Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 08:14

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης στην «Ε»: “Χωρίς υποδομές δεν υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη”

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης στην «Ε»: “Χωρίς υποδομές δεν υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη”

 

Χωρίς υποδομές δεν μπορείς να έχεις υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και περιφερειακής σύγκλισης σημειώνει ο Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην «Ε» τονίζοντας, ειδικότερα για τη Μεσσηνία, ότι στερείται σοβαρών επενδύσεων στις υποδομές με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η αναπτυξιακή προοπτική.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται διεξοδικά  στα ζητήματα της οικονομίας σημειώνοντας ότι «έχουμε αύξηση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Για αυτό οι Έλληνες εγκαταλείπουν την ύπαιθρο η οποία μέρα με την ημέρα ερημώνει». Σε σχέση με τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για ένα νέο 1977 και για κατάληψη της θέσης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Συνέντευξη στο Γιώργο Παναγόπουλο

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πολιτικό ζητούμενο των ευρωεκλογών;

Το πολιτικό ζητούμενο σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι διττό: Αφενός, είναι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οπότε πρώτος μας πολιτικός στόχος είναι να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ώστε να ενισχυθούν οι δυνάμεις των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να διαμορφωθεί μία προοδευτική πλειοψηφία που θα εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ενίσχυση της πολιτικής μας ευρωομάδας πρέπει να είναι αποφασιστική, ώστε να αποτραπεί η εκ νέου προώθηση της συντηρητικής ατζέντας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία συντηρεί και αυξάνει αντί να μειώνει τις ανισότητες, οδηγεί στην Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων, και προωθεί οικονομικές πολιτικές χωρίς κοινωνική διάσταση.

Από την άλλη μεριά, οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι και μία εθνικού χαρακτήρα εκλογική αναμέτρηση. Προφανώς δεν κρίνεται ποιος θα είναι κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όμως αυτά που κρίνονται σε αυτές τις εκλογές είναι από τη μία πλευρά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συμπληρώνει πέντε χρόνια στην εξουσία και ακόμη δεν έχει δώσει αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης, της προστασίας από φυσικές καταστροφές, την ασφάλεια των πολιτών και την θωράκιση των θεσμών και του κράτους δικαίου. Πολιτικό ζητούμενο για εμάς είναι όχι μόνο να αμφισβητηθεί η αίσθηση πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ, αλλά και να ενισχύσουμε το ΠΑΣΟΚ, ώστε η χώρα το βράδυ της 9ης Ιουνίου να έχει μία αξιωματική αντιπολίτευση υπεύθυνη, προγραμματική και αξιόπιστη.

 

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον παγκόσμιο καταμερισμό δυνάμεων;

Έχουμε ένα διπλό πολεμικό μέτωπο αυτή τη στιγμή, στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας, και στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για δύο πολεμικές συγκρούσεις που είναι αβέβαιο το πότε θα τελειώσουν, και ποιες ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις θα επιφέρουν. Όμως και στις δύο περιπτώσεις αυτό που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ στρατηγική αυτονομία. Τα επόμενα πέντε χρόνια η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει την κοινή αμυντική και εξωτερική πολιτική και παράλληλα να αποτελέσει μία ηγέτιδα διπλωματική δύναμη, όπως γίνεται για παράδειγμα στα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Αυτό που χρειάζεται είναι ακόμη περισσότερο αποφασιστικά βήματα ώστε να δημιουργηθεί μία «ευρωπαϊκή σφαίρα άμυνας και ασφάλειας» εντός των γεωγραφικών της ορίων και να αναλάβει εμβληματικές πρωτοβουλίες στον περίγυρό της στα Βαλκάνια, τη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που θα την ενισχύουν. Και η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη περισσότερο επιτακτική ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο.

 

Η ακρίβεια δημιουργεί πρόβλημα στα ελληνικά νοικοκυριά ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας σε επίπεδο ΑΕΠ δεν φαίνεται να κλείνει σύντομα τη ψαλίδα σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τι είναι αυτό που δεν γίνεται σωστά και πρέπει άμεσα να αλλάξει;

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εαρινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, 2,2 για το 2024 και 2,3 για το 2025, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες για την ευρωζώνη είναι στο 0,8 και το 1,4% αντίστοιχα. Όμως τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς κι αυτό για μία σειρά από λόγους:

Πρώτον, γιατί η ανάπτυξη αυτή δεν αφορά όλους τους Έλληνες όπου και αν κατοικούν όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Για αυτό οι Έλληνες εγκαταλείπουν την ύπαιθρο η οποία μέρα με την ημέρα ερημώνει.

Δεύτερον η ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών είναι πλέον ενδημική στην Ελλάδα και μειώνει την αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου και συνταξιούχου. Τα τρόφιμα τα πληρώνουμε 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι υπηρεσίες στις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, λόγω της ολιγοπωλιακής διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Το ΑΕΠ αυξάνεται αλλά βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και στα έσοδα από τη τουριστική δραστηριότητα, χωρίς όμως να προχωρούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αύξαναν την δυναμικότητα της οικονομίας. Και δυστυχώς φαίνεται να χάνεται η μεγάλη ευκαιρία των πόρων που εισέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χαμηλές επιδόσεις στην εκτέλεση οροσήμων, αξιοποίηση των πόρων για λίγους, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, αδιαφάνεια στην εν γένει λειτουργία του. Όλα αυτά στερούν από την Ελλάδα την αξιοποίηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό άλμα στην πατρίδα μας και την επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης.

 

Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείτε ικανοποιητικό για το ΠΑΣΟΚ; Αρκεί η αύξηση των ποσοστών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ή απαιτείται κάτι μεγαλύτερο;

Θέλουμε ως ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις για ένα «νέο 1977», όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου προσπέρασε την Ένωση Κέντρου και έγινε η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και το 1981 η κυβέρνησή της. Ζητούμε από τους Έλληνες πολίτες να δώσουν τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Να αποτελέσει την επομένη των ευρωεκλογών τον πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων, όπου με το πρόγραμμά του, τις αρχές και τις αξίες του θα διαμορφώσει μία πειστική εναλλακτική επιλογή προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

 

Επισκεφτήκατε πρόσφατα τη Μεσσηνία και κουβεντιάσατε με πολίτες και φορείς της περιοχής.  Τι θεωρείτε ότι χρειάζεται για να στηριχτεί η οικονομία της περιοχής ;

Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Μεσσηνία, όπως σχεδόν το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας, στερείται σοβαρών επενδύσεων στις υποδομές, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η αναπτυξιακή προοπτική. Είναι πολύ σοβαρές οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε μία σειρά έργων υποδομής, όπως είναι οι Οδικοί Άξονες Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, Καλό Νερό-Τσακώνα, το Φράγμα στα Φιλιατρά, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Επίσης παρατηρούνται ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας του νομού Μεσσηνίας. Χωρίς υποδομές δεν μπορείς να έχεις υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και περιφερειακής σύγκλισης. Χωρίς ισχυρό σύστημα υγείας και απρόσκοπτη πρόσβαση στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα δεν μπορείς να εξασφαλίσεις την ευημερία των μόνιμων κατοίκων αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται στην περιοχή. Συνεπώς για τη Μεσσηνία χρειάζεται να διασφαλιστεί συνδεσιμότητα όχι μόνο με το κεντρικό κράτος, αλλά και με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

 

Ποιος είναι

Ο Φίλιππος Σαχινίδης γεννήθηκε στον Καναδά και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έκανε μεταπτυχιακό στο Queens College, CUNY και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Δίδαξε οικονομικά στο Manchester School of Management. Το διάστημα από το 1996 ως το 2007, εργάστηκε στο ΙΟΒΕ, στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ τα έτη 2007–2014. Το διάστημα 2009–2012 ανέλαβε Υφυπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Ορίστηκε ως Γραμματέας Τομέα Οικονομικών επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά. Είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.