Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 08:43

Η Καλαμάτα στα 23 υπό παραχώρηση αεροδρόμια

Γράφτηκε από την
Η Καλαμάτα στα 23 υπό παραχώρηση αεροδρόμια

 

Στην πρώτη κατηγορία αεροδρομίων, αυτών δηλαδή που έχουν επιβατική κίνηση άνω των 100.000 επιβατών ετησίως, κατατάσσεται το αεροδρόμιο της Καλαμάτας σύμφωνα με τον σχεδιασμό που κάνει η νέα διοίκηση του υπουργείου Υποδομών.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική τα 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια ενδέχεται να παραχωρηθούν ως μία οντότητα, καθώς στον αεροπορικό κλάδο το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει την ένταξή τους (αυτών που είναι υπό τη διαχείριση της ΥΠΑ) σε μία ενιαία εταιρεία, η οποία θα αναζητήσει στη συνέχεια στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Υποδομών/Μεταφορών του κόμματος, «σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησης των μικρών αεροδρομίων. Επιπλέον υπάρχει ασάφεια ως προς τον επισπεύδοντα (ΥΠΑ, ΤΑΙΠΕΔ, ΥΜΕ). Η ένταξή τους σε ενιαία εταιρεία που θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή -όπως προέβλεπε ο νόμος του 2013 που τροποποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι μια από τις προοπτικές που πρέπει να διερευνηθεί άμεσα». H Ν.Δ. έχει κατηγοριοποιήσει τα 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια σε 3 κατηγορίες: 

Υψηλή επιβατική κίνηση (άνω των 100.000 επιβατών ετησίως): Καλαμάτα, Χίος, Αλεξανδρούπολη, Αραξος, Κάρπαθος. Μεσαία επιβατική κίνηση (30.000 - 100.000 επιβατών ετησίως): Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα. Χαμηλή επιβατική κίνηση (κάτω των 30.000 επιβατών ετησίως): Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελλόριζο, Καστοριά, Κάσος, Κοζάνη.

Τέλος, για τα υδατοδρόμια η Ν.Δ. αναφέρει ότι θα προωθήσει την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να αναθεωρηθούν «γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές διατάξεις» που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους και τη δημιουργία κεντρικού υδατοδρομίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


NEWSLETTER