Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 20:47

Μεσσηνιακά σύκα και ελιές στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση των Οικολόγων

Μεσσηνιακά σύκα και ελιές στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση των Οικολόγων

Ελιές και σύκα από την μεσσηνιακή γη παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός διήμερου εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με Ελληνες από τη βελγική πρωτεύουσα, το οποίο διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

 

Τα αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας προσέφερε η Δήμητρα Λυμπεροπούλου πρόεδρος στο παράρτημα Μεσσηνίας της Πανελλήνιας Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων  (ΠΕΠΤεΓ), η οποία μετείχε στο διήμερο, μαζί με άλλους 30 Ελληνες, αγρότες, βιοκαλλιεργητές, εκπροσώπους Επιμελητηρίων καθώς και ειδικούς σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και ανάπτυξη συνεργασιών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα θέματα της ποιοτικής γεωργίας, ιδιαίτερα της οικολογικής και της κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των δικτύων παραγωγών - καταναλωτών, της ποιοτικής διατροφής, της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της ανάπτυξης αστικών κήπων».

Οι συμμετέχοντες, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, πήραν μέρος σε δυο ημερίδες. Η μια με θέμα "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων'',  όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική.

Η δεύτερη είχε θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", τη διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών».

 

Τέλος, συνάντηση γνωριμίας με Ελληνες που ζουν στις Βρυξέλλες, συνδιοργάνωσαν ο Ελληνικός Κύκλος Βρυξελλών (http://www.hellenic-circle.eu/) και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, «προσκαλώντας βιολογικούς παραγωγούς, νέους αγρότες και επιτυχημένους επιχειρηματίες στον τομέα της ελληνικής ποιοτικής διατροφής και γεωργίας. Στη  διαφορετική αυτή εκδήλωση οι προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους και η Δήμητρα Λυμπεροπούλου, παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους αλλά και τα προϊόντα τους και δήλωσαν ευτυχείς βλέποντας το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον ελληνικό κόσμο των Βρυξελλών».