυματίες ασθενείς που εξέρχονται του Νοσοκομείου και έτσι θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ‘’Πάρκο Υγείας και Πρόνοιας’’, ότι  η ίδρυση σύγχρονου σταθμού ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά (όπου προσφέρονται έτοιμες σχεδόν εγκαταστάσεις) καλύπτει το κενό από την Πυλία έως τα όρια της Ηλείας και ότι το πλησιέστερο Νοσοκομείο βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 60 χλμ. από την Κυπαρισσία ή 100 χλμ. από την περιοχή των Γαργαλιάνων και με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι αποφάσεις που θα ληφθούν σίγουρα και εκ του ασφαλούς θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


NEWSLETTER