Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010 00:15

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά: Δεν υπάρχει κίνδυνος διακοπής του έργου Παραδείσια - Τσακώνα

Γράφτηκε από την

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διακοπής του έργου Παραδείσια - Τσακώνα και ο δρόμος θα παραδοθεί πριν το καλοκαίρι με μια μικρή παράκαμψη 3 χιλιομέτρων. Αυτό δήλωσε στην Καλαμάτα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς και παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την καθυστερημένη χρηματοδότηση του έργου στην προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουσελάς είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε κάνει απαλλοτριώσεις για τα έργα σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση να αναζητά πόρους τόσο για τις απαλλοτριώσεις όσο και για τη χρηματοδότηση των έργων που γίνονται με δημόσια δαπάνη.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κουσελά.  ''Τα προβλήματα του δρόμου Παραδείσια - Καλαμάτα είναι προβλήματα που δεν αφορούν μόνο στη στενότητα πόρων λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρισκόμαστε. Είναι και αποτέλεσμα της κατάστασης που ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το λέω αυτό  γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση στη σπουδή της το 2007 να δείξει πριν τις εκλογές έργο, προχώρησε στην κύρωση συμβάσεων χωρίς να υπάρχουν από τη μια πλευρά ολοκληρωμένες μελέτες και από την άλλη δεσμεύτηκε ότι σε 1 χρόνο από την κύρωση των συμβάσεων θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες. Χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και να έχουν εξασφαλιστεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία απαιτούνταν για το σύνολο των απαλλοτριώσεων σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν, μόλις παραλάβαμε την κυβέρνηση μόνο το 8% των απαλλοτριώσεων είχε ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα δεν είχαν εξασφαλιστεί πόροι για τις απαλλοτριώσεις και για τη συνέχιση των έργων με εθνικούς πόρους, όπως είναι το πεσμένο κομμάτι της Τσακώνας. Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της χώρας έχει ολοκληρωθεί το 55% των απαλλοτριώσεων. Για το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα έχει ολοκληρωθεί το 60%.  Θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτές τις μέρες είμαστε σε συνεχείς επαφές και με τον παραχωρησιούχο και με τον υπουργό υποδομών Δημήτη Ρέππα. Ως υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου. Θέλω σήμερα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας κίνδυνος διακοπής του έργου, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.  Στηρίζουμε το έργο με όλες μας τις δυνάμεις και θα συνεχιστεί κανονικά. Πριν το καλοκαίρι θα δοθεί και το κομμάτι της Τσακώνας, με ένα μικρό μπάι πας 3 χιλιομέτρων και στο τέλος του 2011 ο δρόμος θα φτάσει στην Καλαμάτα''.

Ο υφυπουργός Δημήτρης Κουσελάς απαντώντας  σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι υπάρχουν χρήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ στις κατασκευάστριες εταιρείες.


NEWSLETTER