Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015 07:47

Τα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Τα δύο στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία

Τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τις απόψεις τους στην "Ε", αν συμφωνούν με τις επιλογές, με τη νέα συμφωνία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα με την Ευρωζώνη. Και κατέθεσαν τη γνώμη τους για το τι πρέπει να κάνουν εκείνοι που διαφωνούν.

Η πλειοψηφία αυτών που μας απάντησαν, στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τις διαφωνίες τους με τα νέα σκληρά μέτρα και υπάρχουν και φωνές που καλούν τους διαφωνούντες να παραιτηθούν.

Ωστόσο, σήμερα το βράδυ που συνεδριάζει η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιοι οι συσχετισμοί που αναμένεται έντονη αντιπαράθεση, διχασμός απόψεων και πιθανόν να επικρατήσει το "όχι" και η καταδίκη της νέας συμφωνίας.

Υπέρ του Τσίπρα και της συμφωνίας τάχθηκαν ο υποψήφιος βουλευτής Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Πατσαρίνος και Στέλλα Καρλαύτη - Σωφρονά και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γεωργακίλας. Κατά της συμφωνίας και των χειρισμών Τσίπρα τάχθηκαν τα μέλη της Ν.Ε. Βασίλης Τσουλάκος (αναπληρωτής συντονιστής) και Φώτης Ξεπαπαδέας.

Για διάφορους λόγους δε δέχθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματά μας η Ιωάννα Μαραβελή (υποψήφια βουλευτής), ο Σπύρος Μωρακέας (υποψήφιος βουλευτής και συντονιστής της Ν.Ε.), ο Σταμάτης Μπεχράκης (δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Ν.Ε.), η Βαγγελιώ Παναγάκη (μέλος της Ν.Ε.) και η Τίνα Ζούπα (μέλος της Ν.Ε.).

Τα ερωτήματά μας ήταν: 1) Πώς κρίνετε, συμφωνείτε με τις αποφάσεις και τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα; 2) Τι πρέπει να κάνουν αυτοί που διαφωνούν, να παραιτηθούν ή όχι;

Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος

«1 - 2) Είναι αναμφίβολο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια στρατηγική ήττα. Μη αναμενόμενη τουλάχιστον, σε όλους εμάς που συστρατευθήκαμε στον αγώνα κατά των μνημονίων και της λιτότητας. Η τραγική δήλωση του πρωθυπουργού στις 10 Ιουλίου, στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι μια έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να σημαίνει ότι ανατινάζεται το κράτος, οριοθέτησε το πλαίσιο των επιλογών του.

Η επιλογή του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι μονόδρομος. Ομως, σε αυτή την αναγκαστική επιλογή έχουν συμβάλει και πολλοί άλλοι, που είτε με είτε παρά τη θέλησή τους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Εδώ που φθάσαμε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με ψυχραιμία στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της πολύ δύσκολης κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα.

Τώρα δε χωράνε προσωπικές πολιτικές και φιλοδοξίες για κανέναν. Τα όργανα του κόμματος πρέπει να χαράξουν την παραπέρα πορεία, με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Κατανοώ και σέβομαι τους συντρόφους μου βουλευτές που ψήφισαν "όχι" στην κυοφορούμενη συμφωνία. Αλλά η κρισιμότητα των στιγμών και η εθνική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την "Τρίτη Βαυβαροκρατία" επιβάλλει την παραμονή τους στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλευρό της κυβέρνησης για να υπάρξει ελπίδα. Εάν τώρα επικρατήσει η καταστροφική λογική του "γαία πυρί μιχθήτω" τότε αλίμονο και τρις αλίμονο σε όλους μας και κυρίως για τις επόμενες γενιές. Η συνθηκολόγηση μας κρατάει όρθιους. Και όρθιοι θα δώσουμε τη μάχη χωρίς εκπτώσεις στις αρχές και αξίες. Η εκεχειρία που απαιτούν οι στιγμές, πρέπει να στηριχθεί ως όπλο της στρατηγικής μας. Μιας στρατηγικής που στοχεύει σε μια δίκαιη κοινωνία. Αυτοκτονικές επιλογές μόνο κακό θα κάνουν.

Μια αναβολή της μάχης δεν απομακρύνει το στόχο. Αντίθετα μπορεί να τον φέρει πιο κοντά, αρκεί την ώρα της μάχης να είμαστε όρθιοι με όλες μας τις δυνάμεις. Η Ευρώπη των λαών είναι ο στόχος μας και η Ευρώπη των ληστών ο μεγάλος μας αντίπαλος».

Νίκος Πατσαρίνος

«1) Πιστεύω ότι αυτή τη δύσκολη πραγματικά περίοδο για τον ελληνικό λαό τα μεγάλα προβλήματα, η μεγάλη επιλογή και εμπιστοσύνη του λαού απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλουν από κάθε άποψη την παραμονή και λειτουργία αυτής της κυβέρνησης, ακόμα και σε περίοδο μνημονίων. Στο βαθμό που δεν έχει κατατεθεί προς εφαρμογή καμία άλλη εναλλακτική πρόταση πλην αυτής της απαράδεκτης του Σόιμπλε, είναι σωστές οι επιλογές της κυβέρνησης και μπορούν με την καθημερινή, αριστερή, αγωνιστική, συνεχή και συνεπή στάση της, να αμβλύνει και να αντιμετωπίσει πολλά από τα σοβαρά προβλήματα των μνημονίων και των γεγονότων της περιόδου. Σε αυτό τον αγώνα κανένας αριστερός δεν πρέπει να απουσιάζει, γιατί είναι ένας αγώνας για το καλό της χώρας μας και όλης της Ευρώπης.

2) Στο βαθμό που δεν ανακαλέσουν τη στάση τους σε καθοριστικά ζητήματα και μάχες που δίνονται αυτή την περίοδο, νομίζω ότι η παραμονή τους στην κυβέρνηση δε βοηθάει. Οφείλουν σε ένα συλλογικό, δημοκρατικό και αριστερό κόμμα να διευκολύνουν στο να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική και δίπλα στο λαό κυβέρνηση. Ο καθένας που ενδιαφέρεται για το καλό της χώρας μπορεί να βοηθήσει, όπως έχει αποδείξει χρόνια τώρα η Αριστερά, από οποιαδήποτε θέση, και μη κυβερνητική. Πρέπει να ηγηθούν άτομα που πιστεύουν ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις μέσα σ’ αυτό το δύσκολο ελληνικό και ευρωπαϊκό τοπίο».

Βασίλης Τσουλάκος

«1) Ο πρωθυπουργός είπε ότι έφερε μια κακή συμφωνία, γιατί δεν είχε άλλη επιλογή. Ηταν μια συμφωνία που έγινε με το πιστόλι στον κρόταφο. Οπως είπε ο  ίδιος, από τη μια ήταν το δίκαιο και από την άλλη η οικονομική ισχύς, η οποία χρησιμοποιήθηκε με κίνδυνο τον άμεσο οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις αρχές και τις ιδέες της Αριστεράς, κυρίως με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.  Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Αυτοί δήλωσαν ότι στηρίζουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. Αν μπει θέμα μομφής, η κυβέρνηση θα πάρει τουλάχιστον τους 162. Με τις διαφωνίες μας ενωμένοι πάμε μπροστά».

Κώστας Γεωργακίλας

«1) Με αυτή τη συμφωνία κανένας δεν μπορεί να είναι σύμφωνος, γιατί φέρνει νέα επώδυνα μέτρα, που λειτουργούν σωρευτικά. Ομως, επειδή φθάσαμε εδώ με δική τους ευθύνη, των δανειστών, που μας είχαν στήσει να μας οδηγήσουν σε ένα ναρκοπέδιο και με την τρομοκρατία, το στραγγαλισμό της οικονομίας και την έλλειψη ρευστότητας, μας οδήγησαν να διαλέξουμε σ’ αυτό ή το χειρότερο, που ήταν το Grexit.  Δεν είμαι αντίθετος σε εθνικό νόμισμα για να γλιτώσουμε, αλλά με τις προϋποθέσεις που μας δημιούργησαν, οποιαδήποτε άλλη λύση ήταν καταστροφή. Η συμφωνία ήταν μια συνθηκολόγηση για να σταθούμε όρθιοι. Πρέπει να το κατανοήσουμε σα χώρα και σα λαός. Μεγαλύτερη κατανόηση για την επιλογή της κυβέρνησης υπάρχει στο λαό και λιγότερη στο κόμμα. Είναι ευτύχημα που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, γιατί είναι η μοναδική που μπορεί να την περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται στα λαϊκά στρώματα που έχουν πληρώσει και τώρα πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν πληρώσει. Να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την κυβέρνηση αυτή, γιατί θα περάσει όσο πιο ανώδυνα ό,τι πιο αντιλαϊκό της συμφωνίας.

2) Ηταν λάθος σε αυτή τη φάση η διαφωνία των βουλευτών, που στέρησαν τη δυνατότητα από τον πρωθυπουργό να έχει την κοινοβουλευτική ομοφωνία. Αποδυνάμωσαν τον πρωθυπουργό. Ηταν αφοπλισμός στη φαρέτρα του. Εχουν ευαισθησία για τα κακά της συμφωνίας. Για το χειρότερο που θα ερχόταν, έχουν την ευαισθησία, να μας πουν ποιος θα πλήρωνε;».

Στέλλα Καρλαύτη - Σωφρονά

«1) Συμφωνώ απολύτως, ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να σώσει την Ελλάδα από τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την άτακτη χρεοκοπία. Και να εξασφαλίσει το μέλλον για την ανάπτυξη της χώρας, παρά τις διαφορές και τις ιδεολογικές αντιθέσεις που έχει και αυτός και όλοι μας, για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Αλλωστε, εξέφρασε με τον πιο ρεαλιστικό και ειλικρινή τρόπο τη δέσμευσή του στην αξίωση του ελληνικού λαού για μια συμφωνία εντός του ευρώ και της Ευρώπης με τους καλύτερους δυνατούς όρους, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών διαπραγμάτευσης και του δυσμενέστατου συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

2) Αν ήμουν στη θέση των διαφωνούντων, στη βάση της ηθικής, το πρώτο που θα έκανα, θα ήταν να παραιτηθώ και να συνεχίσω την προσφορά μου στο κόμμα και στην κοινωνία μέσα από άλλους δρόμους. Είναι ιδιαίτερα δυσνόητο το πώς θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις από στελέχη που διαφωνούν εξαρχής με αυτές».

Φώτης Ξεπαπαδέας

«1) Η σκληρότητα των δανειστών είχε ως στόχο την εξόντωση της κυβέρνησης της Αριστεράς. Και παρόλη την προσπάθεια του πρωθυπουργού μας, νομίζω ότι τα λάθη που έγιναν, είναι οφθαλμοφανή. Η ταπεινωτική αυτή συμφωνία δεν έχει σχέση με κανέναν έντιμο συμβιβασμό. Αποδείχθηκε η στρατηγική αυταπάτη τέλος της λιτότητας ταυτόχρονα με την παραμονή στο ευρώ. Ξέρουμε ότι υπήρξε συστηματική άρνηση επεξεργασίας εναλλακτικού σχεδίου. Το ταξικό "όχι" στη λιτότητα του δημοψηφίσματος αποψιλώθηκε σε "ναι". Διασώθηκε το ξοφλημένο αστικό μπλοκ με τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Και αυτό έξω από κάθε συνεδριακή, κομματική, οποιουδήποτε οργάνου απόφαση. Αρα αντιδημοκρατικό.

Τώρα παρουσιάζεται σα μονόδρομος η λιτότητα και που για μένα είναι επιβεβαιωμένη προφητεία. Για να εφαρμόσει ο Τσίπρας την απόφαση, θα πρέπει να αυξήσει την κρατική καταστολή. Αρα θα μειωθεί η λαϊκή υποστήριξη στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ. Εγκαθιδρύει την πείνα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Αυτό απογοητεύει το λαό που ζήτησε καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια και τώρα ακούω παντού να λένε "όλοι ίδιοι είναι", "άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν", αποστερώντας από την Αριστερά το ηθικό πλεονέκτημα που είχαμε. Και αυτό φοβάμαι ότι θα αυξήσει την επιρροή της Ακροδεξιάς και σε ποσοστά και φοβάμαι πως θα ξαναεμφανιστούν στο δρόμο. Είναι αδύνατο η κυβέρνηση να προασπίσει τα λαϊκά συμφέροντα, όπως λέει. Στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου αναφέρεται ρητά ότι οι Θεσμοί πριν ψηφιστεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο, θα πρέπει να συμφωνούν μαζί του.

2) Ο πρωθυπουργός μας δεν ήταν παντός καιρού, αλλά τώρα ο καιρός φυσάει πολύ κόντρα. Ολες οι αποφάσεις των Ν.Ε., εκτός από μία, καταδικάζουν τη νέα συμφωνία. Αρα εδώ η νέα συμφωνία είναι κόντρα στο κόμμα μας. Καλώ όλους τους συντρόφους μας να κρατήσουμε ζωντανές τις οργανώσεις μελών και να παλέψουμε την απογοήτευση και την ιδιώτευση που αυτή συνεπάγεται. Επίσης, καλώ όλο τον κόσμο που στήριξε ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα, να βγούμε τώρα στους δρόμους για να μην περάσουν οι συνέπειες του νέου μνημονίου σε κάθε χώρο (αγρότες, καθηγητές κλπ). Οι διαφωνούντες είναι η πλειοψηφία του κόμματος και πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέσα στο κόμμα μας, για να κρατήσουμε την ενότητά μας».


NEWSLETTER