Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 20:19

Η Ελληνική Λύση για αντιπλημμυρικό και λιμάνι Καλαμάτας

Η Ελληνική Λύση για αντιπλημμυρικό και λιμάνι Καλαμάτας

 

Δύο ερωτήσεις για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και προβλήματα στο λιμάνι της Καλαμάτας, κατέθεσε στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.

Οι ερωτήσεις συντάχθηκαν με πρωτοβουλία της Αννας Νεγρεπόντη, που είναι πολιτευτής του κόμματος στη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, στην ερώτηση για τα αντιπλημμυρικά αναφέρεται ότι “χωρίς αντιπλημμυρικά έργα έχει μείνει η Καλαμάτα, εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα, κάθε φορά που βρέχει έντονα να γίνονται οι δρόμοι της ποτάμια. Σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο προκαλούνται τα ίδια προβλήματα στην πόλη, λόγω των κακοτεχνιών και της έλλειψης υπογείων δικτύων ομβρίων υδάτων. Αρκετοί, δε, κάτοικοι της Καλαμάτας παραπονούνται για το ότι καμία δημοτική αρχή δεν έχει ασχοληθεί με σχετικές υπόγειες κατασκευές”.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ρωτάει τον υπουργό Εσωτερικών: “Προτίθεσθε να εξαντλήσετε τα περιθώρια παρεμβάσεών σας για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Καλαμάτα από τις αρμόδιες για τον σκοπό αυτό δημόσιες υπηρεσίες;”.

Στην ερώτηση για προβλήματα στο λιμάνι της Καλαμάτας, αναφέρεται ότι “όπως πληροφορούμαστε από διαμαρτυρίες ντόπιων κατοίκων, πριν το έτος 2000, το λιμάνι της Καλαμάτας εξυπηρετούσε 750 εμπορικά και επιβατηγά πλοία τον χρόνο. Από εκεί και μετέπειτα, φαίνεται ότι άλλαξαν οι στόχοι που προορίζεται να επιδιώκει το εν λόγω λιμάνι, με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη. Άρχισαν τα προβλήματα, με την σμίκρυνση της χερσαίας ζώνης του και δόθηκε χερσαίος χώρος στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων των παρακείμενων χώρων εστίασης, ενώ υπήρξε στένωση των κοντινών προς το λιμάνι δρόμων. Ακολούθησε και η αποβιομηχάνιση της ευρύτερης περιοχής, με τραγικά αποτελέσματα για την λειτουργία του λιμανιού”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ερωτάται: “Σκοπεύετε να μεριμνήσετε καταλλήλως για την ορθολογικότερη δυνατή λειτουργία του λιμανιού της Καλαμάτας, καθώς, χρόνο με τον χρόνο η λειτουργικότητά του φθίνει συνεχώς;”.