Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 13:21

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κατά δημάρχων για τα σκουπίδια 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κατά δημάρχων για τα σκουπίδια 

Στους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταλογίζει την ευθύνη για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που θα αποφασίσουν, η Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «για την επιλογή τους θα κριθούν από τους δημότες τους».

Παρατηρεί πως «οι δήμαρχοι πρέπει να αποφασίσουν τι είδους διαχείριση των απορριμμάτων τους επιθυμούν και με ποιο οικονομικό κόστος για τους πολίτες τους. Οι δήμαρχοι και ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραχωρήσουν τα απορρίμματά τους στην ΤΕΡΝΑ ή να προχωρήσουν στη διαχείρισή τους με άλλο τρόπο. Ουδείς άλλος».

Η Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ επανάληψη μέσω των οργανώσεών του υποστηρίζει την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και  ανακύκλωση, στοχεύοντας στη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων». Υποστηρίζονας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, εκτιμά πως «συνεπής στις αρχές αυτές η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νέου ΕΣΔΑ, ο οποίος προωθεί την ανακύκλωση και τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων. Η ισχύς του νέου ΕΣΔΑ επέβαλε την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ για την Πελοπόννησο μετά τη σύνταξη των Τοπικών Δημοτικών Σχεδίων Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Επίσης, η κυβέρνηση επανέφερε την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΦοΣΔΑ, δηλαδή στους δήμους». Κι επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους δήμους παρατηρεί ότι «η εξέλιξη αυτή προφανώς ενόχλησε ορισμένους από τους δημάρχους, μιας και πλέον δεν μπορούσαν να "κρύβονταν" πίσω από την αναρμοδιότητά τους. Τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για τη διαχείριση των σκουπιδιών που παράγονται στους δήμους τους. Είναι προφανές ότι κανένας δήμος ή ΦοΣΔΑ δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή του περί της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων σε άλλον δήμο. Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ πρέπει να διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε δήμο να αποφασίσει ο ίδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων του». 

Κλείνοντας κι επιβεβαιώνοντας την αντίθεσή της στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, σημειώνει ότι «η πρόκριση και υλοποίηση περισσότερων της μιας λύσεων, η δυνατότητα ταυτόχρονης εφαρμογής μεθόδων και τεχνολογιών όχι μόνο εξασφαλίζει ευελιξία, προσαρμογή στην τεχνολογική εξέλιξη, καλύτερο και διαρκώς βελτιούμενο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά διασφαλίζει και την απεξάρτηση από ήδη παλαιωμένα περιβαλλοντικά και ακριβά μοντέλα που στοχεύουν αποκλειστικά στην οικονομική ομηρία δήμων και κατοίκων για την κερδοφορία οικονομικών σχημάτων».