Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 12:31

Κρίτων Αρσένης: “Πάρκινγκ για δεξαμενόπλοια ο Μεσσηνιακός Κόλπος”

Γράφτηκε από την
Κρίτων Αρσένης: “Πάρκινγκ για δεξαμενόπλοια ο Μεσσηνιακός Κόλπος”


“Πάρκινγκ για δεξαμενόπλοια ο Μεσσηνιακός Κόλπος”, επισημαίνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο Κρ. Αρσένης παρατηρεί ότι “τα νερά του Μεσσηνιακού Κόλπου έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ δεκάδων τάνκερ πετρελαίου και αερίου, τα οποία αρόδου πραγματοποιούν μεταγγίσεις καυσίμων και στράγγιση έρματος. Ο Μεσσηνιακός Κόλπος παρέχει στις εταιρείες διεθνή ύδατα και ταυτόχρονα μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας. Μάλιστα, εκτός από τη Μάλτα και το Μεσσηνιακό Κόλπο, στη Μεσόγειο δεν εντοπίζεται άλλο σημείο που να είναι τόσα τάνκερ σταματημένα. Στις 17/9/2020 τα ξημερώματα, νοτιοανατολικά της Κορώνης, εντός διεθνών υδάτων, σημειώθηκε διαρροή πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο κατά τη διάρκεια μετάγγισης πετρελαίου, «από κάποια δεξαμενή έρματος», με αποτέλεσμα να διαρρεύσει ποσότητα πετρελαίου στη θάλασσα καλύπτοντας μια έκταση 2 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων”.
Ωστόσο, σημειώνει πως “δεν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η απουσία ουσιαστικών ελέγχων έχει γίνει ευρέως αντιληπτή από τα πληρώματα διερχόμενων εμπορικών πλοίων, «καθώς παρόμοιες κηλίδες καταγράφουμε πλέον συχνά στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Η φύση και η έκταση της ρύπανσης αποτελεί απόδειξη εκτεταμένης και συστηματικής απόρριψης ξεπλυμάτων από αμπάρια μεγάλων πλοίων κατά παράβαση της νομοθεσίας”.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 ρωτάει τον υπουργό: 1) Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για το περιστατικό στις 17/9/20; Εκτός από το διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε, ποιο είναι το πρόστιμο για τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας; 2) Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του ανωτέρω φαινομένου; Πώς χειρίζονται τις κραυγαλέες περιπτώσεις συστηματικής επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος; 3) Με ποιον τρόπο προστατεύει τον πυρήνα του τουριστικού προϊόντος της περιοχής; 4) Δεδομένου ότι στα πλοία που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου από τις λιμενικές αρχές με σκοπό τη διερεύνηση πιθανής θαλάσσιας ρύπανσης, σε πόσους τέτοιους ελέγχους έχει προχωρήσει η υπηρεσία κατά τα τελευταία έτη;”.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER