Κυριακή, 26 Μαϊος 2013 11:19

Εκρίζωση παράνομων αμπελώνων ή βαρύτατα πρόστιμα από την ΕΕ

Γράφτηκε από την
Εκρίζωση παράνομων αμπελώνων ή βαρύτατα πρόστιμα από την ΕΕ

Οδηγίες για το καθεστώς απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων, δίνει με έγγραφό του, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ξεκαθαρίζει ότι οι φυτεύσεις αμπελώνων μέχρι την 31η Αυγούστου 1998, κατά παράβαση του καθεστώτος απαγόρευσης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, χαρακτηρίστηκαν “παράτυπες”, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή χαρακτηρίζονται “παράνομες”, λόγω της ουσιαστικής διαφοροποίησης στη μεταχείρισή τους από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

 

Σύμφωνα με τον υπουργό «οι παράτυπες φυτεύσεις τακτοποιούνταν, όμως οι παράνομες επιβάλλεται να εκριζωθούν υποχρεωτικά». Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη, με την οποία προειδοποιεί ότι η κοινοτική οδηγία που ορίζει ότι όσοι αμπελώνες έχουν φυτευτεί μετά την 31η Αυγούστου χωρίς το δικαίωμα των καινούργιων φυτεύσεων, χαρακτηρίζονται παράνομοι και πρέπει να εκριζωθούν. Ο κ. Κοντογιάννης επισημαίνει ότι στην περίπτωση που οι αμπελουργοί δεν υπακούσουν στην οδηγία για εκρίζωση, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ ανά στρέμμα που ισχύει για 12 μήνες από την κοινοποίηση του προστίμου και μετά, γιατί με το που θα περάσουν οι 12 μήνες, η χρηματική ποινή θα εκτοξευτεί στα 2.400 ευρώ ανά στρέμμα! Βέβαια, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες αμπελουργοί θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη 500 αμπελουργοί από το Νομό Ηλείας διαμαρτύρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ληφθούν μέτρα για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

 

Αυτά τα μέτρα βέβαια παίρνονται διότι η Ελλάδα κινδυνεύει με βαρύτατα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση που δεν εκριζωθούν οι αμπελώνες. Αυτό που συνέβη εδώ και δεκαετίες είναι ότι παράνομοι οινοπαραγωγοί, κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ αλλά και της ελληνικής νομοθεσίας, προέβησαν στη φύτευση αμπελώνων δίχως να τηρήσουν τη νόμιμη διαδικασία και λειτουργούσαν ουσιαστικά εις βάρος των νόμιμων αμπελουργών που διαθέτουν νόμιμα δικαιώματα φύτευσης. Ως συνέπεια, οι παράνομοι οινοπαραγωγοί πουλούσαν τα παράνομα σταφύλια σε χαμηλότερες τιμές, γεγονός που ανάγκασε την ΕΕ να πάρει μέτρα για να σταματήσει αυτή η ιστορία.


NEWSLETTER