Σάββατο, 10 Μαϊος 2014 08:28

Μαρία Σπυράκη: "Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα χύσουμε την καρδάρα"

Μαρία Σπυράκη: "Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα χύσουμε την καρδάρα"

"Για μένα το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε πρόσφατη συνέντευξή του, η χώρα γύρισε σελίδα και δεν πρέπει να ξαναπέσουμε στην κρίση".

Την εκτίμηση αυτή κάνει, μιλώντας στην «Ε», η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Οπως παρατηρεί μάλιστα, "η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Η ψήφος παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας".

Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη την απόφασή της να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία - «σίγουρα δεν είναι μια εύκολη απόφαση μετά από 23 χρόνια σκληρής δουλειάς. Και δεν είναι εύκολη γιατί, να σας το πω απλά, δεν κράτησα καμία "καβάτζα"», σημειώνει χαρακτηριστικά.

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Αυτό που θα κριθεί στις εκλογές είναι: ή ψηφίζουμε σταθερότητα ή "25 φεύγουν". Αυτό είναι το δίλημμα που διαμορφώθηκε.

Ανήκω σε εκείνους που ψηφίζουν τη σταθερότητα. Και θέλω τη σταθερότητα, όχι γιατί όλα έγιναν καλά. Θέλω τη σταθερότητα για να επιστρέψει η χώρα σε μια κανονικότητα. Για να μπορεί η χώρα να εξυπηρετεί μόνη της τις ανάγκες της, μισθούς και συντάξεις. Κάτι που δεν μπορούσε να κάνει από το 2009. Οπως επίσης, να μπορεί να δανείζεται μόνη της κάτι που δεν έκανε από το 2010. Επιθυμώ, επίσης, να μπορεί η χώρα να πληρώνει μόνη της ένα μικρό αντίτιμο για το χρέος της και τα υπόλοιπα χρήματα που εξοικονομεί, με τους κόπους των πολιτών της, να τα χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη.

Ολα αυτά δεν είναι θεωρήματα, είναι αποτέλεσμα κόπων και θυσιών πολύχρονων, τα οποία δεν εξανεμίστηκαν. Για μένα το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε πρόσφατη συνέντευξή του, η χώρα γύρισε σελίδα και δεν πρέπει να ξαναπέσουμε στην κρίση».

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση. Η ψήφος παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε ένα αποτέλεσμα που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά. Θέλουμε σταθερότητα και πρόοδο. Και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μας δικαιώσει.

Οι Ελληνες δεν θα επιτρέψουν να πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Δεν θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να εισαγάγει την αβεβαιότητα στην πολιτική μας ζωή».

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ζητήσει από την Ελλάδα κάποια πράγματα. Η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της και με το παραπάνω. Τώρα είναι η σειρά τους να τηρήσουν τα συμφωνημένα και πιστεύω ότι θα το κάνει.

Αν, όμως, η Ελλάδα πέσει θύμα του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρξουν εξελίξεις δυσάρεστες για την κυβέρνηση, για τη Ν.Δ.,  τότε δεν θα έχουμε να κάνουμε αλλαγή της στάσης της Ε.Ε., αλλά με αλλαγή της δικής μας στάσης. Οπότε και είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε στη συζήτηση του 2010. Δεν πιστεύω ότι το αντέχουμε οι Ελληνες».

4. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Είμαι αισιόδοξη, γιατί εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι δυσοίωνες προβλέψεις διαψεύσθηκαν πανηγυρικά και τώρα μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Μπορεί η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές να μην άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών, που έχουν θυσιάσει πολλά τα τελευταία χρόνια, όμως σύντομα θα δουν και αυτοί την αλλαγή. Είμαι αισιόδοξη γιατί αφού καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο του μνημονίου, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Αρκεί στις εκλογές του Μαΐου να επιλέξουμε τη σταθερότητα και να απορρίψουμε την αβεβαιότητα. Να ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευθεί με επιτυχία τη μείωση της εξυπηρέτησης του χρέους. Να εμπιστευθούμε τον πρωθυπουργό που σταθεροποίησε την Ελλάδα μέσα στην κρίση, που επένδυσε και δεν σκόρπισε τους κόπους μας».

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να αποχωρήσετε από τη δημοσιογραφία και να θέσετε υποψηφιότητα, και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Σίγουρα δεν είναι μια εύκολη απόφαση μετά από 23 χρόνια σκληρής δουλειάς. Και δεν είναι εύκολη γιατί, να σας το πω απλά, δεν κράτησα καμία "καβάτζα". Παραιτήθηκα για να κάνω προεκλογική εκστρατεία και δίνω μάχη με σταυρό σε ολόκληρη την επικράτεια. Αν στις 25 Μαΐου οι Ελληνες πολίτες με τιμήσουν και μου δώσουν έναν από τους τέσσερις σταυρούς που έχουν στη διάθεσή τους, δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ σκληρά για να εκμεταλλευτώ τον τελευταίο πόρο και το τελευταίο εργαλείο που διαθέτει η Ε.Ε. για να βοηθήσω τη χώρα μου.

Η δουλειά μου τα τελευταία 18 χρόνια είχε απόλυτη συνάφεια και σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συσσώρευσα εμπειρία για το πώς ξεκινούν και πώς καταλήγουν όλα τα θέματα. Γνωρίζω πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις, πώς δημιουργούνται οι συμμαχίες και πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα αλλά και πώς μπορεί να καταλήξουμε σε "κοστούμια" τύπου μνημονίου, που ράφτηκαν για τη χώρα όταν δεν έγιναν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις.

Είδα τον Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματεύεται, να πιέζεται, να συνεχίζει και μπορώ να βεβαιώσω ότι είναι ο πρωθυπουργός που χρειαζόμαστε. Είναι ο πρωθυπουργός που ανόρθωσε το κύρος της Ελλάδας μέσα σε δύο χρόνια και αυτό πλέον το αναγνωρίζουν ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές μας στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του».


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1965. Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά το πτυχίο της συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο LSJ, με αντικείμενο "ΜΜΕ και Ειδήσεις". Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων με κυριότερα α) Αναλυτική ορολογία της ΕΕ, στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, β) Μετακίνηση πληθυσμών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, γ) Επιχειρησιακή διατήρηση ειρήνης στο ΝΑΤΟ, δ) Διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Από το 2009 έως το 2011 ολοκλήρωσε με άριστα στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τους κύκλους «Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων» και η «Οικονομική Κρίση του 2010». Από το 1992 έχει εργασθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς Σκάι, Star, Alter και Mega από όπου παραιτήθηκε στις 4 Απριλίου του 2014, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς της πρότεινε να είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Επίσης έχει εργασθεί στις εφημερίδες «Επενδυτής», «Εξουσία», «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος» και στην «Ημερησία του Σαββάτου» από όπου παραιτήθηκε επίσης για να είναι υποψήφια με σταυρό στις επικείμενες  ευρωεκλογές. Εχει ασχοληθεί με το ελεύθερο ρεπορτάζ, έχει συμμετάσχει σε αποστολές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία - Μαυροβούνιο). Από το 1998 μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 εργαζόταν στο  πολιτικό ρεπορτάζ. Εχει εργασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περίοδο 2003-2004, στον τομέα της ενημέρωσης και στο γραφείο του Σταύρου Δήμα την περίοδο 2004-2009, κατά την οποία ήταν επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Είναι παντρεμένη με τον επίκουρο καθηγητή του ΑΠΘ Στράτο Στυλιανίδη και έχουν δύο παιδιά.