Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 18:17

Η ΚΝΕ Μεσσηνίας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γράφτηκε από την
Η ΚΝΕ Μεσσηνίας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση


Ανακοίνωση για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέδωσε το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ, αφού όπως εξηγεί “χιλιάδες μαθητές -ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών οικογενειών- θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, αφού θα υπάρξει μεγάλη μείωση των εισακτέων”.

Σύμφωνα με την επιστολή των νέων: “Χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς να υπολογίζει την αγωνία, το άγχος και την πίεση που αισθάνονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση τους αιφνιδιάζει αλλάζοντας το φετινό σύστημα εισαγωγής, 6 μήνες πριν δώσουν πανελλήνιες! Χιλιάδες υποψήφιοι σε όλη τη χώρα, αυτή τη στιγμή, αισθάνονται “πειραματόζωα” σε αλλαγές που τους βάζουν “το μαχαίρι στο λαιμό” τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποια θα είναι η τελική εξεταζόμενη ύλη. Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να κάμψει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια (βλ. πανεπιστημιακή αστυνομία, έλεγχος εισόδου κ.λπ.), προσπαθεί να δελεάσει τους πρυτάνεις, δίνοντας στα πανεπιστημιακά τμήματα τη δυνατότητα να ορίζουν την ελάχιστη βάσης εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν πλέον περιορισμένο αριθμό επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Οσοι καταφέρουν με την πρώτη συμπλήρωση μηχανογραφικού και περάσουν, έχει καλώς. Οσοι δεν τα καταφέρουν, θα ξανακάνουν μηχανογραφικό για όποια σχολή μένει κενή. Το υπουργείο θέλει ουσιαστικά να μη διαλέγουν οι μαθητές το τμήμα που επιθυμούν, αλλά το τμήμα να διαλέγει τους μαθητές! Πρόκειται για ένα παρόμοιο σύστημα με αυτό που είχε επιχειρήσει να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το πρώτο μηχανογραφικό των δέκα επιλογών και τα λεγόμενα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης”.
Σύμφωνα με το ΤΣ, τα παραπάνω: “Κόβουν τα φτερά σε χιλιάδες μαθητές που ονειρεύονται να σπουδάσουν και οδηγούνται αντικειμενικά στην ανήλικη εργασία της μαθητείας στις νέες επαγγελματικές σχολές κατάρτισης μετά το γυμνάσιο, που προκρίνεται μέσω του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση. Η επιλογή του τμήματος γίνεται τζόγος για τους μαθητές, αφού, αν δεν “πετύχουν” με την πρώτη μία από τις περιορισμένες επιλογές τους, χωρίς μάλιστα να ξέρουν ποια θα είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής, στη συνέχεια θα παίρνουν κυριολεκτικά “ό,τι περισσέψει”... Οδηγούμαστε στη μονιμοποίηση των τεράστιων κενών σε καθηγητές και υποδομές των ίδιων των πανεπιστημίων, κάτι που σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών όλων των φοιτητών. Μόνοι τους, άλλωστε, ομολογούν πως με αυτά τα μέτρα δε θα χρειάζονται τόσες μετεγγραφές ή καθηγητές για φροντιστηριακά μαθήματα. Δρομολογείται και με αυτόν τον τρόπο η περαιτέρω κατηγοριοποίηση έως και κλείσιμο τμημάτων, η υλοποίηση, δηλαδή, της έκθεσης Πισσαρίδη”.


NEWSLETTER