Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 09:44

Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ζήτησε ο Σταύρος Αραχωβίτης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας

Γράφτηκε από την
Ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ζήτησε ο Σταύρος Αραχωβίτης στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας

 

Την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και τη διατήρηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ μετά το 2020 ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε προχθές στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης "αναφέρθηκε και πάλι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του γεωργικού εισοδήματος. Ο υπουργός ζήτησε την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ελαιοπαραγωγών από την Επιτροπή και την κάλεσε να επιδείξει και στην πράξη τη δέουσα ευαισθησία και αλληλεγγύη".

Για τη νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με την ίδια  ανακοίνωση "ο υπουργός επεσήμανε κατ’ αρχήν την αναγκαιότητα στήριξης και διατήρησης του προϋπολογισμού της μελλοντικής ΚΑΠ. Αναφερόμενος στη συχνότητα των οροσήμων και της εκκαθάρισης των επιδόσεων, επανέλαβε τις επιφυλάξεις του από μια ενδεχόμενη εφαρμογή ετησίων οροσήμων, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου διοικητικού άχθους που θα προκαλούσε στις διοικήσεις ένα ασφυκτικό χρονικά σύστημα, με ακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις και στην ποιότητα της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου. Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή ενός ενδιάμεσου ορόσημου σε συνδυασμό με την τελική αξιολόγηση μπορεί να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην ομαλότερη προσαρμογή τους στο νέο μοντέλο επιδόσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι και η ευελιξία που θα προσέφεραν υψηλότερα ποσοστά απόκλισης κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του νέου μοντέλου, όπως επίσης και η θέσπιση μεταβατικής περιόδου τουλάχιστον δύο ετών από την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων χωρίς ορισμό οροσήμων, ώστε να προσαρμοστούν ομαλά διοικήσεις και δικαιούχοι στις πολλαπλές τεχνικές απαιτήσεις του. Ο υπουργός πρότεινε, επίσης, τη διατήρηση της εφαρμογής του κανόνα Ν+3, ως ένα επιπλέον στοιχείο ευελιξίας, παρακάμπτοντας έτσι ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς".

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επίσης: "Το Συμβούλιο απασχόλησε και η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς των τροφίμων που προέρχονται από τις λεγόμενες «νέες αναπαραγωγικές τεχνικές», σύμφωνα με την οποία αυτά θεωρούνται μεταλλαγμένα. Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι υπό το πρίσμα του υψηλού επιπέδου προστασίας του καταναλωτή, η Ελλάδα διατηρεί αταλάντευτη τη θέση της όσον αφορά στην απαγόρευση της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτειά της και τη μη έγκριση κυκλοφορίας τους στην ενωσιακή αγορά. Σχετικά με το διεθνές εμπόριο στον γεωργικό τομέα, η ελληνική πλευρά καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις συμφωνίες με Ιαπωνία, Βιετνάμ και Μεξικό και υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον ως προς το θέμα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, όπως η φέτα. Επαναλάβαμε τις επιφυλάξεις μας σχετικά με τη σύναψη και θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών με τη Σιγκαπούρη, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στη χώρα αυτή. Κλείνοντας, επισημάνθηκε η σκοπιμότητα εκπόνησης μελέτης της σωρευτικής επίδρασης των παραχωρήσεων εκ μέρους της Ενωσης στο πλαίσιο των συμφωνιών με τρίτες χώρες, για όλα τα σημαντικά αγροτικά προϊόντα της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων των οπωροκηπευτικών, του ελαιολάδου και του οίνου, έτσι ώστε να αμβλυνθεί ο σωρευτικός χαρακτήρας των επιπτώσεων που προκύπτουν από αυτές.

Οσον αφορά στα θέματα αλιείας, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία παρουσίασαν στο Συμβούλιο κοινή δήλωση, με την οποία καλούν όλα τα κράτη-μέλη να συμβάλουν από κοινού στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) για την περίοδο 2021-2027. Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των πόρων, με στόχο την έμπρακτη στήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, ενώ επισήμανε την ανάγκη για στήριξη, με κατάλληλα μέτρα και άμεση χρηματοδότηση, της αγοράς των αλιευτικών προϊόντων, της υδατοκαλλιέργειας, του κλάδου μεταποίησης, αλλά και του εκσυγχρονισμού του στόλου".


NEWSLETTER